I oktober sa Expressen upp sina fasta fotografer. Ett 30-tal frilansfotografer vägrar nu jobba utifrån den prislista som Expressen infört. De menar att det rör sig om lönedumpning.
Enligt fotograferna ger Expressens prislista ger sämre betalt än vad de tidigare fått. Den är baserad på en tre år gammal prislista från Bildleverantörernas förening (BLF).
– På Expressen stöttar man sig hela tiden på den, men de glömmer säga hur gammal den är. Det blir lite fånigt med en prislista som inte har justerats och indexreglerats på tre år, säger fotografen Stefan Söderström till Dagens Media.
Karolina Westerdahl, bildchef på Expressen, menar att tidningen utgår från det senast giltiga avtalet mellan BLF och Almega. Ett avtal som nu har några år på nacken.
– Priset på bensin, försäkringar och annat som behövs för att leverera bra bilder går ju upp. Det är inget vi hittar på, säger Stefan Söderström till Dagens Media.
Enligt Karolina Westerdahl är det inte frågan om någon prissänkning i praktiken.
– Vi inte har för avsikt att bidra till dumpade priser. De typer av muntliga avtal och överrenskommelser man haft tidigare om rabatter etcetera ersätts nu med en tydligare lista.
Svenska Fotografers Förbund (SFF) ger frilansfotograferna sitt stöd och kritiserar den nya prislistan. De påpekar att Expressen inte saknar pengar till höjda arvoden. Så här skriver SFF:
Tidningens vinst 2012 var 90 miljoner kronor och 2013 närmare 100 miljoner kronor. Bokslutet för 2014 visar också på vinst, för tolfte året i följd, med 85 miljoner kronor. Självklart borde tidningens anlitade frilansfotografer då också få skäligt betalt.
SSF, BLF och Journalistförbundets frilansavdelning menar i en skrivelse till Expressens redaktionsledning att tidningen bryter mot ett långvarigt de facto-avtalsförhållande som är baserat på frilansarnas tidigare accepterade fakturor.
Frilansfotografen Jens L´Estrade är upprörd över flera detaljer i den nya prislistan, som att timersättningen sänks vid längre uppdrag och att max-debiteringen är åtta timmar per dygn oavsett uppdragets längd.
12 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Vill du överleva som fotograf idag måste du tyvärr jobba bättre, snabbare o effektivare än igår!
Tidigare fanns det en yrkeskår, idag har nästan var man en kamera och många gör bra bilder med dessa kameror. Priset på fotografi går ner, tyvärr. Priset handlar om tillgång o efterfrågan, och idag är tillgången vida större än bara för några år sedan. Detta är inget som jag jublar över, men vi måste inse att så är fallet. Jobba snabbare o effektivare om du vill överleva som fotograf idag! Jag vet ¨fotografer¨som både fotograferar o levererar bilder, bra bilder, av ex lägenheter för så lite som 400:- per lägenhet!
1) Branschen går under och fotografi som yrke är dött.
2) Tidningarna får krypa till korset och inse att de måste betala för att bibehålla kvalitén (och läsarna).
Sen är kanske verkligheten helt svart och vit, i slutändan blir det kanske ett mellanting. Men vi ser redan idag att man t ex inte valde ut något till årets bild i kategorin "sportreprotage". Kanske inte något tidningarna bryr sig om, men ändå lite tråkigt.
Själv önskar jag av min tidning att de bilder som publiceras har producerats med lika hög journalistisk kvalitet och integritet som texten och alla andra komponenter övriga medarbetare bidrar med.
Då räcker det inte att definiera "fotograf" som någon i besittning av en teknisk anordning för bildupptagning.
På samma sätt blir man inte "skribent" bara för att man har skaffat ett tangentbord..
Fotograf, ingen lönsam yrkeskarriär!!
Marknaden styr och fackföreningsstyrd verksamhet har nog gått ur tiden den med.
Tar man 400 kr för bilder på en lägenhet så har man nog inte det som yrke.
Hobby kanske.
Framtiden att tjäna penmgar på bilder tillhör den förgångna.
Att skylla allt på facket är lättsam underhållning.
Här skulle man kunna säga att detta är helt fackrörelsens fel -- de har gett arbetstagarna en massa fritid så att de har tid att tramsa runt med sin fotohobby och därmed stjäla levebrödet ur händerna på en hel yrkeskår! ;-)