Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
23 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag tycker inte att bilden blev bättre - den blev sämre av retuschen.
Framför allt därför att bilden ser så uppenbart retuscherad ut. Skall man ge sig på att "bättra" speciellt porträtt så bör det ske med större känsla och finess.
Tycker jag ;-)
Mvh
/Johan E
Den högra bilden vart lite "Blek" om man jämför med den vänstra.
det lilla extra av glädje och gnista som finns i den vänsta bilden har försvunit.
Min högst personliga uppfattning ;-)
Mvh
Johan P
Tror man är på farligt vatten när det är kraftigt retuscherade bilder som skapar dagens skönhetsideal, och inte "äkta vara". (Finns det överhuvudtaget oretuscherade porträtt i reklam mm?) Jag tycker det är fullt ok att retuschera bort finnar, enstaka röda fläckar osv, men att jämna ut hud så mycket som man gjort här och istället tillföra en ny konstgjord ytstruktur, förminska näsor, göra människor smalare och allt vad man nu kan hitta på, tycker jag är att gå för långt.
Då man tydligt ser att en bild är retuscherad (som här) har man gått för långt tycker jag. Och så håller jag med Johan P ovan om att den oretuscherade ser mer livfull ut.
Tyvärr så blir många bilder helt platta av när bilden bearbetas, liksom lite livlöst och opersonligt.
"Egen" uppfattning :)
Åke
Det är inte speciellt representativt att visa upp skärmdumpar på det där viset. Jag har bett Fotosidan ladda upp en före/efterbild som är lite bättre anpassad till webben.
Och som ytterligare försvar, så när man skriver och illustrerar i tidningen så måste man vara lite mer tydlig och dra lite hårdare i reglagen och göra ändringarna större. GIVETVIS (som jag skriver i punkt 8) så drar man ner opaciteten för att anpassa retuschen till det man ska använda den till.
Så ni får vara hur dryga ni vill, jag hoppas ändå att ni lär er något!
Mvh Peter A
Det stör verkligen.
Oproffsigt !
I övrigt OK !
Hälsningar
Rohny
edit: varför är inte före å efter bilden samma som är använd i guiden?
Det är jättebra tips som Petra presenterar och som verkligen är användbara.
Ansiktsretusch är ju också relativt subjektivt beroende på syfte och vem som gör det. Men tillvägagångssätten kan vara desamma.
Bra artikelserie, enkelt och lättbegripligt för de flesta. Mer sånt.
är det att retuchera?
bäst före
/inger
plötsligt har resultatet blivit klart bättre.
Vilket får mig att tro att någon verkligen tog till sig av den första kritiken.
Man kan väl bättra sig ;-)
MVH Johan P
Anders Östberg... förstår inte frågan. Min assistent fick agera modell för artikeln. Min bild ser du i signaturen av artikeln.
Rohny Gustavsson... artikelnserien heter ansikts(retusch). ;-)
inger morgondotter jacobsen... det är ingen skillnad i "liv" mellan före och efter. Det finns till och med kvar rynkor, så jag har inte gjort min assistent helt felfri (fast som assistent är hon det, helt underbar tjej!)
Johan Pihlblad... bilden byttes ut för att det var skärmdumpar för artikeln i tidningen. Jag skickade in en mer webbanpassad bild. Men om du tittar på bilden så är den fortfarande "överdriven" för att tydligare illustrera skillnaderna.
Kan också tillägga att efterbilden är även efter att jag justerat en dubbelhaka, då jag inte hittade exakt rätt bild till artikeln som skrevs (det ser man på vinkel på huvudet, osv.) Men det verkar ingen ha märkt. ;-)
Jag tycker det är en bra och tydlig tutorial. =)/
Marie
Att ta bort tillfälliga skönhetsfläckar som blemmor och sånt som förändras på kort tid, har jag inget problem alls med. Men att ändra personens hela utstrålning och personlighetsdrag genom att reducera henne till något som ska se så perfekt ut som möjligt är bara trist. Den vänstra bilden är på alla sätt och vis bättre i mina ögon. Och det är ingen liten skillnad till det bättre heller.
Ett äkta leende blev ett påklistrat leende. Jag förstår inte vitsen med det.
Tillägg: Men visst, själva tekniken i artikeln är det ju inget fel på, om man nu är ute efter den plastighet som reklambranchen eller andra hemska arbetsgivare är ute efter. Men hade du skrivit en artikel om hur man bäst skövlar en regnskog så hade du nog också fått kommentarer om skövlingens varande eller icke varande, snarare än om den beskrivna metoden är bra eller inte.
Givetvis är det en bra artikel/guide, och sådant tycker vi alla om =)
Generellt tycker jag att det blivit för mycket och för hård retusch t ex på tidningsomslag och i reklamen. Ibland tycker jag att det är samma modell på alla omslag så stereotypt målade och retuschade är dom. Inte bra förebilder men syns överallt.
Jag har inga problem med redigeringen i sig - om din modell vill se ut som någon eller något helt annat på sin bild är väl det upp till henne. Men att underbygga onaturliga skönhetsideal, och dessutom antyda att det görs "för själen", det är bra magstarkt! Kanske skulle många kvinnor (och män också för en delen) känna större själsfrid om de och bilder av dem stämde bättre överens med rådande ideal, men man måste väl ändå fråga vad det då är "fel" på; människorna och bilderna av dom, eller idealen?
Nej - döp om serien till "Retusch för att skapa ett onaturligt plastansikte som bättre liknar omslagsbilderna på glassiga magasin ", så är du ärlig och slipper kanske kommentarer som dessa.
Skapa en tråd i forumet istället och diskutera för och emot.
Låt denna artikel handla om tekniken. Men det kanske är en alldeles för stor uppgift för många att hålla isär....
Jag förstår och respekterar dock din ståndpunkt!
Eftersom i stort sett alla bildbehandlar på något sätt oavsett det är porträttretuscheringar eller andra motiv som förstärks, justeras, förbättras eller ändras så är tekniken intressant för många här. Men alltid så skall nån eller några börja den moraliska debatten varenda gång.
Många med dig tycker retuschering används i fel syfte och medverkar till förvrängda skönhetsideal eller andra negativa effekter.
Jag för min del anser att syftet beroende på användningsområdet är det avgörande. Men det är ju inte det artikeln handlar om. den berör den tekniska biten av bildbehandlingen. Bl.a. med exempel.
Varför inte starta en renodlad debatt på forumet istället?
Jag har absolut inget emot att debattera allt kring detta ur moralisk eller etisk synvinkel. Lika mycket tycker jag om att lära mig det rent tekniska kring retuscheringen. Därför ser jag fram emot fler artiklar av Petra i ämnet.
Möjligtvis om man kände personen på bilden.
Jag har aldrig sett henne och tycker hon blir vackrare på den högra (förlåt, men jag tycker det).
Sen kan man fråga sig varför man ska ändra på ett utseende?? Egentligen liksom... För det blir ju bara på bild...
Snabel A