Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Mer info från Mattias Klum

Mer info från Mattias Klum

Som fotosidan.se tidigare rapporterat, så finns Mattias Klums bilder på kungskobror, med i National Geographics senaste nummer. Här nedan är en lite mer fyllig pressrelease om äventyret.



Här är hela pressreleasen från Klum och Kodak


Klum fotograferar den mytomspunna kungskobran för National Geographic Magazine


Novembernumret av National Geographic Magazine kommer att innehålla en artikel av den kände fotografen Mattias Klum. Temat är den majestätiska, skygga och dödligt giftiga kungskobran.

Få djur är förknippade med så många myter som kungskobran. Sedan tidernas begynnelse har kungskobran fascinerat oss människor, trots att den är så skygg att få har sett den i vilt tillstånd. Det är därför en ovanlig godbit som National Geographic Magazine bjuder på i sitt novembernummer. Läsarna får en unik insikt i livet och myterna runt världens största giftorm och man kan bara föreställa sig hur det måste ha känts för Mattias Klum att krypa inpå detta skygga men livsfarliga djur i en fuktig och ogästvänlig regnskog.

Klum beskriver i sin artikel både kungskobrans plats i kulturen och kobran i sin naturliga miljö.

Mattias Klum är ju som vi vet, ingen nykomling i regnskogen. Han har tidigare företagit expeditioner till bl. a. Brasilien, Brunei, Costa Rica, Guyana, Indien, Malaysia, Nigeria och Thailand. Första gången var på Borneo 1988, då han vandrade genom regnskogen i tre månader. Delar av tiden endast ledsagad av en blåsrörsjagande Punan. Sedan dess har det blivit en lång rad större och mindre expeditioner. Klum berättar: ”Regnskogen är osannolikt mäktig. Trots att jag sammanlagt har tillbringat nästan fyra år där är jag fortfarande lika fascinerad. Varje dag bjuder på nya upplevelser och överraskningar.”

Kungskobran (Ophiophagus hannah) kan bli upp till 6 m lång och är världens största giftorm. Den trivs bäst i tät, fuktig vegetation som till exempel mangroveträsk eller i närheten av bäckar och andra vattendrag. När den blir irriterad eller känner sig hotad lyfter den huvudet i attackställning och de största exemplaren kan lyfta upp huvudet tillräckligt högt för att stirra en vuxen man rakt in i ögonen! När man dessutom vet att kungskobran har tillräckligt mycket gift för att döda en elefant, förstår man varför den ingjuter sådan respekt hos sin omgivning. Klum berättar: ”Det är fantastiskt att se detta skygga djur i sin naturliga omgivning. Man får omedelbart intrycket att man möter en intelligent varelse som är väl anpassad för sin miljö. Man riktigt känner hur den står där och värderar sina alternativ – att fly eller gå till attack!

”Den intelligenta och skygga kungskobran rör sig över ett stort revir vilket gör den mycket svår att hitta. Vi såg bara tre vilda exemplar under hela expeditionen. Jag tycker bäst om bilder som utnyttjar och framhäver den naturliga miljön, men i det här området var det ofta tät vegetation och lite ljus.. För att på bästa sätt framhäva ormen i miljön valde vi att använda blixt. Det innebär att vi är två människor som långsamt och oerhört försiktigt måste komma i position nära ormen, utan att den blir rädd och flyr. Det kräver tålamod, en förmåga att läsa ormens kroppsspråk och ett väl samkört team.”

Mattias Klum använder så gott som uteslutande film från Kodak Professional under sina expeditioner. Under det här National Geographic uppdraget använde han för det mesta Ektachrome E200 och Kodakchrome 200 men till viss del även E100VS och E100SW. ”Ingen film är bäst till allt,” säger Klum. ”Det viktiga är att man har med sig flera olika filmer av toppklass så att man kan välja den lämpligaste filmen för varje motiv.

Under expeditionen, som företogs under hösten och vintern 2000, besökte Klum och hans assistent Lars-Magnus Ejdeholm, Indien, Thailand, Malaysias fastland och Borneo. Expeditionen varade i 3 månader varav drygt 2 månader tillbringades inne i regnskogen. Klum dokumenterade även kungskobrans plats i kulturen. I tidningen kommer läsarna att få se några fantastiska bilder där Mattias under en ormtjusares uppvisning tar närbilder av den dödligt giftiga ormen med kort vidvinkel!


Mattias Klum (33) driver i dag Klum Photography tillsammans med sin fru och fotografkollega Monika Klum. Han är en fotograf som engagerar sig i sina motiv och som gärna delar med sig av sina upplevelser. Att Mattias och Monika Klum är initiativtagare till ”The Asiatic Lion Fund” som stödjer de utrotningshotade asiatiska lejonen är bara ett exempel på paret Klums starka engagemang.

National Geographic Magazine har publicerat Mattias bilder vid ett flertal tillfällen. 1997 prydde Klums artikel ”Malaysia’s Secret Realm” augustinumrets förstasida. En mycket stor ära för en fotograf. I juni 2001 fick Mattias sin andra omslagsartikel publicerad, ”Asias Last Lions”. Klum publicerar även artiklar i ”Geo”, ”Audubon” och ”Wildlife Conservation” m.fl.. Han har skrivit sju böcker och har haft utställningar i bl.a. ”National Art Galery” i Kuala Lumpur, Malaysia, ”Pentax Forum Gallery” i Tokyo, ”National Geographic Explorers Hall”, Washington D.C., ”Naturhistoriska Riksmuseet” och ”Millesgården” i Stockholm.

Publicerad 2001-11-06.
ANNONS

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar