Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Backup av dina bilder - del 1(3) - Struktur

Backup av dina bilder - del 1(3) - Struktur

Del 1 : strukturera upp din process. Photo by Jakob Owens on Unsplash

 
Plus

Better safe than sorry, att ignorera backup av dina bilder kommer förr eller senare göra dig förtvivlad. Som fotograf har du ett ansvar inför dina uppdragsgivare, men det är minst lika viktigt att ha ordning på privata bilder.  Vi lär dig hur du planerar ditt backupbehov och ger dig verktygen att komma igång.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2020-05-10.

27 Kommentarer

PMD 2020-05-11 17:38  
Jag tycker att det är mycket viktigt att förstå att varje backup man gör, oavsett om man gör en totalbackup eller en inkrementell, ska göras till en ny mapp på backupmediet.
Skriv aldrig över en gammal backup rutinmässigt!

Så småningom kan man börja rensa bort gamla backuper, men det ska man vänta med så länge som möjligt. Lagringsmedia blir dessutom billigare med tiden så det kanske inte ens lönar sig att ägna tid åt att rensa bort gamla backuper.

Ett automatiserat system är mycket säkrare och bekvämare än ett manuellt, och det finns många sådana att välja på som är gratis eller billiga.
Ventures 2020-05-12 00:42
Det skulle ju innebära en ny 4 eller 6 TB hårddisk varje gång. Nej så billiga har inte diskarna blivit ännu. Jag formaterar diskarna innan backupkörningen och har två uppsättningar diskar som fylls varannan månad med en ny backup. Dvs risken är fördelad på tre ställen och kan förlora förra månadens bilder om jag tappar den senaste backuppen i golvet samtidigt som datorn kraschar och jag har hunnit formatera minneskorten.
PMD 2020-05-12 01:10
Vad innebär varje gång i din beskrivning?
Ventures 2020-05-12 08:59
Att det inte finns plats att spara den gamla backupen (förrförra månadens) då den nya fyller disken.
PMD 2020-05-12 12:06
Gör du fullständiga backuper varje gång? I så fall fyller man förstås en disk rätt fort.

Om du gör inkrementella backuper är jag djupt imponerad av din bildfrekvens. :-)
Stadsliv 2020-05-12 14:35
Per: Jag förstår hur du menar, men jag förstår inte hur jag ska få till det arbetsflödet. Skulle du kunna beskriva ditt arbetsflöde och vad du använder för program för att hantera det?
PMD 2020-05-12 16:55
Jag använder Time Machine på en Macintosh. Det programmet sköter om allt automatiskt åt mig och gör backup en gång i timmen. Eftersom den bara backupar sånt som har ändrats sen senaste backupen så blir det inga dubletter på backupdisken. Jag har två USB-diskar för backuper. En hemma och en på jobbet. Den på jobbet används inte så mycket för tillfället pga att jag arbetar hemma under Covid-19-krisen.

Sen använder jag också Crashplan som gör backuper mot två servrar på nätet ett par gånger om dagen. Den ena står på min arbetsplats och den andra står i USA (tror jag; den tillhandahålls av bolaget som har gjort Crashplan).
Sten-Åke Sändh 2023-04-13 11:39
Gammal tråd ny kommentar till Per.
Du skriver att man ska skapa nya mappar hela tiden för att undvika överskrivning och jag undrar varför. Är det ett problem?

De program jag använt lägger ju in dag och tid i filnamnen automatiskt så det gör ju överskrivning till en icke-fråga.

En sak jag tycker är bra med mitt program är att man direkt kan se mappar och filer i backupfilen som om det vore i den vanliga filhanteraren, vilket gör det väldigt enkelt att återställa enskilda filer och kataloger. Så har jag inte haft det alltid tidigare.

Man kan använda vanlig klipp och klistra över klippbordet om man vill.
PMD 2023-04-14 16:28
Om en fil på din arbetsdisk går sönder av någon anledning är det dumt att göra backup av den på en backupfil med samma namn. Då går det ju aldrig att återskapa det ursprungliga datat från backupen.

