Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Dags att söka ersättning för bilder i böcker

Dags att söka ersättning för bilder i böcker

Nu börjar det bli hög tid för alla fotografer som medverkat i böcker, tidningar eller tidsskrifter att söka individuell reprografiersättning (IR).

IR är en ersättning som bildupphovsmän kan söka för fotokopiering som sker inom undervisning i Sverige, av bilder i böcker, tidningar och tidskrifter som är utgivna i Sverige.

Individuell reprografiersättning (IR) är möjlig genom att ST, KIF, KRO, SFF och SJF företräder bildupphovsmännen i avtal som ger skolor, universitet och högskolor möjlighet att kopiera. Det kan organisationerna göra eftersom bildupphovsmännen har upphovsrätten till sina bilder och inte har överlåtit den till användaren vid uppdrag och annan bildanvändning.

2008 delades närmare två miljoner kronor ut i ersättning fördelat på omkring 400 fotografer. Sista anmälningsdatum att söka ersättning i år är den 15 november.

Läs mer om IR och om hur du själv söker ersättning här.

Publicerad 2009-10-30.

Bli först att kommentera

ANNONS

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.