Lag och rätt
Europaparlamentet har röstat ja till ett lagförslag som innehåller omstridda paragrafer om länkavgift och upphovsrättsfilter. Efter hård kritik har kompromisser i lagtexten gjorts så att små företag och organisationer inte ska drabbas. En annan del av lagförslaget kan innebära fotoförbud på sportevenemang.
438 ledamöter röstade för, 226 mot och 29 lade ner sina röster. Lagförslaget innebär att stora nätaktörer som Google och Facebook måste betala fotografer och andra upphovsrättsinnehavare för deras arbete genom en så kallas länkavgift. Efter en del kompromisser innebär lagförslaget nu att mindre plattformar som exempelvis bloggar inte ska omfattas.
Lagförslaget innebär också att sociala medier behöver införa tekniska hjälpmedel, så kallade uppladdningsfilter, som filtrerar bort upphovsrättsskyddat material. Även om många upphovsrättsorganisationer välkomnar detta finns en oro för att filtren stoppar fel material.
– Ett filter kan ju aldrig ta bort bara exakt det som är olagligt. I de flesta fall kommer det vara sånt man inte har rätt att sprida, men i vissa fall kan del kan vara sånt man har rätt att sprida, men som kan stoppas på förhand innan det ens kommer ut, säger Daniel Westman, jurist specialiserad på IT- och medierätt.
Svenska Fotografers förbund är i huvudsak positiv till det nya lagförslaget.
– Förslaget är viktigt för fotografer eftersom den fotografiska bilden är särskilt drabbad av bildstöld på nätet. Förslaget råder bot på delar av den laglöshet som råder i dagsläget där starkare aktörer fritt kan kapitalisera på svagare parters immateriella tillgångar, säger Åsa Anesäter, verksamhetsledare på Svenska Fotografers Förbund till Kamera & Bild.
Förbjudet att fota på matcher?
Enligt en tillägg till lagförslaget som tillkom sent inför omröstningen ska arrangörer av sportevenemang själva ha makt att bestämma vem som får ta bilder eller filma från deras evenemang.
– Det är knasigt, det skulle förstöra mycket för vanligt folk. Och förslaget har heller ännu inte definierat vad som är en sport. Än så länge gäller det är all sport på alla nivåer. Som förslaget är skrivet så skulle det just nu även gälla för till exempel knattefotboll, säger Alfons Röblom, pressekreterare för Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson som varit engagerad i frågan om EU:s nya upphovsrättslagar till SVT.
Inte klart än
Oavsett dagens omröstning är slutresultatet långt ifrån klart. Nu vidtar kompromissförhandlingar med EU:s medlemsländer och EU-kommissionen. Därefter är förhoppningen att en slutlig uppgörelse ska kunna godkännas eller inte av EU:s ministerråd och EU-parlamentet senast i början av nästa år.
34 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag tror många teknikokunniga politiker i Bryssel röstar i frågan som om det handlar om rädda den europeiska nyhets- och journalistiska kanalerna och de enskilda skaparna eller att ta parti för de stora digitala skattesmitarna. Kompetensen i dessa frågor tror jag är lika svikande i Bryssel som i svenska riksdagen - även om jag givits intryck att de svenska EU-representanterna röstat emot länk-skatten & co.
Hur hjälper detta mig som upphovsman när en tidning olovligen publicerar min bild som jag inte redan har verktyg för i dag?
Var fotoförbundet även positivt till förbudet att fota sport?
I princip ser jag framför mig att alla idrottsklubbar inför en ny policy på sin hemsida där de anger vem som får fotografera och filma på deras arrangemang. Ungefär som många numera har ett avsnitt om GDPR.
Så, vem kommer nu jaga alla turister som tar bilder på kvällen? Svaret är INGEN. Jag är tveksam om de ens jagar proffs som fuskar med lagen med diverse kvällsbilder. Men med ett filter på våra sociala medier så kommer ingen kunna lägga upp en bild på Eiffeltornet med belysningen på.
Den nya upphovsrätten borde ha lättat upp Frankrikes lagar, inte tvärtom.
Sen är kanske inte logotypen det största problemet, ett halvbra filter skulle kanske matcha din bild med en reklambild för kläderna barnet bär, en snarlik bild från ett konstprojekt osv. Visserligen är det bara att överklaga i det läget, men orkar man?
"Självklart blir jag mer upprörd när stora kommersiella aktörer stjäl bilder, än när det görs av någon hobbybloggare. Icke desto mindre äger jag upphovsrätten och förväntar mig naturligtvis både ersättning och byline."
Hobbybloggare är inte kommersiella, definitionsmässigt. Den som bloggar kommersiellt har det inte som hobby.
EU-parlamentets förslag skjuter mygg med luftvärnskanon. Det är helt rimligt att ingen ska kunna tjäna pengar på någon annan upphovsrätt, men en hobbybloggare tjänar inte pengar på att ha bilder från en fotbollsmatch, som bloggaren själv har tagit, på sin blogg för att visa något kul för släkt och vänner.
Så här sa de svenska parlamentarikerna att de skulle rösta, men jag vet ju inte om de gjorde som de sa:
https://www.svt.se/kultur/medier/sa-kommer-svenska-eu-politikerna-att-rosta-i-dag
En del av svaren är tämligen luddiga. Lars Adaktusson (KD), Soraya Post (FI), Christofer Fjellner (M) och Kristina Windberg (SD) var tydligast i sina svar.
Men löser folk det med torrentsysem som fogar ihop bilden tillfälligt i ramminnet. Filtret ser en annan bild.