Fotoklubbar
Allt fler fotograferar samtidigt som allt färre är medlem i en fotoklubb. Nu vill fotoklubbarna vända på utvecklingen.
Idag är cirka 150 fotoklubbar medlemmar i Riksförbundet Svensk Fotografi - RSF. Det innebär i sin tur cirka 6.000 aktiva hobbyfotografer.
Det allmänna fotointresset har växt rejält de senaste tio åren. Antalet sålda kameror har ökat drastiskt under många år. Foto är ett vanligt ämne på gymnasiet och att kommunicera med bilder har blivit en självklarhet. Samtidigt har antalet organiserade hobbyfotografer sjunkit.
RSF har utsett en framtidsgrupp för att analysera läget och föreslå förändringar. Under Riksfotostämman i Skara presenterade gruppen ett flertal förslag.
Gruppen konstaterar att det ökade fotointresset också innebär en större marknad för fotoklubbarna. Hur ska då 150 klubbar bli 250? Hur ska klubbarna bli mer attraktiva?
En undersökning som framtidsgruppen gjort visar att de fotoklubbar som finns mår bra. Det kan ändå behöva stöd för att få fler medlemmar och bättre ålders- och könsfördelning.
Framtidsgruppen tror att en utvecklad distriktsorganisation kan ge det stöd som klubbarna behöver. Då blir det också attraktivare för fler fotoklubbar att gå med i RSF.
Tävlingar och årsmöte på Fotomässan
Utöver stöd ska distrikten även stå för attraktiva tävlingar. Tävlingsverksamheten på riksnivå behöver också förändras. Idag lockar Riksstämman och den tillhörande tävlingen RIFO få besökare även om många deltar i tävlingen.
Framtidsgruppens förslag går ut på att hålla Riksstämman och påsiktsklasserna i RIFO på Fotomässan i Stockholm varje år dit många ändå kommer. Digitalklasserna samlas i en ny tävling som vandrar runt bland distrikten. I tävlingen skapas minst en internationell klass.
För att inte tävlingarna ska äventyra distriktens ekonomi föreslås att RSFs tidning blir helt digital. Det skulle frigöra ekonomiska medel som bildar en buffert.
62 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Och då sittandet framför internet ökar! ;)
Tror ändå det går att öka intresset för fotoklubbar, men tror att man måste driva flera olika aktiviteter samtidigt i klubbarna....?
Kanske olika projekt i projektform med en handledare...
Och man stämmer av vissa pågående projekt på ett café tex?
Säger en som aldrig varit med i en fotoklubb! :)
/B
(Det är jag som står längst till höger på RIFO-bilden - och alltså är en av Framtidsgruppmedlemmarna)
Om det är för få intresserade på ett företag kan man väl bilda en klubb tillsammans med något annat företag man har kontakter med.
Telefonplan är inte långt bort.
Många yngre vill inte lägga tid och energi på styrelser, stadgar, årsmöten eller formalia.
Den information man tidigare sökte via klubbverksamhet finns enkelt och gratis serverad i kostnadsfria forum i dag. T.ex Fotosidan.
Föreningslivet är enligt min uppfattning något som på sikt kommer att dö ut.
Kanske är medelåldern på de personer som illustrerar artikeln ett tydligt tecken att så är det.
I en fotoklubb skulle jag också uppskatta om det fanns utrustning som man själv inte har råd att skaffa och kunskap att underhålla, som en profilerad skrivare. Gick miste om några poäng i en fotokurs eftersom jag inte hade tillgång till en vettig fotoskrivare.
Jag har aldrig känt vare sig behov av eller lusten till att gå med i en fotoklubb. Känns överflödigt.
Idag finns nätet, behovet av föreningar minskar.
Jag har jobbat med omvärldsbevakning och -analys på Telia och vi konstaterade att det inte alls är ovanligt att möten på nätet resulterar i riktiga möten.
Vitsen med fotoklubbar är att med likasinnade diskutera bild och medverka i kunskapsöverföring under trevliga förhållanden. Är man en ensamvarg kan man möjligen opponera mot detta. Men om man verkligen vill utvecklas i sitt fotograferande gör man det tillsammans med andra med stort intresse för bild under mycket trevligare former än att till 100% Googla sig fram i Internetdjungeln.
Fotoklubbsvärlden har i stor utsträckning lämmnat pryldiskussionerna och fokusera på bilden och vad bilden kan förmedla till betraktaren.
