Annons
Artiklar > Gatufotografens rättigheter på en duk

Gatufotografens rättigheter på en duk

I julinumret av den engelska tidningen Amateur Photographer medföljer en liten putsduk till läsarna - men inte vilken som helst - nämligen en sådan som propsar för fotografernas rättigheter.

Gatufotografi har länge varit ett hett ämne i England och många fotografer har fått erfara svårigheterna med att få fotografera på offentliga platser.
- Trots regeringens försäkringar förhindras fortfarande fotografer från att ta bilder i den offentliga vardagen utan någon anledning, säger  Damien Demolder på Amateur Photographer.

I ett försök att råda bot på detta och samtidigt informera poliskåren släpper tidningen en specialgjord putsduk med hänge till sina läsare. På putsduken står ett meddelande adresserat till polisen med information om fotografernas rättigheter på offentliga platser. Den som hamnar i trubbel ska därför kunna påvisa sina rättigheter, till exempel går det att läsa på duken;

”Polismän har inte rätt att ta bort digitala bilder, förstöra film eller för att förhindra fotografi på en offentlig plats (§43 och 44 i Terrorism-lagen 2000).”

Källa: AP.



Publicerad 2010-06-28.

4 Kommentarer

tobias.e 2010-06-29 08:21  
Kul grej, men man skall nog inte tro att den löser så många problem. Jag tror tex inte att Jesper Nilsson (han som filmade civilpolisers eventuella övernit vid hornstull och själv råkade illa ut) skulle varit behjälpt av en putsduk...
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6627037.ab
http://tuggarna.posterous.com/polisen-som-mitt-i-tunnelbanan-star
Wildeor 2010-06-30 17:13  
En engelsk 16 årig forograf som blev bort tvingad av polis från en offentlig plats med massa påhittade anledningar varför de inte ville ha honom där.

http://julesmattsson.wordpress.com/2010/06/28/the-romford-incident/

Rätt intressant att han stod på sig men det hjälpte föga.
Benganbus 2010-07-01 10:13  
Vad gäller gatufoto i Sverige, så upplever jag att flera börjar blanda ihop sina Tv-serier och verkligheten, mao man börjar blanda ihop tex USA-lagstiftningen med den Svenska lagen på något sätt liksom... ;)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.