I "går sönder" ingår att något program av mistag gör en skrivning till filen så att datum på filen ändras. Då kommer ett backupsystem med inkrementella backuper att göra en backup av den filen nästa gång backupsystemet körs, och vips är ursprungsdatat borta.

Visst går det att åstadkomma ovanstående med datummärkning av varje fil i en backup (istället för att skriva varje ny backup till en ny mapp, men återställning från backup blir krångligare. Dessutom går det åt utrymme i filnamnet för filen.
Sten-Åke Sändh 2023-04-16 00:54
Per: Systemet själv fixar ju detta. Det är inget som jag själv behöver bry mig om. Jag tar bara fulla backuper själv för det är inte så mycket som ändras dagligen och om jag fixar en massa bilder är det bara att ta en ny full backup. Det tar en dryg halvtimme idag med mina grejor.

Jag gör mina backuper och de hamnar alla i samma bibliotek och det är inga problem alls med det eftersom filnamnen ändras automatiskt av systemet, så det blir inga dubbletter. Vad spelar filnamnens längd för roll??

Varför skulle återställningen bli krångligare? jag tycker den blir lättare för i det biblioteket ligger ju alla mina backuper sorterade i ordning och vill jag bara lägga tillbaka en folder eller några bilder jag av misstag raderat så klickar jag bara på backupfilen öppnar rätt folder och markerar bilderna jag vill lägga tillbaka och drar dem sedan bara till den folder där de ska ligga. Mer smidigt och transparent kan det knappast bli. Vill man göra en restore på hela C-driven så är det bara att göra det via Restore-funktionen. Jag känner mig väldigt trygg med de processerna.
PMD 2023-04-16 01:48
Vilket backupsystem använder du?
Sten-Åke Sändh 2023-04-16 23:08
EaseUS, jag har en evighetslicens av den.
Jag använder inte deras molntjänster för de är för sega (har testat).
Jag tycker programmet gör precis det jag förväntar mig utan onödigt krångel bara det är installerat.

Det enda dåliga med EaseUS är att jag tror det är kinesiskt och att de har noja när det gäller olovlig användning. Så när min dator rasade i somras som kunde jag inte bara installera och aktivera programmet utan de krävde annan verifiering först innan jag kunde få en ny aktivringskod eftersom den jag hade inte kunde användas två gånger!!! Helt idiotiskt när man står där och vill göra en restore.

Det fina är som sagt transparensen programmet ger mot backupfilerna.
PMD 2023-04-16 23:32
Ja, det är ett kinesiskt bolag. För min del skulle jag inte vilja ha mina säkerhetskopior i Kina.

Hur fungerar deras backupprogram? Kan du återskapa från valfri tidpunkt, t.ex.?
Hur ofta görs backup? Är backuperna inkrementella?
Sten-Åke Sändh 2023-04-18 00:05
Det behöver du inte om du inte väljer att använda deras molnlagring och det gör inte jag . Prestanda är mycket sämre än med SATA3-diskar, så varför skulle man välja det? Jag testade mot deras moln så det gick bort. Jag har två 8 TB-diskar och det funkar bra för mig.

Programmet är mycket kompetent och har mängder av funktioner och det är klart att det stöder både inkrementell och differentiell backup. Du bestämmer helt själv när backuper görs. Kan inte recensera varenda liten funktion men det finns ju en hyfsad review hos PC magazine och det var en av källorna jag läste innan jag bestämde mig. Innan använde jag wstern Digitals program men de slutade underhålla det så det var skälet att byta.

https://www.pcworld.com/article/695692/easeus-todo-backup-2022-review-new-interface-now-with-online-storage.html
PMD 2023-04-18 13:09
Vad är det man inte behöver om man inte väljer molnlagring? Inkrementell backup?

Om man alltid gör totalbackuper så kommer man att fylla backupdisken med onödiga dubletter rätt snabbt.
Sten-Åke Sändh 2023-04-18 14:08
Jag känner mig inte särskilt orolig i sig för att jag har ett kinesiskt backupprogram och i och med att jag inte lagrar något i deras moln så minskar min exponering mot Kina drastiskt.

Har inga problem med lagringen av backuper då jag även hela tiden har en spegel av mina viktigaste kataloger (exv. mina bilder) på en annan SATA-disk (4TB) i datorn. Så jag har dessa data på tre ställen och genom spegeln så är detta data i princip alltid i synk.
PMD 2023-04-18 22:33
Hur många totalbackuper håller du sparade?

Spegling är inte backup. Alla trasigheter som kan uppkomma i originaldatat propageras till det speglade datat.
Sten-Åke Sändh 2023-04-18 23:33
Per, jag har skött backuperna i ca15 år på Scribonas SQL-servrar (Scribona var ett börsnoterat IT-produktdistributionsföretag med över 10 miljarder i omsättning i Norden). Där låg de försystem jag utvecklat som skötte allt nordiskt artikeldata och all prissättning och födde både firmans nordiska affärssystem och våra nordiska webbar. Jag riggade även de RAID-system som satt i dessa och de Windows Server Failover cluster vi hade. Jag känner till för- och nackdelar med olika backup-lösningar, feltoleranta Windowssystem och deras backuper .... men det vi pratar om nu handlar om backuper för privata behov och EaseUS är våldsam overkill för de allra flesta - men precis allt av modern backupteknik finns där om du behöver det. Det är dessutom bara att ladda ner en testversion och testa om du är intresserad på allvar. Det är ett av de mest kompetenta program jag sett och det är betydligt mer användarvänligt och transparent än allt annat jag använt.

Per jag skrev att jag har en "en spegel av mina viktigaste kataloger (exv. mina bilder) på en annan SATA-disk (4TB) i datorn. Jag skrev inte "spegling" a la RAID. Har jag skapat ett nytt bibliotek som är färdigfixat, så lyfter jag det manuellt alltid till min interna SATA. Det är lite annat. Så har jag det för att det är både enkelt, smidigt och väldigt praktiskt om jag klantar mig, vilket händer. Funkar inte det dubbelklickar jag bara på min senaste backupfil och drar in bibliotek eller filer från den. Rent praktiskt så skiljer sig inte den processen sig alls från en kopiering från den interna SATA-disken. Så det är både hängslen och livrem och jag har mycket redundans.

I övrigt gör jag två typer av backuper. Fulla på min SSD och samt en på alla mina färdiga bilder. Andra ej behandlade har jag på båda mina 8TB-diskar. Tidigare gjorde jag även backup av mitt lokala MS Outlook (EaseUS har stöd även för det) men numera köra jag Gmail, så det har jag slutat med nu.

Mina rutiner funkar bra för mig och det visade sig ju senast när flyttgubbarna totalkvaddade min stationära. Men det blev vissa problem ändå eftersom min nya dator hade Windows 11 och inte 10 som min gamla och då sitter man ändå där för då kan man inte bara läsa tillbaka gamla backuper rakt av. Det är dock då EaseUS är verkligt starkt eftersom man då bara kan klicka på senaste backupfilen och selektivt lägga tillbaka det man vill ha tillbaka. De program man vill köra är det bättre att installera om manuellt ändå. Att lägga tillbaka en gammal Win 10 som dessutom var en uppgradering från Windows 8 kändes ju inte som det bästa av alternativ. Så, så kan det också gå, fast man har backuper. :-)
PMD 2023-04-19 00:59
Det var en lång utläggning utan svar på mina enkla frågor.

Jag vill bara varna för faran av att förlita sig på en enda generation av backup. Det är nästan lika farligt som att inte ha någon backup alls.

Denna fara är anledningen till min uppmaning i den första kommentaren till artikeln här, och som du bad mig motivera 2023-04-13 11:39.

