Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Panelsamtal: Retuschör – Ett yrke på utdöende?
Föreläsning
Håller AI på att ta över produktionen av bilder – och vad innebär det för retuschyrkets överlevnad och för bildbranschen i stort? Bilddesign befinner sig just nu i en stor förändringsfas. Vilken roll spelar en yrkesutbildning för att driva utvecklingen åt rätt håll? Den 20 november bjuder Fotoskolan STHLM in till ett panelsamtal på Fotografiska med experter inom branschen som ger sin bild av framtiden.
Läs mer...
17 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag t.o.m gillar "fake" om det ger ett bättre resultat eller bättre effekt.
Och det är fortfarande en prestation som jag själv inte skulle ha klarat av.
Däremot tycker jag nog att man i berättande texten (alternativt eftertext) borde uppge att vissa scener är inspelade i konstruerade miljöer (zoo, låda, eller vad det nu vara månde …)
Är väl bara att acceptera detta fenomen.
Så länge fotografen har stora kunskaper om naturen och djuren hon/han fotar så att det sköts på ett så naturligt och ostört sätt som det bara går. Börjar fotografen t.ex. mata vissa individer så ofta att de blir beroende av det, då är det helt fel.
Filmat i akvarium har man gjort länge. En som dyker ser det genast. En ickedykare märker ingenting.
I en tidigare programserie av Attenborough visades hur hans team byggt enorma skenor i luften för att filma svärmande fjärilar. Flera veckors arbete bakom en kort sekvens. Det har alltså länge varit klart att det är omfattande teknisk apparatur bakom hans filmer.
Så länge som dom inte ljuger om hur dom gjort så kan jag acceptera att inte precis varje inspelningsteknik till varje filmsnutt redovisas i programmet. (Jag har f.ö. också fattat att det inte står en symfoniorkester och spelar på isen i Antarktis...) Men mera Freeze Frame-inslag skulle vara intressant att se - för fotografer i alla fall.
2. Djur i hägn och konstgjorda miljöer kan ändra vanor och bete sig på ett annat sätt än vilda djur. Sånt får inte förekomma i ett program som avser visa djurs naturliga beteende. Det är därför viktigt att man när man filmar i ett hägn vet vilka beteenden som är typiska för arten och vilka som kan vara ett resultat av fångenskapen.
3. Ett annat problem när man ska skildra hur djur gör är att en och samma art kan ha olika beteenden beroende på lokal dvs att i ett område har de ett beteende och i ett annat område ett helt annat. Vilket kan leda till att man generaliserar beteenden.
Som vid allt dokumentärt arbete är det öppneheten och trovärdigheten som är viktig.
"Documentary series"
självklart hävar de att det är en dokumentär och ingenting annat. Bara så att vi är klara över det, så anser sig BBC vara världens främsta när det kommer till naturdokumentär. Och det får man väl också säga, de är oerhört duktiga.
Sånt här är inte så farligt anser jag. Visst, de skulle kunna förklarat hur de gjort, men jag tycker fortfarande bilderna de får är givande för mig.
Frågan är hur dum man måste anta att omvärlden faktiskt är?