Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Han håller en plågsam 1800-talsprocess vid liv

Han håller en plågsam 1800-talsprocess vid liv

Stonehenge i Storbritannien.

 

Åke Hultman har länge fascinerats av anrika fotografiska processer. En av dem är daguerrotypi, som han själv beskriver som ”plågsamt långsam, men mycket givande om du lyckas”. Nu vill han dela med sig av sina kunskaper om tekniken genom bok och workshop.

Daguerrotypin är i princip jämngammal med fotografin i sig, även om det kan finnas olika tolkningar för när den fotografiska tekniken föddes. Under 1830-talet experimenterade fransmännen Louis-Jacques-Mandé Daguerre och Nicéphore Niepce tillsammans med olika typer av ljuskänsliga ämnen. När Niepce dog 1833 fortsatte Daguerre på egen hand och utvecklade snart den teknik som han uppkallade efter sig själv: daguerrotypin. 1839 presenterade han den för franska akademin, och den började spridas i de fotografiska kretsarna.

Daguerreotypserie från Lofoten i Norge.

Så småningom utvecklades tekniker som hade klara fördelar jämfört med daguerrotypin, men än idag använder sig en del entusiaster av den milt uttryck omständliga metoden. Som dessutom bara ger ett original, det vill säga inte en bild som går att mångfaldiga som med traditionella negativ. Ytan på plåten är ytterst känslig, så bilden bör förvaras och hanteras täckt av glas, och tittar man på den ur ”fel” vinkel ser man den negativ – annars blir den positiv, om än spegelvänd.

En av de moderna daguerrotypisterna är Åke Hultman i Örnsköldsvik, som har samlat sina en del av sina resultat i den lilla boken My contemporary daguerrotypes. Här visar han först lite underhållande kuriosa från fotografins barndom, och sedan en väldigt blandad kompott av bilder där han har använt just daguerrotypi.

Antagligen är det väldigt svårt att göra just den här typen av bilder rättvisa, eftersom de kan vara så fulla av liv i och med att de ändrar karaktär så mycket beroende på hur man betraktar dem i verkligheten.

Ingbo källor.

Men det är i vilket fall som helst en fascinerande samling daguerrotypier han har fått ihop under åren (han började 2006), med en hel del klassiska naturmotiv men även sådant som två Musse Pigg-figurer. Kan bli extra kul med en så ålderdomlig teknik till så moderna motiv.

Nu har Åke Hultman blivit sugen på att dela med sig av sina kunskaper, och ställer i sitt Facebook-flöde frågan: ”Finns det något intresse för en kurs i daguerreotypi till sommaren?”. Gissningsvis är svaret ”ja”, med tanke på det snabbt ökande intresset för analog fotografi i allmänhet.



Publicerad 2019-03-07.

1 Kommentarer

PMD 2019-03-07 21:12  
Det gäller att hitta rätt sorts motiv också, och det verkar ju Hultman ha lyckats med.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto