Hallå där
Göran Strands vackra norrskensbilder kommer i slutet av året ut i form av frimärken. Det är en serie med fem bilder som samtliga är tagna i Jämtland.
- Jag känner mig otroligt stolt och hedrad över att Posten har valt just mina bilder till frimärkena. De är riktigt fina och det ska bli roligt när de kommer ut i handeln, säger Göran.
Det var redan i december 2014 som Göran blev kontaktad av Posten. De planerade att ta fram en frimärksserie med tema norrsken och tog därför kontakt med Rymdstyrelsen, som i sin tur tipsade om Görans bilder. Urvalsarbetet och formgivningen pågick under hösten, under stort hemlighetsmakeri, och nu ligger frimärkena klara för publicering i slutet av 2016.
Göran Strand är ofta ute med kameran på natten.
Fotograf Göran Strand, som också arbetar under namnet Astrofotografen, har under senare år fått stor uppmärksamhet för sina bilder och filmsekvenser av olika himlafemomen. Han har bidragit med film- och bildmaterial till flera svenska och internationella filmproduktioner. Flera av Görans bilder har utsetts till ”Astronomy Picture of the Day” av NASA och bandet Coldplay använde en av hans norrskensfilmer i musikvideon ”A sky full of stars”.
Vad är den största utmaningen vid fotografering av norrsken?
– Jag ser två stora utmaningar som är bra att lära sig hantera. Ett kraftigt norrsken är ofta väldigt svårt att återge i bild på ett bra sätt då dom breder ut sig på så stor del av himlen, till och med ett 14 mm objektiv på en fullformatskamera kan kännas snävt. Ett tips här är att försöka hitta delar i norrskenet som kanske är mer intressant än andra och att försöka återge det på ett bra sätt, gärna tillsammans med en intressant förgrund. Det andra är norrskenets strukturer, i de fall då det rör sig väldigt snabbt är det viktigt att jobba med så korta slutartider som möjligt för att frysa de vackra mönster som bildas.
Vad har du för tips till den som vill börja fotografera norrsken?
– Ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv är att föredra, gamla manuella objektiv fungerar alldeles utmärkt och går ofta att hitta till bra priser. När det gäller stativ så rekommenderar jag varmt ett kolfiberstativ som är betydligt lättare att flytta omkring, ett aktivt norrsken ändrar snabbt form och position och då är det bra att vara mobil och kunna byta plats. Till sist och kanske viktigast av allt är att kunna sin kamera utantill. Du bör veta var reglage och knappar sitter och hur du ändrar exponeringsinställningar i totalt mörker. På så sätt slipper du uppleva frustration under ett vackert norrsken och kanske gå miste om en vacker bild.
Vad är det som fascinerar dig mest med astrofoto?
– Jag har varit fascinerad av astronomi sedan barnsben och mitt astrofotograferande tog fart i slutet av 90-talet då jag köpte mitt första teleskop. Allt eftersom jag lärt mig mer om vad som finns att se och fotografera så växer också mitt intresse och min fascination. Idag skulle jag vilja påstå att jag är näst intill besatt av ljus och optiska fenomen. Det går inte en dag utan att jag håller koll på himlen och vad som händer, dag som natt.
5 Kommentarer
Logga in för att kommentera