Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Test: Fujifilm X-M5 – systemkamera för nybörjare och vloggare
Fotosidan testar
Plus
Det var ett tag sedan vi träffade på en kamera i M-serien, men nu är Fujifilm X-M5 här. Kameran är den minsta och lättaste X-kameran och med den tycks Fujifilm sikta på en målgrupp som kanske främst är vloggare och innehållsskapare. En kompetent kamera på många sätt men inget för den som vill fotografera med sökare.
Läs mer...
18 Kommentarer
Logga in för att kommentera
De flesta bilder är retusherade på ett sätt eller annat, även bilder utan människor i. Ska även den person som plockat bort ett dammkorn på bilden stå angiven med bilden.
En intressant diskussion men seriöst, värre censur än så här har jag sällan hört talas om i ett demokratiskt samhälle.
Om ett beteende inom samhället spårar ur så att människor lider och skattebetalarna får rycka in och via sjukvården försöka reparera skadorna så tycker jag att det finns ett allmänintresse av en seriös diskussion.
Att retuschörens namn ska framgå är väl en bra idé om retuschören varit minst lika kreativ som den som hållit i kameran - har sett att "smink" och upphovsperson börjar nämnas, också en bra grej.
Videon innan var också intressant, NYT tycker att svenska friskolesystemet vore nåt för USA.
Det är fullständigt obegripligt hur mycket politiker och moralister vill styra och ställa i folks liv och åsikter. Man tar sig för pannan..
Enligt min mening bör det inte finnas något krav på att varken fotograf, retusch, smink eller liknande måste framgå. Det ska givetvis vara helt frivilligt för alla att låta namnet framgå.
En diskussion kring sk "osunda kroppsideal" får gärna föras. Men att gapa efter lagstiftning och reglering är inte att föra diskussion, så håll detta utanför och syssla med just diskussionen på ett konstruktivt sätt.
Jag tycker det är lätt att förstå vad ( sund ) är.
Ser man ut som ett inslag från etiopiens svältkatastrof så är man inte sund och därför heller inget bra ideal att följa om man vill leva utan smärtor.
Ganska självklart att det är fysisk sundhet som framgår när det handlar om utseende.
Fotografen kan väl styra till viss del men om EN fotograf tackar nej till ett jobb så finns det ju andra med lägre "moral" om man nu ska sätta mått på det.
Kanske smartare utav New York Times att lyfta lite på hakan och attakera problemen där de kommer ifrån.
Vem är det egentligen som är grunden till problemet?
Kläddesignern, Modeagenturen, Fotografen eller retuschören ?
Dock vet jag inte om skurken är retuscherarna och om det är de som ska bära hundhuvudet. Men det är intressant att höra att retuscherarna själva tycker att det gått för långt. De har sprängt sin egen gräns, ungefär som det diskuteras om den mänskliga kroppen verkligen kan springa så mycket fortare på 100 meter än vad den gör nu.
Maximum är nått.
Insikt är aldrig fel.
Att unga påverkas är mycket tråkigt, men att enbart skylla felaktiga kroppsideal på modeindustrin och på fotografen/ retuschören är patetiskt och visar en ovilja att se vart det egentliga problemet ligger.
Lösningen heter information och kunskap. Allt annat är bara tycke och smak och hotar friheten att uttrycka sig i både ord och bild.
Att lägga ut en rad om att bilden är retuscherad är ju ok precis som man anger att en bild är ett montage i vissa fall.
Själv har jag alltid vetat att bilder är retuscherade och ansett mig som en som inte "går på" reklam bilder. Ju mera jag lär mig i Photoshop desto mera inser jag att inget i en reklam bild är som det var från början.
Min största aha upplevelse var när jag fotade en Slitz modell på en kurs. Insåg när jag kom hem att hon inte var snyggare än min egen tjej ;)
Kollar man däremot på den färdiga bilden är hon det...
Jag tror att dom flesta här inne på fotosidan har ett ganska stort kunnande om vad man kan göra med en bild så jag tror inte att "vi" blir lika lurade som övriga människor när vi studerar en bild. Dock finns det ju massa gången man ser en bild i periferin och då tänker man ju inte varje gång att " denna bild är manipulerad" utan bilden letar sig in i huvudet utan ifrågasättande.
Alla människor i världen har ju inte foto som intresse. Dom har ingen aning om vad som går att göra och inte med bilderna i efterhand.
När jag visar en så enkel sak som att ta bort finnar med "spot healing tool" börjar mina kompisar garva helt hysteriskt. Poängen är att det inte är lika självklart för alla som det är för oss på FS.
Jonas
ps. Att få med retuchörens namn vid bilden gör inte att människor förstår HUR mycket som ändrats.
Borde vara en bild på första uppslaget av varje tidning som visar en "före och efter bild" som ett exempel med en varningstext att bilderna som finns med i denna skrift inte alltid ser ut som orginalet. ( Liknande texten på snusdosan ) ;)
Frågan kanske bör vara vem som styr vilka bilder som visas. Det blir rimligtvis reklambyråerna som borde skällas ut för censurera media bruset inte de franka politikerna
"En bild säger mer än tusen ord".
"En bild ljuger aldrig".
Var ju några fraser som en gång i tiden var "sanna".
Sedan kom manuell retusch och efter det photoshop
Och sedan dess är dessa fraser en saga blott.
Anser att detta stora ämne är väldigt liten i hela den massmediala påverkan oavsett om det är politisk påverkan eller om ett påtvingat kroppsideal. Men tillräckligt stort för att inte gå obemärkt förbi.
Visst måste även de som sysslar med dylik fotografi/påverkan ha kurage nog att kunna se sig själva i spegeln (inte för att räkna finnar) och ifrågasätta sitt eget ansvar och konsekvens för sina handlingar.
Det finns väl knappast någon som inte kan medge att modemagasin, reklampelare mm. till stor del har skuld i dagens skeva kroppsuppfattning. Till och med de som arbetar inom den modeindustri (de som t.ex. måste visa sig på en s.k. "catwalk") och inte har möjlighet att retuschera sina kroppar, medger att det är sjukt ideal även för dem, med allt vad det innebär med ätstörningar, blodsockerfall mm.
Nej jag tror inte på ett förbud mot dylika bilder i praktiken då det kan få andra negativa konsekvenser, men vad är det för fel att tvingas uppge om bilden är manipulerad/retuscherad av XX YY? Vad finns det för risk med det? Är det allt för pinsamt för fotografen ett tvingas erkänna att hon/han inte klarade av att skapa bilden i kameran (hepp!) eller tvångsbehandla modellen? Jag tror i och för sig inte att retusch-signaturen skulle hjälpa upp kroppssynen nämnvärt då skadan redan är skedd, man har med kamerans och "pennans" hjälp angivet ett ideal. För egen del skulle jag dock välkomna ett sådant angivande då det ger en ärligare bild om fotografens arbete..
Men det är ju klart, risken är ju förstås att de stackars modellerna (exemplet avser de kvinnliga..) blir inlåsta i någon garderob på vatten och liiite bröd i totalt mörker med påföljande tvångsbesök hos plastikkirurgen för att erhålla kroppsidealet: mager, kritvit hud, plutläpp och viss framtunget.
Jag vill med detta delvis ironiska inlägg i alla fall väcka ansvarskänslan hos dem som är delaktiga i att deras handlingar (bilder, filmer, texter etc.) medverkar till att pojkar/flickor, män/kvinnor att känna att de inte räcker till som de nu.
PS
Vi har ju faktiskt ett liknande fall med reklam avseende rökning eller hur? Och det har ju gett resultat.
Om man möter små barn som 6-12 åriga flickor, och det blir bara värre i puberteten, som inte går till skolbespisningen för att de kan bli "tjocka!", så måste man inse att problemet är så ofantligt mycket större än en teknikfråga!!!
Fotografer vill skapa, retuscherare vill skapa, etc. självklart, MEN att modeindustrin driver modellerna i döden pga av självsvält, har i min värld ingenting med att göra att det på något sätt skulle inskränka på skapandekraften, originalitet osv. Att kalla det värsta censuren i det sammanhanget förefaller för mig rent löjeväckande. Tyvärr är lagstiftning i många fall där det handlar om liv och död för många människor, varit den enda framkomliga vägen.
Vad gäller ett sunt kroppsideal så tror, och hoppas ja, att de allra, allra flesta förstår att debatten handlar de så i ögonfallande anorektiska modellerna. Jag menar, har man knäskålar som är grövre än låren, då är det nog något som är galet.
Har själv varit liten och väldigt smal i yngre år, 160 cm och 45 kg, FAST, jag åt som en häst! Men jag har aldrig, aldrig fått frågan om jag skulle varit anorektiker. Man ser skillnad, ja menar om benen i armarna är grövre än musklerna...
Vad gäller retuscheringarna så är det ju begripligt att fixa till huden om man gör reklam för ett medel mot finnar, men måste modellens ,tjejens, bröst göras större och midja smalare, BARA FÖR ATT DET TEKNISKT GÅR??!
Som kvinna är det inte lätt att möta alla dessa bilder på hur kvinnoidealet presenteras. Det finns gott om unga tjejbilder på denna sajt, vilket gör mig lite ledsen. Jag får väl möta med bilder på nakna unga män! Skämt åsido, men den acceptans som man ska ha gör mig ibland spyfärdig.
Till sist, en av de vackraste bilderna av en kvinna jag sett, hängde på en vägg i mitt barndomshem. Pappa var yrkesfotograf och han hade fått den av någon kollega.Det var ett svart-vit porträtt, ca 70x80 cm, av en 104-årig spansk kvinna! Ansiktets hundratals fåror och linjer utgjorde en outgrundlig källa till fantasi för en liten flicka. En så otroligt gammal människa, men så vacker! För en sann porträttfotograf utgjorde hennes ansikte en våt dröm.
Dagens skönhetsideal hade förvandlat henne till något helt annat...
Det finns inte en människa på denna planet som kan få mig att tycka att man skulle inkräkta på någon fotograf, grafiker etc. skapande, genom att se till att dessa modeller kan få äta för att få modelljobb. Fantastisk vackra kvinnor allihop! Jag undrar om alla lever idag...???