Annons
Artiklar > Att fotografera barn

Att fotografera barn

”Vi väntar barn!!”


Livets mest fantastiska besked ”drabbar” dig. Fantasin sätts i rörelse: ”Vad är det för litet liv vi väntar på?”, ”Hur kommer han eller hon se ut?” Allteftersom veckorna går blir saker och ting mer och mer konkreta: Första ultraljudet, första fosterljuden, första sparken...

Ju längre tiden går, desto mer ser Du fram emot att få börja lära känna den här lilla personen och naturligtvis brinner Du av iver över att få dokumentera barnets uppväxt.

Jag var hemma i tre längre omgångar med mina barn (Anton och David, idag drygt 9 resp snart 7 år) och kan se tillbaka på en härlig tid och en ansenlig mängd bilder som säkert kommer att bli mycket värdefulla för mina barn när de blir äldre.

Jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter som fotograferande hemmapappa och förhoppningsvis lägga grunden till ett fortsatt utbyte av erfarenheter kring detta.


Ta dig tid!

Först av allt: ta dig tid för barnet! Pappor: ta pappaledigt! Länge, inte bara de tio dagarna! Förutom den nära relationen Du får till ditt barn under dessa månader (som ju är huvudskälet till att ta pappaledigt) får Du också massor med tillfällen till bra bilder i vardagen. Det är de bilderna som blir bäst, det är i alla fall min erfarenhet. Låt kameran vara med så ofta som möjligt: på öppna förskolan, i lekparken, hemma, hos kompisar, hos farmor/farfar, hos mormor/morfar etc etc. Har man med sig kameran ofta blir barnen också vana vid den, när de blir så stora att de noterar den.

Sedan, när vardagen med jobb och dagis infinner sig, blir det naturligtvis svårare att få den tid man vill för fotograferandet, men det går ju alltid att hitta tillfällen. Låt kameran vara med!

OK, nog med moralkakor, till fotograferandet! :-)


Tiden innan

Bilder på den stora, runda magen kan vara kul att ha, inte minst för att visa barnen så småningom. Här får man ju ta hänsyn till mammans önskemål och synpunkter kring hur bilderna skall tas!


På BB

När det väl var dags för vår del hade jag inga ambitioner att föreviga själva förlossningen. Jag ville hjälpa Maria, min fru, så mycket som möjligt, och dessutom tror jag det förtar själva upplevelsen för en själv om man har kameran att tänka på.

Först när Anton och David väl hade fötts och vi såg att de mådde bra plockade jag fram kameran. Killarna var ca en halvtimme gamla när de fastnade på bild första gången. Sedan får man ju tillfällen till många ”första gången”-bilder på BB: första badet, första besöket av släkten etc etc.


Anton, 1 dag gammal på BB. Vi hade tur och fick en säng vid fönstret. Solljuset ”silades” genom gardinerna, vilket gav ett perfekt ljus. 85 mm, befintligt ljus.


Hemma den första tiden

De första månaderna hemma ger också enormt mycket tillfällen till bra bilder: på skötbordet, sovandes i sängen, på någons axel, i någons famn etc. En s k babysitter är idealisk om man vill ha bilder där barnet sitter själv. Ger man barnet något att leka med kan man hålla på ganska länge.



David på mammas axel. 85 mm, blixt i taket.



En av mina favoritbilder från Antons första år. Jag såg plötsligt bilden när jag tog honom i handen. 35 mm, befintligt ljus.


”Titta här, titta in i kameran, då...”

Jag minns att jag väldigt gärna ville att killarna skulle titta in i kameran redan från det de började fästa blicken, gärna med ett leende eller skratt, jag tror inte det är alltför ovanligt hos nyblivna föräldrar ;-) . Det var svårt i början, men när man väl började få kontakt med blick och tal var det lättare. Jag brukade prata med dem och försöka få ögonkontakt samtidigt som kameran var beredd (färdiginställd) i brösthöjd. När tillfället kom höjde jag bara kameran och tog bilden.



Anton på favoritfilten. 85 mm, befintligt ljus.


Sitta, krypa, gå...

När barnen börjar röra sig finns det än fler tillfällen för bra och roliga bilder. Här kan man göra små serier när barnet t ex vänder sig från rygg till mage eller tvärtom, när han eller hon håller på att lära sig gå etc.

Bild:

David i kryptagen. 24 mm, befintligt ljus.