Jag har de senaste dagarna motiverat det men om du vill ha en mer detaljerad motivering så svarar jag gärna på frågor.
Sten-Åke Sändh 2023-04-19 23:34
Ja och just det indikerar ju att du inte klarat av att ta till dig innebörden i min första kommentar. När jag skriver att de flesta riktiga backupsystem själv genererar unika namn på backuperna just för att aldrig skriva över tidigare backuper, så löser ju det just det problem du tycker man behöver lösa genom att göra nya foldrar för varje backup. Jag skulle vilja säga att det faktiskt är ett ickeproblem om man har ett program som EaseUS.

En backup är ett snap shot oavsett om det är en full, eller en full med inkrementella eller differentiella backuper mellan dessa. Med ett snap shot riskerar man alltid att tappa data vid en restore även med inkrementella backuper. För mig är det bara databassystem med transaktionsloggar som kan återställas från vilken punkt som helst i ett sånt flöde. Så det kan man alltså inte med ett program som EaseUS som inte är avsett att skapa databasdumpar baserade på transaktionell data, men det var väl inte det du menade antar jag..

Hur ska man kunna svara på den fråga du ställde mig?

"Hur fungerar deras backupprogram? Kan du återskapa från valfri tidpunkt, t.ex.?
Hur ofta görs backup? Är backuperna inkrementella?

Om du verkligen vill veta så är verkligen det bästa sättet att ladda ner en testversion. Att referera till och beskriva alla de mängder av möjligheter som finns i Ease US vill jag inte göra. Det är meningslöst om du klagar på de senaste inläggen jag givit dig.


Jag tycker bara du krånglade till saker ordentligt.
Du lyckas märkligt nog av någon anledning missförstå det jag skriver hela tiden. Om jag skriver långt så skriver du en massa inlägg och DET tycker jag är verkligt förvirrande.

Är det något jag däremot skulle vilja tillägga så är det "keep it simple". Det finns alla möjligheter till det med EaseUS. Vill man kan man välja mellan en massa olika "triggers" som startar backuperna enligt plan automatiskt :

vid start eller shut down
vid log on eller log off
eller när USB-kontakt till USB-disk stoppas in i datorn.

En del som jag föredrar hellre att göra backuper manuellt när det passar. Det är inte så märkvärdigt - Jag har bara ansvar för mitt eget nu och inte för några driftskritiska SQL-databassystem i miljardbolag. Det är en viss skillnad på det :-).
PMD 2023-04-20 00:56
Kärnan i det första inlägget bland kommentarerna här är "Skriv aldrig över en gammal backup rutinmässigt!"
Det går att åstakomma på flera sätt, men poängen är alltså att man bör ha flera generationer av backuper för att gardera sig mot datakorruption och misstag.
Frågor på det?
jkm 2020-05-11 21:52  
Glömmer aldrig första gången vi varit iNYC och jag satt hemma o donade med bilderna. Drog mappar o bilder än hit och än dit. Det slutade med att jag hade raderat alla mina gatufotobilder, och jag kunde inte återskapa mer än några få. Som tur var hade jag lyckats föra mina konsertbilder i säkerhet. Fan vad dum jag kände mig... Ha det gött!
Ventures 2020-05-12 00:49
Många av oss har gjort misstag. Jag glömde en gång att föra över bilder från ett av minneskorten från en greklandsresa innan jag formaterade kortet. Tyckte jag saknade en halv dags bilder. Jag lyckades rädda samtliga bilder med ett gratis recovery-program eftersom jag inte hade hunnit använda kortet sedan formateringen.
Pagajviftaren 2020-12-09 11:23  
Jag har haft Photoshopprenumeration, pausat den eftersom fritiden (Barn, studier mm) att ägna åt fotograferingen inte motiverar kostnaden. Jag har under alla år av och till provat olika program, både gratis och demos på dyra program.
Något jag märkt är att om jag taggar bilder med nyckelord kan de läsas igen i samma program. Jag kan flytta bilden och eventuell indexfil med samma namn som bilden, till en annan dator med samma program och se nyckeltaggarna.
Men om jag öppnar i ett annat program ser jag inga nyckeltaggar alls. Eller om ett program har flera rutor och jag numrerat dem, ser jag några av dem i ett annat program, men olika rubriker/titlar över den rutan.
Nu är det över ett år sedan jag testade, är ganska tidskrävande att installera tiotals program, tagga bilder och flytta omkring. Men finns det någon standard? Något bra sorteringsprogram som Lightroom eller PhotoMechanic? Bra om man kan framkalla RAW i samma program. (Lightroom går bort med Olympus, tänker byta system när jag hittar nytt jobb men har fortfarande kvar alla gamla bilder). Gärna gratis eller under 1000Kr. Idag använder jag mest Faststone, det kan tagga men är inte kompis med alla andra program. Vitsen med nyckelord är väl för övrigt att inte bara jag ska se dem, utan att den jag skickar bilden till också ska se nyckelord, kontaktuppgifter, fotografens namn mm? Oavsett om mottagaren har samma program som jag, eller något annat?
Sten-Åke Sändh 2022-04-02 23:50
Lite kul rubrik "Backupens Dag" ungefär som kanelbullens dag.

