Hallå där
Christer Hansson är sedan 2010 förtidspensionär. Sedan 2011 är han beviljad daglig verksamhet som fotograf. Snart ställer han ut "Alla behöver glädje".
Vad handlar utställningen handlar om?
– Efter att jag 2008 fått diagnosen Asperger Syndrom och ADHD och 2010 blivit förtidspensionär blev jag 2011 beviljad daglig verksamhet som fotograf. Därigenom har jag möjlighet att syssla med det jag älskar, att fotografera. Till största delen är jag väldigt självständig, men när det behövs har jag stöd från Socialförvaltningen i Marks Kommun. Det var därifrån fick jag förslaget att dokumentera den dagliga verksamheten i kommunen. Att få dokumentera och lära känna något som jag själv precis blivit en del av kändes som en utmärkt start. Ganska tidigt i projektet stod det klart vad som skulle bli den viktigaste ingrediensen. Det var glädjen. Trots svårigheterna med olika funktionshinder hos människorna som jag fotograferade så fanns alltid glädjen där. Därför blev namnet på utställningen självklart "Alla behöver glädje".
Hur har du jobbat för att sätta samman utställningen?
– Under själva fotograferingen har fokus bara varit på att få bilder av respektive person som jag fått tillstånd att fotografera. Efteråt har jag velat skapa en känsla av det jag upplevt på plats, med glädjen som en central del. För att intrycken ska fokusera på personerna har jag valt att ha hela utställningen i svartvitt, vilket också var en fördel då jag i de flesta fall har använt höga Iso. Alla bilder är tagna med befintligt ljus för att störa så lite som möjligt.
Vad har varit roligast i arbetet?
– Att se hur dessa människor trots sina svårigheter tar vara på livets glädjeämnen.
Vad har varit svårast?
– Många av de som jag fotograferat har varit väldigt ivriga att vara med på bild, vilket ibland gjort det svårt att få spontana bilder. Oftast har det fungerat att först ta en serie bilder och sedan sänka kameran. När de har återgått till sina sysslor har jag fått bilden som jag vill ha.
Hur tycker du att en fotografs vardag på en daglig verksamhet skiljer sig från en fotograf med eget företag?
– Eftersom jag inte har några tidsgränser har jag kunnat spendera mycket tid på de olika platserna där det varit nödvändigt att bygga upp ett förtroende med personerna jag fotograferar. Har jag sedan inte varit helt nöjd med bilderna har det bara varit att komma tillbaka och fotografera mera. Dessutom har jag inte haft någon deadline till utställningen medan jag fotograferat. Datumen har bestämts först när jag känt mig färdig med bilderna. När det gäller nya projekt väljer jag helt fritt vad jag vill inrikta mig på.
Vad är ditt huvudsakliga fokusområde?
– Det är svårt att ange något speciellt område. För mig är det själva fotograferingen som är det viktiga och motivet är sekundärt. Jag fotograferar lika gärna dokumentärt som sport och natur. Ett motiv som förekommer oftare än andra är dock rådjur.
Hur kommer det sig att du ställer ut på Rydals Museum?
– När Rydals Museum fick höra talas om mitt projekt ville de gärna visa upp det. Förhoppningsvis är det många som tar chansen att komma och titta på något som till vardags är ganska okänt i samhället. Kanske kan det även ge mig möjligheter till andra intressanta projekt att fotografera. Utställningen öppnar den 30 september 2012 klockan 12:00 och pågår fram till 25 november.
Foto: Christer Hansson
17 Kommentarer
Logga in för att kommentera
//Christer
Kram
//Christer
//Christer
//Christer
//Christer
//christer
/ Med vänlig hälsning, Finn Calander (FiCa1)
Om intresse finns vore det väldigt roligt att få visa upp bilderna på andra ställen, lovar att informera om det blir aktuellt.
//christer
Kör på.
J O
//christer
//christer