Naturliga inför kameran

När barnen börjar bli 3-4 år blir det plötsligt jättekul att börja spexa inför kameran. Det kan ju vara kul då och då med sådana bilder, men inte alltid. För att få naturliga bilder kan det ofta vara bra att plåta när barnen är sysselsatta med något, när de ritar, bygger med lego, någon läser för dem, de läser själva, spelar spel etc. Se vidare nedan om arrangerade bilder.



Farmors kompis Henrik läser för Anton, 3 år. 85 mm, blixt i taket.



Anton och David i koncentrerat samarbete, 85 mm, soldis.


”Snapshots”

Svårt, men ofta väldigt bra resultat om man är beredd och hinner med. Det handlar ju som vanligt om att vara väl förberedd och ”se bilden innan den uppstår”. Autofokus och exponeringsautomatik hjälper ju här.



David studerar och beundrar storebror, 85 mm, mulet väder.



David med sitt BRIO-tåg. Här hade jag tur med linjespelet i tågbanan som leder mot Davids blick. Nappflaskan förstärker också detta! 35 mm, blixt i taket.



Anton på skogspromenad. Jag gillar hans ansiktsuttryck, väl inramat av hatten (som alltid var med på den tiden). 35 mm på en knapp meters håll, mulet.



Anton (längst bak) och David gungar i Sandvik på Öland. Denna bild säger mycket om deras karaktärer som personer, Anton den mera eftertänksamme och David den mera spontane. En av mina favoritbilder. 85 mm, soldis.


Arrangerade bilder...

...är jag för det mesta ”allergisk” mot. Ibland, när barnen själva tar initiativet, kan det dock bli riktigt bra: ”Titta pappa vad jag kan, ta en bild nu då!” Perioderna då barnen gillar att klä ut sig kan också ge många roliga bilder.



Anton håller på att upptäcka världen, eller åtminstone Ljugarns strand, på Gotland! ”Pappa, ta ett kort!” 35 mm, solsken.



Anton krossar en skiva is mot huvudet. Vi promenerade i skogen hemma i Huddinge och Anton hittade lövtunna isskivor som hade täckt vattenpölarna i våtmarkerna. Han började krossa dem mot huvudet på skoj, och jag fick idén till den här bilden. 1/60 s räckte för att skapa ”fart” i bilden. Hans ansiktsuttryck kan väl beskrivas som ”skräckblandad förtjusning”! 85 mm, mulet.


Utrustning

En vanlig reportageutrustning räcker alldeles utmärkt: vidvinkel (28/35 mm) och kort tele (85/100 mm), eller en zoom som täcker de brännvidderna. Själv använder jag min Pentax MX med 35/2,0 och 85/2,0 för det mesta. Även min 24/2,8 kommer till användning, speciellt inomhus för att få med lite mer av inomhusmiljön. Fasta brännvidder har ju oftast bättre ljusstyrka, vilket kommer väl till pass om man vill undvika att använda blixt inomhus. Ett lite längre tele (135-200 mm) eller telezoom är bra i t ex lekparken, när man vill plåta barnen lite obemärkt. Jag har en liten Tamrac-väska där hus + 3 objektiv och några rullar film får plats. Lätt att ta med sig, fick plats i barnvagnens nätkasse eller under vagnen.


Film

Jag använder mest snabb svartvit film för inomhusbilder: T-max 400 (förut, inte längre), Fuji Neopan 400 eller Ilford Delta 400 (mest nuförtiden). Utomhus blir det både svartvitt, färgkort och dia, 100/200 ISO, Fuji eller Kodak för det mesta.

Jag har valt att bara visa svartvita bilder i denna artikel, eftersom jag föredrar svartvitt till den här typen av bilder. Jag vill ju dokumentera barnens utseende och uttryck, då passar svartvitt bättre än färg, tycker jag. För rena semesterbilder o d använder jag dock ofta färgfilm, lika ofta färgkort som dia.

Ljussättning

Skälet till att jag använder snabba filmer inomhus är förstås att jag vill undvika att använda blixt så mycket som möjligt. Under vår och sommar räcker oftast solljuset från fönstren, som ju är en klassisk belysning för porträtt. Låt barnet sitta i mammas/pappas/någon annans famn med ljuset från fönstret lite snett framifrån. Har man gardiner som ”silar” ljuset är det ännu bättre. Bra om man kan ha en mörk, nedtonad bakgrund också. Tänk dock på hur Du mäter ljuset! Spotmätning är bra i sammanhanget. Annars, blända ner något steg så att Du inte får utfrätta högdagrar i ansiktena.



Anton (1 år) med mamma Maria och gardin, sidljus från fönstret.

Höst och vinter är det ju svårare. De gånger jag använder blixt har jag antingen slagit den i tak eller vägg eller använt en diffusor. Inga stora arrangemang med lampor och/eller reflektorer, jag försöker hålla det på en enkel nivå för att bibehålla spontaniteten.


Anton (4 år), direkt, lätt diffuserad blixt. T-max 400, 85 mm. Jag gillar kontakten vi har i denna bild. Den blev också väldigt ”ren” tack vare den mörka bakgrunden (långt avstånd till väggen bakom). En del slagskuggor, men jag tycker inte de stör alltför mycket.

Ibland har jag experimenterat med vanliga rumslampor tända på kvällen och extra högkänslig film, t ex Fuji Neopan 1600.



Anton och mamma Maria i soffan hemma. Svag takbelysning och en lite kraftigare lampa till höger. Fuji Neopan 1600, 85 mm, befintligt ljus.


Kopiering och arkivering

Jag har kopierat på Ilfospeed Multigrade-papper (pärlyta, 18x24 för det mesta) och monterat dem i ett album egentligen avsett för tidningsurklipp med ganska stora kartongtjocka sidor. Det ger möjlighet till lite variation i hur man monterar bilderna (stående/liggande, det ryms två 18x24 bilder på varje sida) och dessutom plats för kommentarer.

Hoppas att dessa tips kan inspirera Er under en fascinerande period i livet. Tar man sig tid med både barnen och kameran har man igen det mångfalt senare!

Publicerad 2001-10-22.

32 Kommentarer

picturethis.se 2001-10-26 10:38  
Betyg: 5
Mycket trevlig text!
Man blir ju även inspererad att bli pappa!
johanb 2001-10-26 12:19  
Betyg: 5
Toppenbra artikel. Informativ. En hel del bra tips som jag som nybliven pappa ska se till att ta åt mig av. Och så förstås fina bilder...
FredrikB 2001-10-29 08:39  
Hej,

Tack för alla synpunkter, kul att Ni gillade artikeln. Roligt att den inspirerar på många olika sätt... ;-)

/Fredrik
FredrikB 2001-10-30 20:15  
Tack Ulla-Britt och grattis till farmor/mormor-skapet!
/Fredrik
camilla 2001-12-14 23:03  
Betyg: 5
Mycket bra artikel Fredrik och mycket underbara bilder!!
Anders R. 2002-01-02 17:32  
Betyg: 1
låt inte den berättigade glädjen över att bli förälder skymma sikten för fotograferandet. Var finns dina och barnets känslor?? Försök utrtyck det och inte bara det som syns. PS. Du får chansen att "ge igen" snart. Skriver på en art. om att fotografera människor. DS
vänligen anders
FredrikB 2002-01-03 15:28  
Anders,

Förstår inte riktigt den kommentaren... Jag skriver väl inte att jag inte hyser känslor för mina barn?!?! Vore jag ointresserad skulle jag inte ta alla dessa bilder. Skälet till att jag har tagit så pass mycket bilder av mina söner är ju just att jag prioriterat att tillbringa tid med dem under de första viktiga åren.

Om Du sedan inte ser känslor i bilderna får jag väl ta åt mig lite av det som fotograf. Dessa bilder är bara ett pyttelitet axplock av alla (hundratals!) bilder jag tagit under åren. Vissa av dem är med för att illustrera det jag beskriver i texten, vissa av dem för att jag helt enkelt gillar dem själv.

Om avsikten var att provocera så har Du väl iofs lyckats rätt bra...

/Fredrik
BjornM 2002-01-06 22:09  
Betyg: 3
Ganska trevlig artikel. Jag har just gått igenom en del bilder på dottern främst över 2-4-års åldern. Bland det viktigare i bilderna tycker jag är situationer, miner, känslor och uttryck. Jag önskar att du hade tagit upp mer om den aspekten än de tekniska aspekterna.

Jag vill passa på att berätta vad som hände på förlossningsavdelningen här i Linköping: En blivande pappa dyker upp med sin kvinna samt rejält med fotoutrustning. Kvinnan ligger ner och krystar medan stativ, belysning, objektiv och annat monteras. Sköterskorna klagar över att det är svårt att komma fram för alla sladdar och utrustning. Efter ett tag blir det allvar - baby, blod och moderkaka... Men då har pappan svimmat och placeras längs golvlisten brevid all fotoutrustning. En sköterska visar sig då vara duktig på kameror. Hon tycker synd om pappan som inte hann ta några bilder. Hon tar hans kamera och plåtar pappan på golvet. Så ett kort fick han med hem!
FredrikB 2002-01-07 10:25  
Björn (och Anders),

Syftet med min artikel var främst att ge mera praktiska tips. Detta med känslor och uttryck måste vi ju lära oss som föräldrar hursomhelst, utan kameran som "filter" mellan oss och barnen. När man väl är där använder man ju kameran för att dokumentera. Jag är som sagt inte mycket för arrangerade bilder på mina barn, jag försöker alltid behålla spontaniteten så långt det går.

Rolig historia förresten, jag har hört en del liknande berättelser från andra håll. :)
BjornM 2002-01-07 20:29  
Vad jag tänkte på när jag såg rubriken på artikeln var en professionell fotograf som varje år tagit barnporträtt på dagis/fritis. Resultatet har alltid blivit helt fantastiskt och avsevärt bättre än jag själv någonsin åstadkommit. Ändå har han både mycket utrustning och tidspress, ett par minute per barn. Det man undrar är ju hur en sådan person bär sig åt. Det handlar i detta fall om att "leka fram" situationer som fångar barnets uttryck och minspel. Är det någon som har lite tips åt detta håll?
/Björn
FredrikB 2002-01-08 08:50  
OK Björn, då förstår jag dina synpunkter bättre. Jag har också fascinerats/imponerats av vissa dagis/skolfotografer som hittar härliga uttryck hos våra barn på kort tid och med små medel. Jag var med vid fotograferingen på dagis för några år sedan och såg hur fotografen antingen fick jobba för att få lite blyga barn att "öppna" sig eller de mera livliga barnen att "lugna" sig lite. Bildresultatet blir oftast glada, avspända barn. Det handlar ju säkerligen om någon sorts "fallenhet" för detta och med åren också yrkeserfarenhet. Hursomhelst, det är en konst, helt klart.

Jag har egentligen bara plåtat barn som jag känner bra (mina egna, syskonbarn osv), och då är det ju lättare att skapa kontakt och dialog med barnet från början.

/Fredrik
Christian Rehammar 2002-01-12 21:10  
Betyg: 5
Tack Fredrik för en jätte trevlig text/art. Gillar verkligen dina bilder då de inte bara är väldigt fina tekniskt, utan även ger en kännsla av bra kontakt med barnen. Tyckte om bilden "Pappa, ta en bild på mig" väldigt mycket!
Sedan som Adam skriver, du inspererar även till att vilja bli pappa - även fast jag hoppas det kommer dröja ngra år tills det blir realitet! ;)
Mvh /Christian
FredrikB 2002-01-13 10:15  
Tack Christian!

Mvh Fredrik
allimac 2002-01-16 14:09  
Betyg: 4
bra text och fina bilder
Maiken 2002-01-17 14:40  
Betyg: 5
Super! Tack før en stunds trevlig læsning, och ænnu bættre BILDER! Har inga barn sjælv, men spenderar mkt tid tillsammans med barn i mitt dagliga arbete, och kan bara hoppas att några av de bilderna jag tar i sinom tid blir lika bra och uttrycksfulla som dina! Tusen tack!
FredrikB 2002-01-18 18:32  
Tack Camilla, hoppas Du får glädje av artikeln i praktiken också! Mvh Fredrik
berga 2002-02-02 23:09  
Betyg: 4
Bra artikel och illustrativa bilder. Dessa vardagsknepp som är så lätta att glömma.

Sedan finns det ett knepp till, sinnesnärvaro. Familje klassikern på mig som liten är när jag sitter på min trehjuling med mina skor på flaket och är lerig från topp till tå efter att ha lekt på en leråker. Min mamma hade sinnesnärvaron att inte ta och tvätta mig, eller skälla ut mig, utan sprang in och hämtade kameran. Jag blev senare av med leran, men bilden blir jag aldrig av med.
Peter Å 2002-02-19 23:06  
Betyg: 5
Underbara bilder! Har själv två söner och varit pappaledig med båda länge. Läs om mitt senaste äventyr på http://go.to/pappaledig
Carl Johan 2003-01-05 17:21  
Betyg: 5
Stackars ungar säger jag bara! Väldigt bra artikel i övrigt :)
Paalik 2003-01-10 21:18  
Betyg: 5
Svært god og nyttig artikkel. Kommer til å lese den nøye et par ganger før jeg går i gang med siste del av min portfolio til fotoskoler. Har fått lov til å være flue på veggen i bvarnehage i en måneds tid. Gleder meg enda mer nå.
Mvh. Paal
Deeppowder 2003-02-10 20:43  
Betyg: 5
Härligt inspirerande text. Har just fått en son och bytt kamerautrustning, så nog skall här fotas. Favoritmotivet är väl inte så svårt att lista ut... Har varit lite irriterad över det trista ljus som bjudits hittills då jag inte vill använda blixt. Skall testa Ilford 1600 som du skrev om.
alma 2003-04-23 22:44  
Betyg: 4
Tack för bra artikel. Jag har fotat min dotter en hel del under uppväxten. Nu när hon är 11 år sätter hon sig och tittar på korten när hon var bebis. Min erfarenhet från det att jag var liten och blev fotograferad var att nu i efterhand skulle jag gärna vilja ha fler bilder på människor i min närhet. Hur såg mamma och pappa ut när de var unga (d. v. s. när jag föddes) och även på mormor, morfar, farfar... De som kanske inte lever tills dess man blir vuxen. Då tror jag att man lättare kan erinra sig om sin barndom, d. v. s. inte bara bilder på en själv utan också på miljön. Detta är ingen kritik på dina fina artikel och vackra bilder (underbart med svart-vitt) utan en bara en vidare reflektion.
marsali 2003-05-14 20:58  
Betyg: 4
Tack för en upplysande text,, Jag har inga barn själv ännu men jag har två systersöner, fyra år respektive fyra veckor,fyraåringen är ett av mina favorit objekt mycket på grund av sin underbara charm, men som du skrev har även jag upptäckt att han är i en ålder då man antingen måste spexa framför kameran eller limma på ett konstgjort smil som inte alls blir särskilt spontant på bild. Lösningen fann jag en dag när vi var ute i parken, vi lekte kurragömma och vipps hade jag ett lysande tillfälle att få naturliga spontana bilder, jag lät honnom gömma sig och eftersom han inte är så bra på det :-) kunde jag ha kameran redo medan jag smög mig fram och så fort han fick syn på mig så knäppte jag.Resultatet blev kanoon,, så fort jag lyckats skaffa mig lite bättre teknisk utrustning :-) kommer ni att få se vad jag menar. tekniskt är bilderna kanske inte lysande (jag är nybörjare) men i övrigt är jag väldigt nöjd. tack än en gång för bra tips.
martinblomberg 2003-05-18 15:41  
Betyg: 5
Härlig artikel... Till och med en nybörjare som jag fattar faktiskt det mesta. Väldigt skönt! Även faderskapet inspirerar... Tack i allafall!
Tobbe K 2003-07-17 09:13  
bra atikel ahr ju abrn själv vet hur roligt det är att foto dom.
Kristian h 2003-08-15 09:31  
Betyg: 5
Underbart !!! Tack för att du delade med dej :)

/Kristian
blackpower 2003-09-19 21:14  
Betyg: 4
Jätteskön artikel. Skön läsning!
bajten 2004-01-11 00:09  
Betyg: 5
Foto - den ultimata pappaledighetssysslan! Snygga bilder, Fredrik. Fråga: hur fick du till ramarna?
Canonliza 2004-04-26 18:03  
Betyg: 5
Kul, personlig och "bra tips"-artikel! Jag plåtar själv mycket på min 2,5-åring så artikeln fångade mig direkt! Skriv gärna mer i ämnet!
Fragola 2004-06-25 01:15  
Skitbra artikel! har länge velat börga fota små barn, (har dock inga egna det tar väl ett antal år till..) artikeln var lätt och trevlig att läsa.
Alla bilderna var faktiskt riktigt bra speciellt den på anton när han är 1 år med Maria och en gardin.
Fint att du inte arrangerar dina bilder jag gillar inte arrangerade bilder jag heller!
Tack för artikeln!
Skurmedel 2004-12-01 18:51  
Betyg: 5
En av de bästa artiklarna här på fotosidan, beskrivningarna av/och bilderna är jättebra.
trebor 2006-01-22 20:39  
Ville bara säga att det var en grymt inspirerande artikel.
kiwawa 2006-12-03 13:55  
Betyg: 5
Tack för tipsen.Skall vara pappaledig 13-månader
och alla tips om att föreviga den här tiden på bild sugs in som vatten på lambipapper.
M.V.H Janne
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar