Under onsdagen samlades politiker, journalister och en stor blandning människor från övriga yrkeskårer för att lyssna till juridikprofessorns syn på upphovsrättens vara eller icke vara.
"Regleringen av upphovsrätten fungerar inte i den digitala tidsåldern", sa upphovsrättsexperten Laurence Lessig när han föreläste i det gamla riksdagshuset under onsdagen. Han vill inte avskaffa upphovsrätten - han tycker att den behöver reformeras och anpassas till den digitala sfären.
Lessig var själv med och grundade "Creative commons" under 2001 - en slags delningsrätt av upphovsrättsskyddat material som är kan användas vid icke-kommersiella sammanhang tillsammans med tydlig namnangivelse.
Cc-licensen fungerar som en slags immateriell allemansrätt, som gör enskilda verk fria för vem som helst att ladda ner och sprida, förutsatt att det inte görs kommersiellt, skriver
SFF.
Creative commons-licensen i Sverige har fram till nyligen mestadels använts av individuella artister och konstnärer som vill tillåta en spridning av sina verk utan att släppa upphovsrätten. Sedan i somras erbjuder dock STIM ett avtal kompletterat med Cc-licensen. I skrivandets stund håller även Stockholm Stad på att införa licensen på bildarkiven i Stadsmuseet och Stadsarkivet.
- Svenska institutioner börjar begripa att de måste hoppa på tåget, annars lägger Wikipedia eller någon annan ut deras digitala material, säger Mathias Klang, projektledare för Creative Commons Sverige, till
Dagens Nyheter.
Pelle Snickars, forskningschef på Kungliga biblioteket håller med:
- Kulturarvet ska vara till för alla, att reglera det tjänar inte sitt syfte, precis som Lessig säger. Biblioteken borde verkligen ta plats i den digitala domänen, hittills har man där varit sig själv nog. Tar man inte tillfället kommer Google att lägga beslag på den platsen, säger han till DN.
Här kan du läsa mer om Laurence Lessig:
The future of ideas.
4 Kommentarer
Logga in för att kommentera