Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
5 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Mer långsiktigt: Om världen finns kvar och eftervärlden vill komma åt filerna saknas bra lösningar. Ständig omlagring kräver utrustning, avlönad personal och ström, ordning och reda. Några arkivinstitutioner kanske klarar det men jag tror inte att "molnet" som lever på reklampengar är rätt lösning.
Fick tips från VD på ett företag som återställer trasiga minnen. Han tror mest på att använda särskilt utvecklade CD-skivor för arkivbruk, Verbatim M. De är fysiskt starka och tål omild behandling. Såg en video där en hade halvvägs grävts ner jorden och halvvägs var uppe i solen. Den gick att göra rent med vatten och diskmedel och gick att läsa.
Men även sådana har sin begränsning. För att läsas av behövs dator, spelare, programvaran och kunskapen om hur man ska bära sig åt.
Fysiska utskrifter som lagras OK och inte brinner upp är nog det ännu så länge bästa långtidslagret.
Man får då hoppas att det finns DVD-läsare i framtiden. De är ju inte självklara i datorer längre.
Det säkraste är att flytta arkivet efter lagom lång tid till ett nytt modernt lagringsmedium. Man bör ha fler än en kopia av arkivet och när en av kopiorna inte går att läsa längre så flyttar man arkiven till nya modernare media. Man bör alltså kontrollera med jämna mellanrum att arkiven är läsbara.
N.B. att arkivering och backup är olika saker.
Hur många diskinterface?
Hur många raw-format?
Hur många kontakttyper etc.
Molnet, suck. Hur många seviceproviders överlever coronan bara?
En av de första frågorna jag ställde mig efter att just köpt en KonicaMinolta D7D för 15 år sedan var just hur prognosen då såg ut för långtidslagring. Sanningen är tyvärr att inte ett dugg egentligen hänt i sak.
När jag skulle åka till Afrika i samma veva som jag köpte min första DSLR, så litade jag inte slls på tekniken så jag tog med min analoga systemkamera istället.
Det finns ingen långtidssäker lösning ens efter 15 år. Ibland kan jag tycka att det borde varit i den änden man borde börjat. Det är ju som Per påpekar att i praktiken måste man själv migrera innan de lösningar man har för tillfället blivit helt obsoleta.
Är det någon som hört talas om Bernoulli-diskar idag? Inte, de var rätt påpulära på 90-talet
:-)
Det finns ett antal mycket långa diskussioner i ämnet här på FS, så det är nog bättre att söka på "långtidslagring" och läsa dessa än att köra om samma diskussion här. Det mesta är redan ventilerat i denna fråga.
Jag är lite skeptisk till att jämföra diskanvändning hos en firma som BackBlaze med användning hos en privatperson. BackBlazediskarna är förmodligen igång dygnet runt, året runt, och läses och skrivs mycket oftare än en backupdisk hos en privatperson.
Icke desto mindre bör man ha en förberedd plan på hur man ersätter en disk som inte fungerar längre. Redundans när det gäller arkivdiskar och backupdiskar är helt nödvändig så att man inte råkar ut för ett tidsfönster då man har sitt data enbart på sin primära dator.