På första försöket kom kameran från svensk mark upp till en höjd av 21 982,1 meter. Foto: 30000m.se.
Länktips
I lördags släppte Niklas Blomdalen och Gustav Evertsson upp en väderballong från Skövde med en Canon A470. Fem timmar senare hade ballongkameran landat i Odense i Danmark.
Kameran kunde under färden fotografera på mellan 100 och 21 000 meters höjd - målet var att nå 30 000 meters höjd - men det blir ett senare projekt för killarna bakom ballongfärden.
Hallå där! Vilka är ni som ligger bakom projektet "30 000 meter"?
- Vi är två glada amatörer när det gäller atmosvärer och rymd. Vi är amatörfotografer på fritiden, Gustav arbetar som programmerare till vardags och jag är egenföretagare, säger Niklas.
Varifrån fick ni idéen att göra den här ballongkamerafärden?
- Vi såg att ett gäng på
MIT som gjorde samma sak i USA. Något som verkade väldigt roligt och intressant och vi ville se om vi kunde åstadkomma samma sak. När det gäller kostnaden för projektet missräknade vi grovt. Men å andra sidan var det aldrig viktigt att det skulle kosta 1 000 kronor (som i USA) utan viktigare var att vi fick de bilder som vi ville ha. Projektet har säkert kostat 10 000 kronor, många kostnader är dock engångskostnader och nästa försök kommer bli betydligt billigare.
Hur gick ballongfärden till rent tekniskt?
- Kamerapaketet sattes fast under en väderballong som fylldes med helium. Den steg tills trycket ökat så mycket att den sprack. På vägen ner dämpade en fallskärm fallet. Slutligen för att vi skulle kunna hitta kameran och se bilderna hade vi en mobiltelefon med GPS som skickade kordinaterna.
Vilken typ av kamera och och GPS använde ni?
- Mobil Sony Ericson W800, med egen programvara som tar kordinater från en blåtandsgps och skickar till vår hemsida. Canon A470, med en speciell firmware programvara som gör att den automatisk tar en bild var åttonde sekund.
Hur gick ballongfärden till, blev den som planerad?
- Den gick bra, inte alls som planerat dock, våra beräkningar på lyftkraft och landningsplats var helt fel. Lyftkraften trodde vi skulle klara sig med en ballong, men det visade sig att vi behövde två. Landningsplatsen var beräknad till ca 3 mil inåt landet vid Falkenberg, något som visade sig vara helt fel när ballongen landade utanför Odense i Danmark. Resan skulle tagit 3 timmar, tog över 5 timmar.
Wow. Mötte ni på några andra svårigheter?
- Ja, kameran bråkade vid montering stängde den av sig, i övrigt var det inga större svårigheter. Eller jo, en ganska stor. Telefonen hade ett telia kontantkort som inte var utlandsaktiverat, således förlorade vi hoppet när ballongen lämnade varberg.
Lycka till med framtida ballongfärder önskar vi på Fotosidan, ska bli kul att följa erat arbete!
Här kan ni se en
film om den första ballongfärden.
Följ killarnas arbete på den här hemsidan:
www.30000m.se.
17 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Micke: Det var SMHI som vi köpte ballongen ifrån som sa att en ballong skulle räcka, vi köpte två bara ifall den första skulle gå sönder.
Roger: Vi ser det som lyckat, det gick inte riktigt som planerat men vi tog bilder som blev över förväntan.
Det vore som sagt ännu fränare med lite HD film. Det finns ju kameror till ganska överkomliga priser nu, men den kan ju försvinna bland vågorna i Östersjön eller nåt. Nåja, risken att misslyckas gör ju det hela extra spännande.
Bilderna är eller har potential att bli helt otroliga.
Och nå'n flygledning som ev följde föremålet via radar?
För den här grejen kan ju vara i vägen för nå't flyg? ;)
Kan fæsta en kamera på den och skjuta upp!
Det hade trots allt vart ett roligt projekt det med! xD
Följer med spänning projektet vidare, grymt!