Ljus
Exponeringskompensation är ett av de viktigaste områdena att behärska och också bland de svårare. Om du fotograferar mycket kommer du med tiden att lära dig vad dina motiv och din film kräver för exponeringskompensation vid olika tillfällen. Fram tills dess gäller det att försöka följa standardråden.
Dagens kameror är mycket kompetenta och lyckas ofta exponera de flesta situationer rätt, men det finns tillfällen då kameran kommer att bli lurad. Med tiden kommer du att märka vid vilka tillfällen som det kommer att bli problem. Du kan bli misstänksam när huvudmotivet och bakgrunden skiljer sig mycket (klassiska exempel är en skidåkare mot snö eller en fågel mot en himmel). Har du funderar över varför snön blivit grå eller varför fågeln alltid blir svart skall du läsa vidare.
Du kan kompensera din exponering på flera sätt:
- enklast är att använda exponeringskompensationknappen (kolla i din manual hur du gör detta).
- eller så mäter du exponeringen mot ett föremål eller motiv som du tycker är normal exponering, håller inne exponerinslåsknappen (kolla i din manual om du har detta på din kamera) och komponerar om.
- ställer kameran på manuell (både bländare och tid) och mäter exponeringen mot ett föremål eller motiv som du tycker är normal exponering och ställer in exponering efter detta och komponerar därefter om.
- Manuellt på kameran ställa om filmens ASA tal (det är ju detta som man egentligen gör med de ovanstående tricken) enligt tabellen ovan (och kommer ihåg att ställa tillbaka den efteråt).
Exponeringskompensation vid olika motiv
- motiv mot mycket ljus bakgrund (liten skidåkare mot mycket snö): +1 till +2
- motiv mot mörk bakgrund: -1 till -2
Här nedan är en illustration av exponeringskompensation gjord för Fuji Velvia och centrumavvägd exponering. (Källa Morris)
| Om motivet är ljust mot en ljus bakgrund kompensera +2/3 till +1. |
| Om både motiv och bakgrund är mellanljusa behövs ingen kompensering. | |
| För ett mörkt motiv mot en ljus bakgrund använd +1 till +1 1/3. En skidåkare mot snö kan behövas ända upp till +2.. |
| Om föremålet är lite mörkare än bakgrunden använd +1/2 till +2/3. |
| Mörkt motiv med mörk bakgrund. -1/3 till -1/2. Om motivet är stort använd upp till -1. |
| Om motivet är vitt eller ljust mot en mellanljus bakgrund använd -1/3 till -1/2 |
Exponeringskompensation
I nedanstående tabell så kommer du se hur exponeringskompensationen förhåller sig till ASA talet. I grunden är det en förändring i ASA tal som lurar kameran att välja rätt exponering. Titta på tabellen och se om du kan få ihop det hela. Det är inte meningen att det skall vara enkelt!
ASA tal | - 2 steg | - 1steg | + 1 steg | + 2 steg |
50 | 200 | 100 | 25 | 12 |
64 | 250 | 125 | 32 | 16 |
100 | 400 | 200 | 50 | 25 |
200 | 800 | 400 | 100 | 50 |
400 | 1600 | 800 | 200 | 100 |
10 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Mitt personliga mål är att lära mig ställa in så att upplättningsblixten finns där, men inte "syns" om man inte letar speciellt efter den. Experiment i området -2 till -2/3 med digitnal systemkamera har gett en del intressanta resultat.
Hur skall man tänka för att träffa rätt?
Jag har en fråga som gäller för dem som fotar digitalt. Exponeringskompensationen är ju i grunden en föränding av ASA-talet. Blir det någon skillnad om jag i en digitalkamera inte justerar med exp.komp-knappen, utan istället ändrar ISO-talet? Vad jag förstår av artikeln så blir resultatet samma. Förutsatt naturligtvis att jag gör det samma antal steg och åt samma håll.
Jag har funderat på att skriva en artikel om just exponering. Hur går man tillväga för att få lägga upp den på fotosidans artikelsektion?
Jag hade dock en fråga som jag kanske kunde få hjälp med. Jag har kameran: Olympus C-750, och skulle testa att ställa in olika exponeringsnivåer likt artikeln överst.
Denna inställning heter Multi metering i min kamera. Problemet är dock att jag inte kunde välja det alternativet i menyn oavsett om jag stod på "auto" inställning eller manuell inställning.
Multi metering är den enda funktionen som inte är valbar i menyn, någon som kan hjälpa eller vet varför?
(Nybörjare)
Tack på förhand!