Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Naturfotofestivalen i Vårgårda tillbaka

Naturfotofestivalen i Vårgårda tillbaka

Efter två års uppehåll - en dag full med föreläsningar och utställningar för den naturfotointresserade.

Lördag 5 november är det dags för Naturfotofestival på Gullhögskolan och Kulturen i Vårdgårda, i arrangemang av Vårgårda Fotoklubb. Festivalen är den 37:e i ordningen och en rad föreläsare gästar. Här kan man lyssna till Patrik Leonardsson, Jonathan Stenvall, Jan Pedersen, Anna Ulmestrand, Frida Hermansson och Lars Andreas Dybvik.

Dessutom är det flera andra programpunkter som till exempel sju fotografer visar 20 bilder vardera. Varje bild visas i 20 sekunder, vilket ger varje fotograf sex minuter och 40 sekunder att stimulera publikens sinnen. 

En rad fotografer från hela norden ställer ut, och man så klart passa på att kika på produktutrsällningen där ett flertag företag medverkar.

Här kan man se hela programmet och all information.

Hallå där, Tore Hagman, ordförande för Vårgårda Fotoklubb. Hur startade Naturfotofestivalen? 

Vi var några stycken som diskuterade festivalidén och kom fram till att sådana genomfördes med olika inriktning lite var stans, till och med med fotografisk inriktning. Men någon med utgångspunkt på naturfoto fanns inte. Rolf Magnusson blev den drivande kraften i fotoklubben och snart var det hela igång. Kontakter med ledande naturfotografer i framför allt Norge och Finland ledde till både utbyte och bestående vänskapsband.

Hur har mässan utvecklats genom åren?

De första åren medverkade kända fotografer från olika hörn av världen. Det var uppskattat, men när man frågade besökare om vad dom uppskattade mest, svarade de flesta att nordisk naturfotografi intresserade mest. Därför har de senaste årens naturfotofestivaler i Vårgårda i stort sett begränsats till nordiska fotografer.

Hur ser naturfotot ut i dag jämfört med 30 år sedan tycker du? Och hur kommer det att utvecklas och förändras?

Man märker flera stora förändringar. När vi startade för snart 40 år sedan kunde vi inte leta upp några kvinnliga fotografer. I dag är det inga problem. En annan sak är tekniken. När det digitala slog igenom öppnades helt nya möjligheter att ta annorlunda bilder. Och denna utveckling har bara fortsatt. Drönare, ”höghastighetskameror”, autofokus och utvecklade programvaror har för den kreative fotografen gjort det möjligt att ta bilder som vi tidigare inte ens kunde drömma om.

Kan du berätta om årets mässa?

Hade inte pandemin kommit, med två års uppehåll, hade vi i år firat ett 40-års jubileum för festivalen denna gång. Nu har det varit lite som att starta om. Vi måste vidta vissa försiktighetsåtgärder när det gäller ekonomin och därför skiljer sig årets upplaga på några punkter. Tidigare har festivalen omfattat två dagar, nu blir det bara en dag. För att hålla resekostnaderna nere har vi valt att satsa på enbart nordiska fotografer. Vi har också varit noga med att det kvinnliga könet är väl representerat. Vi har delvis flyttat till andra lokaler för att slippa långa gångavstånd till olika aktiviteter.

Hur har mässan utvecklats genom åren?

Vi har nog kommit fram till att någon omfattande förändring genom åren har vi inte behövt göra. Vi hittade tidigt ett koncept som stämmer väldigt bra överens med det besökarna vill ha. De vill se bra bildprogram, ta del av det senaste som kameraföretagen har att erbjuda och de vill umgås med likasinnade och knyta nya kontakter. Den sociala betydelsen av en naturfotofestival ska inte underskattas.

Hinner du lyssna på några föreläsare själv?

Jodå, det blir tid för flera. Det mesta jobbet är inte under själva festivalen, utan före, och i viss mån efter. Jag ser fram mot att luta mig tillbaka i en skön fåtölj i bildvisningslokalen och ta del av andras inriktning och kunnande. Det är både utvecklande och ett bra sätt att hålla sig informerad om vilka som driver naturfotografin framåt. Det ska bli riktigt spännande!



Publicerad 2022-10-14.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar