Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Ingmar Bergmans bilder till Nationalmuseum

Ingmar Bergmans bilder till Nationalmuseum

Nu får den berömda Haj-bilden med Ingmar Bergman hänga i Gripsholms slott och vara en del av statens samling av porträtt. Foto: John Bryson.
Nu står det klart att bilderna som affärsmannen Fredrik Posse ropade in på Bukowskis auktion kommer att överlämnas till Gripsholms slott - en del av vårat Nationalmuseum.

Irving Penns porträtt av Ingmar Bergman och bilden där Ingmar Bergman poserar i Hollywood vid modellen av Hajen kommer nu att tas över av Statens porträttsamling på Gripholms slott.

Fotosidan har tidigare skrivit om hur affärsmannen Fredrik Posse, även ledamot i Nationalmusei Vänner:s styrelse, kom till undsättning när bilderna var nära att budas iväg utomlands. Nationalmusei Vänner (NMV) betalar en del av köpesumman och ser det som en kulturell donation av vilja för att behålla bilderna inom Sverige.

Nationalmuseum planerar att visa porträtten för publik, skriver SVD.

Publicerad 2009-10-16.

2 Kommentarer

Infochef Nationalmuseum 2009-10-21 15:04  
Nationalmuseum har inga statliga medel att köpa in konst, konsthantverk eller arkivhandlingar för. Alla förvärv till denna statens samling måste därför ske genom privata donationer. Orrefors samlingar med bruksarkiv är djupt förankrat i Småland och arkivets volym är omfattande vilket även prissättningen signalerar. Det skulle vara omöjligt att hysa in hela det industrihistoriska arkivet i Nationalmuseums lokaler och magasin. Värdet ligger i att helheten bevaras och detta kräver personalresurser och utrymme. Det innebär även ett stort ekonomiskt åtagande för framtiden.

Nationalmuseum har till exempel tagit ansvar för den mycket omfattande Gustavsbergssamlingen. Trots att samlingen var en gåva har den endast kunnat bearbetas med hjälp av externa medel (Accessmedel från Kulturrådet och medel från Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser samt bidrag för en tjänst från Värmdö kommun) i lokaler på plats i Gustavsberg. Liknande skulle krävas för att Nationalmuseum eller annat statligt museum skulle kunna ta hand om Orreforsarkivet. Däremot, om materialet bedöms vara en del av det omistliga svenska kulturarvet, har Nationalmuseum som myndighet rätt att förlägga exportförbud på samlingen om det finns utländska intressenter för köpet. /Lena Munther, Informationschef Nationalmuseum.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar