Uppmuntran till biologisk mångfald blev Årets Pandabok.
Årets Pandabok 2020 från Världsnaturfonden, Naturlycka, ger inspiration hur man kan bidra till att skapa biologisk mångfald. Det är stort och smått; tips och exempel för balkongägaren till storrjordbruket.
Ola Jennersten är expert på biologisk mångfald hos Världsnaturfonden. Han jobbar ofta som en länk mellan naturrörelsen och företagare som äger mark, jordbruk eller på annat sätt kan göra skillnad för naturen.
”I vissa frågor måste man stå i mitten. Jobbar man till exempel med naturbete så måste det finnas en bonde som är intresserad och som måste få betalt, annars skiter det sig. Många jordbrukare som vi möter i våra projekt uppskattar verkligen de här samarbetena. När vi till exempel planterar blommande kanter runt åkrarna och de kan se själva hur humlorna surrar och vilken fart det blir”, säger han till Natursidan.
De flesta bilderna är tagna i den egna trädgården eller närmiljön. Här finns husväggar täckta av stekelbostäder, så kallade bihotell, rabatter med växter som uppskattas av pollinatörer och träd fulla av fågelholkar - allt för att främja biologisk mångfald.
Årets Pandabok är ett litterärt och fotografiskt pris som sedan 1972 har utdelats av Världsnaturfonden. Priset delas ut av kungen till den bok man anser har den bästa naturskildringen i både ord och bild.
Hej! Vi ser att du kör med AdBlock. Vi förstår att man kan ogilla annonser men det är en viktig
inkomstkälla för att driva denna sajt och täcka de kostnader vi har. Om du inte vill slå av
Adblock för just Fotosidan så stöd oss gärna genom att till exempel köpa
ett Plus-medlemskap.
1 Kommentarer
Logga in för att kommentera
https://www.wwf.se/nyheter/arets-pandabok-vinnare-tog-i-dag-emot-sin-utmarkelse/#:~:text=F%C3%B6rfattarna%20och%20fotograferna%20Fredrik%20Granath,%C3%A5rets%20b%C3%A4sta%20naturskildring%2C%20enligt%20juryn.
Fotosidan är snabb med nyheten. Jag har inte hittat något hos WWF om boken som omnämns här på Fotosidan. :-)