I min fotoklubb "Midsommargårdens Fotoklubb" går verksamheten ut på att utveckla bildseendet med interna diskussioner runt medlemmarnas bilder och genom att 2 ggr per termin ha mycket duktiga externa föreläsare som bl.a. ger sina idéer om bildens olika aspekter i det samhälle vi lever i.
Vi har märkt att många inte går med i en fotoklubb för att man tror att man måste vara en fullfjädrad fotograf med avancerad fotoutrustning. Vilket är en missuppfattning. Enda kravet är att man känner att man vill utveckla sitt bildsinne och göra sin hobby till något mer.
Klubben jag är med i "Fotoklubben Knäppisarna" i Vasa, Finland, har ett väldigt bra och omväxlande utbud. Medlemmarna är från 15 år o uppåt, glada (knäppa) amatörer till proffs.
Vi har månadsträffar där vi har föreläsningar/undervisning om ett speciellt tema eller ämne. Sen fotar vi och visar resultaten vid nästa träff o diskuterar bilderna. Ingen tävling utan viktigaste är att alla är med och fotar och har kul.
Titta gärna på våran hemsida vad vi pysslar med www.fotoklubbenknappisarna.com
På Marcus fråga kanske svaret är att fotoklubben kan vara en kanal ut för bilder, kanske som någon föreslog med bra printmöjligheter, eller varför inte möjligheter till utställningslokaler, gemensam kunskap om hur bilden presenteras för andra etc.
Visst är det så att när man står där med kameran och just skall trycka av - då är man helt ensam, även om det finns människor omkring. Likaså vid datorn eller i mörkrummet, när bilden skall bli bild på riktigt.
Men i allt övrigt vill vi ju VISA våra bilder, och också känna att någon SER DOM och kanske BRYR SIG, i bästa fall blir BERÖRD...
Och var kan sådant ske? Förstås på många ställen - MEN det är bara när du och den andre/de andra är på samma ställe samtidigt, som ni kan få ett samtal som löper fritt om dina bilder. Även om man kan få kommentarer över nätet blir den kommunikationen en helt annan än den som sker i r l. Just dom samtalen är viktiga - eftersom dom kan leda litet vart som helst, som inte kan planeras. Kanske till en metodfråga, kanske till en assiociation i bilden, kanske till någon annans erfarenhet av liknande fotosituatuion. Den sortens samtal finns inte digitalt "what so ever". Och det är därför det är givande att vara med i en fotoklubb. Och så är det det där med fikat förstås... (det är jag som står längst till höger på toppbilden...)
Hursomhelst så är nog inte det här med klubbar min grej riktigt.
Det finns många andra goda skäl att vara med i en fotoklubb, och många av dessa skäl har redan räknats upp här bland kommentarerna.
Men det är väl helt enkelt så att vissa av oss gillar att vara med i föreningar och göra saker tillsammans med andra, medan andra av oss helst gör saker på egen hand.
Må var och en bli salig på sitt vis.
Själv ser jag Fotosidan som en form av fotoklubb som inspirerar och finns tillgänglig på mina villkor när jag kan.
Jag tror att många fotografer idag, (precis som andra människor) har svårt att vara tidsstyrda. Att träffas den och den tiden innebär mer krångel än nytta hur underligt det än kan låta.
Själv är jag en sån typ. Jag resr mycket i mitt yrke och skulle ha oerhört svårt att kunna deltaga i möten etc.
att istället träffas här, över nätet som på sitt sätt är djävligt osocialt är ändå den gyllene medelvägen för mig.
De gånger jag är i behov av att träffa likasinnade så kontaktar jag dessa och vi åker ut och fotar tillsammans. Det går att anordna tävlingsmoment för att utvecklas även på de små träffarna internt om man nu är ute efter det. Att förbättras gör man genom att prata mycket bilder och bildspråk, eller såväl teknik ned på millimeternivå om så önskas.
Således, jag tror att klubbverksamhet kommer att sakta försvinna allt mer. I det uttalandet inte bara foto inräknat utan föreningsliv i stort. Jag är den förste att beklaga, då jag själv inom andra genrar haft oerhört roligt genom just föreningslivet. Det är förändringens tider och det är bra att man tar tag i det här från grunden. Jag hoppas föreningslivet kommer att bli kvar då jag inser nyttan för många med detta, dock ser jag mycket utmaningar för att realisera detta.
Jag har genom åren aktivt deltagit i flera olika föreningar. Numera är det som sagt Fotoklubben som gäller. Men, denna föreningsverksamhet har givit mig otroligt mycket. Skapat nya kontakter, vänskap för livet, utveckling av intresse.