Ingen svarade på ditt inlägg men du efterfrågar ju en standard och den finns ju i XMP Extensible Metadata Platform som ju är en ISO och W3C-standard idag. Poängen med denna är att om du märker upp dina bilder med den (och då handlar det inte alls bara om keywords) så kan du hyfsat enkelt exv. gå från en applikation till en annan utan att förlora dina metadata.

Jag kör Photo Mechanic Plus och det integrerar faktiskt fantastiskt fint med DXO Photolab. Jag har skrivit om hur denna integration faktiskt fungerar mellan dessa program på DXO Forums:

https://feedback.dxo.com/t/dragging-images/25752/9

Hoppas det kan vara en del av ett svar på dina undringar kring alternativ till Lightroom. Personligen tycker jag att Lightroom kan vara ett attraktivt val då det ger mycket för pengarna men som en integrerad lösning innebär den rätt stora kompromisser både vad gäller effektivitet, bildkvalitet och interoperabilitet och idag är PM Plus och DXO Photolab en betydligt vassare kombination även om den kan uppfattas som mer komplex och dyrare.

En fara med Lightroom om man inte ser upp är faktiskt att den applikationen inte "by default" exporterar ut XMP-metadata utan istället lagrar dessa metadata i sin katalog/databas. Lightroom är "by default a single point of failure". Pajar databasen och du inte gjort backup eller backupen är korrupt så sitter du där (och det har hänt mig som många andra). Om man istället använder system som fungerar enligt samma principer och XMP-metadatastandard som alla större Enterprise DAM är gjorda efter, så finns metadata istället kopplat till respektive RAW-bild eller inskriven i TIFF, DNG och JPEG-filer. Det är mycket mer robust än användarspecifika metadatadatabaser som katalogen i exv. Lightroom.
Ventures 2022-04-03 10:47  
Om "backupens dag" infaller en gång om året så riskerar man att förlora upp till 11 månaders bilder om olyckan är framme innan den dagen. Jag försöker fira dagen en gång i månaden. 😀
Svar från saraarnald 2022-04-03 15:27
Har du läst artikeln? Jag beskriver grundligt hur man går till väga med tre kopior av data på två olika medier varav en ska finnas på annan geografisk plats. och "Ha som vana att göra backup på samma tid, till exempel varje fredag eftermiddag. Hur ofta du behöver göra backup beror ju på hur mycket filer du hinner lägga till eller ändra. Och det är förstås bättre att göra en backup i månaden än att inte göra någon alls."
Backupens dag handlar inte om att det är då man ska göra backup – utan om att sprida kunskap till de som inte gör någon backup alls. Och tro mig: det är många.
Sten-Åke Sändh 2022-04-04 03:17
Sara, jag tyckte också rubriken inbjöd till Hans Eriks kommentar. Ska nog mest tas som ett skämt för så reagerade jag också.

I övrigt är det ju jättebra att ni lyfter ämnet, för uppenbarligen behövs det ju då vi behöver påminnas om att inte slarva med detta.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning