Annons
Artiklar > Magnumfotografen Thomas Hoepker död

Magnumfotografen Thomas Hoepker död

11 september 2001, från Brooklyn.

 Thomas Hoepker

Första tyska Magnumfotografen har avlidit.

Thomas Hoepker har avlidit enligt Magnum. Hoepker föddes i München 1936 och började fotografera i 16-årsåldern med en 9X12-kamera han fick av sin farfar. Han studerade sedan konsthistoria och arkeologi.

Tidigt 1960-tal arbetade han åt Münchner Illustrierte och Kristall, och 1964 började han på Stern. Samma år började bildbyrån Magnum distribuera hans bilder, och 1989 blev han medlem. Han var den första tyska fotografen som antogs. Hoepker har även arbetat som filmfotograf åt tysk tv där han gjorde dokumentärer. 

SvtPlay har en dokumentär om Thomas Hoepker, se den här.

Thomas Hoepker bodde i New York och blev 88 år.



Publicerad 2024-07-11.

2 Kommentarer

Frekeman 2024-07-12 16:40  
Trist men med tanke på sjukdomen och hans höga ålder så var det väl inte oväntat precis. Jag hade nöjet att träffa honom som hastigast vid Photo London – 2018 tror jag det var. Visste att han skulle vara på plats och jag hade några böcker som jag ville få signerade. Inga problem alls och jag minns honom som mycket vänlig. Han tyckte att det var kul att jag hade tagit med mig lite ovanligare böcker – tror det rörde sig om "Heartland" eller "DDR Ansichten" – att signera.

Som nykläckt gatufotograf så var det andra storheter som initialt tog plats när jag försökte lära sig om genren. Thomas Hoepker, och flera andra, kom till mig i en andra våg och jag uppskattar verkligen hans fotografi numera.

Stämmer in med Calles rekommendation att se dokumentären på SVT Play.

Mvh
Fredrik
Måns H 2024-07-13 22:59  
Gillar denna dokumentär! En road movie så enkel och direkt som Thomas Höpker själv ville vara som fotograf. Verkligen se- och hörvärd.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.