Jag har varit med i startskedet av en fotoklubb och jag kan konstatera att den fotografiska utvecklingen som många av våra medlemmar gjort under de år klubben funnits tror jag personligen inte skett utan detta aktiva klubbdeltagande.
Jag kan också avslutningsvis se, att den klubben jag är aktiv i idag. Fotografiska föreningen Gbg, där har föryngringen skett på ett mycket positivt sett och vi är en skön blandning av olika åldrar, olika fotointresse, olika fotobakgrund och även könsfördelningen är blandad. Det skapar dynamik i klubben och här kan man defintivit inte tala om en klubb som för en tynande tillvaro.
Slutligen, jag har svårt att tro att internetklubbnärvaro, aldrig kan ersätta klubblivet IRL, däremot kan det vara ett komplement.
Jag tror det är bra om fler fotoklubbar kan delta vid dessa riksträffar och utbyta verksamhetsidéer.
Jag fick massor av tips i Skara i alla fall och hoppas att jag kanske även inspirerat andra.
Framtidsgruppens arbete är förhoppningsvis en start på en förändringsprocess.
Varför ditt "Föreningsliv" skulle vara bättre än mitt har jag också svårt att fatta.
Fotoklubbar kommer dö ut precis som Mopedklubbar.
Jag tror definitivt att "Internetklubbnärvaro" vad det nu skall betyda både kan ersätta och vara bättre är "IRL".
Tror aldrig i hela mitt liv jag stött på mer bigotteri än vad som finns i fotoklubbar, ett gnäll om vad som "gäller", vem som är att se upp till, vem som är kass. Skitpratet om vem som "sponkar" bakom ryggen på folk.
Nörderiet, längdpissningen - vem som hade köpt dyrast objektiv, finaste huset och vem som "bara tog i Leica".
Småbråk och interna maktstrider i all jävla evinnerlighet.
Tjöt om vem som skall fixa fikabröd - som oftast är ngt äckligt transfettstinnt Mazarinhelvete från Lidl.
Fotoklubbarna kommer att dö säger du - och jämför med förekomsten av mopedklubbar. Nu är det väl bara så att det säljs några hundra tusen fler kameror per år än mopeder och antalet brukare av kameror är nog aningen större än mopedåkarna.
Och det är just därför som vi vägrar att tro att klubbarna (foto-dito) skulle avsomna - detta att det säljs kameror som aldrig förr, och att antalet ökar. Samt att det görs bilder som aldrig förr. Samt att vi omger oss med bilder, som aldrig förr. Samt att intresset för medieprogram och estetiska utbildningar är stort (om än i avtagande för närvarande). Samt att det finns tecken på att mörkrummen börjar bli intressanta igen. Samt att foto som bildkonst förefaller få ökad aktualitet. Puh... argumenten är faktiskt rätt många...
Jag gillar din blid "Frozen".
Varför blir du rädd av det?
Men varför är det skrämmande? Det är väl inget att bli rädd för?
Att sammanföra människor fysiskt, är det spontana eller organiserade fotografträffar på något café eller hemma hos någon deltagare, som gäller idag. Föreningslivet är enklare och mer självklar när man studerar.
Oavsett krävs det eldssjälar som arrangerar, administrerar och engagerar sig.
Intresserad? Hör av dig.
Det är nog som det står i texten ovan, de fotoklubbar som finns lever gott men många orter saknar en klubb.
Många talat för att klubben inte behövs utan man kan söka sina fotokompisar via nätet, jodå det ligger en del i det för den som vill ha det så och inte kan eller vill engagera sig i en förening. Det finns ju en del forumgrupper här på FS som har lokal anknytning och där man med olika resultat lyckas ibland få till träffar IRL.
I Örebro där jag hör hemma finns en sådan grupp här som hade en del IRL träffar och till och med utställning. Men sen drog sig en del av de aktiva tillbaka av olika anledningar och då dog nästan träffarna helt.
I det läget är en fotoklubbs förening bättre då det är en mer fast organisation med styrelse, ordförande, tävlingsledare etc. Den är inte lika känsliga för nån enstaka medlems vara eller inte vara i gruppen.
För mig ger de månatliga medlemsmötena mycket, inte alltid fotografiskt att vi bedömer bilder på toppnivå och har avancerat fototekniksnack, men det ger en fotogemenskap mellan gammal och ung, nybörjare och avancerad.
Sedan hittar man sina egna kompisar som man trivs med att snacka fototeknik, kritisera bilder, göra fotoutflykter etc. både bland enstaka fotoklubbsmedlemmar och andra t.ex. via FS.
Jag ser idag att internets olika forum för foto kan gå hand i hand med en Fotoklubb.
Jag ser ljust på framtiden för Fotoklubbarna.
Om klubbarna är aktiva och visar sig genom utställningar, kurser och i andra kulturella sammanhang så tror jag att man kan locka medlemmar, både ung och äldre till våra klubbar.
Klubbarna måste ta hand om sina nya medlemmar på ett bra sett så att man känner sig välkommen.
Ungdomarna kan lära oss mycket nytt och spännande bara att vi som är äldre tar till oss dettta och är nyfikna.
Jag kommer ihåg vilken hjälp jag själv fick när jag gick med i fd Motala Fotoklubb (numera Borens FK) i början av 1980-talet. Ångrar inte en sekund att jag gick med för det har berikat mig väldigt mycket och utvecklat mitt fotograferande.
Många tycker det är tråkigt med styrelsearbete, men det är ju det som är roligast att kunna påverka och ha en gemenskap tillsammans både i sin egna klubb och på distriktsnivå och även då på riksplanet.
Tackvare att jag gick med i en klubb i början av 1980 - talet och fick mig att helt enkelt fastna i fotohobbyn, så blev det också mitt jobb i butik sedan 1989. Min skola till mitt fotoyrke var Motala Fotoklubb!
Utveckla ditt fotointresse!
Gå med i en klubb DU också!
Stort tack till Framtidsgruppen för ert mycket fina jobb ni gjort!!
Tack också till Skara Fotoklubb för ett mycket fint RIFO arrangemang!
Sedan måste vi fortsätta att utveckla oss och bli synligare med utställningar, kurser etc, samt kombinera våra möten med en del av verksamheten på nätet.
För min del är det lättare att samtala kring bilder och även teknik öga mot öga. Man kan ställa följdfrågor och utveckla sina resonemang mycket snabbare. Sedan upplever jag att tonen på Internet ofta blir hårdare än om man sitter vid samma bord.
Tack för dina uppskattande ord om Framtidsgruppens arbete. Och jag instämmer i tacket till Skara för ett väl genomfört RIFO.
Här kommer adressen till Oslo Kamera Klubb.
http://oslokameraklubb.no/
Sen kan du ju alltid stödja en klubb i Sverige där du kommer ifrån om du nu inte ska bo i Oslo hela tiden. :)
Lycka till!
Det kan nog också vara lite kyrkkaffevarning, förlegat och outvecklat på många av dagens fotoklubbar som gör att det känns precis lika bra att läsa sig till hur man fotar på nätet.
Bra artikel det här!
Naturligtvis är det inte lika högt i tak på alla ställen. Men får prova sig fram.
En krock som ofta uppstår är att de som varit med länge i en klubb är ute efter det sociala. Nya medlemmar vill ofta lära sig mycket eller få tillgång till fotolabb eller fotostudio.
Du glömmer dock en viktig bit och det är faktiskt att klubbarna blir vad medlemmarna gör den till.
Jaag kan också skriva under på vad Magnus säger, jag känner definitivt inte igen mig från den fotoklubben jag själv är aktiv i, nämligen Fotografiska För. Gbg. Jag kan bara gå till mig själv, visserligen en "dam" eller skall vi säga "tant", men inte är jag sjukskriven och inte fotar jag bara blommit i tråkigt medljus :-) Snarare tvärtom.
Återigen, ni som har fördomar, istället för att cementera dessa, gå med i en fotoklubb och påverka utvecklingen både av klubben och er själva
Som Björn B nämnde ovan - tag kontakt med en klubb och gå på ett möte och skaffa dig en uppfattning.
gå med i föreningar och därför sviktar medlemstalen
och många klubbar läggs ner.
På klubbnivå sitter ofta gamla rävar som inte släpper
in några färskingar i styrelsen eller går med på förändringar.
Kör på i gamla spår och har tråkiga möten.
En typisk fotoklubb finns nog i en ort på 25.000 innevånare,
och hur många av dessa 25.000 vet om klubbens existens?
Jag skulle säga max 1000st.
Hur många känner till den lokala fotbollsklubben?
! ! ! !
Vad beror det på?
Fotbolls lirarna kom på att dom kan ha publik,
och t.o.m. ta betalt, därmed uppmärksamhet.
Fotoklubbarna då?
En sluten förening, här e´vi, det här är för oss....
RSF då?
Varför startade inte RSF Fotosidan för 15-20 år sen?
Varför syns inte representanter för RSF regelbundet
i kulturprogram TV och hörs i radio?
Antagligen för att det sitter fotoklubbare där,
dom gör som dom alltid har gjort kör på i gamla hjulspår.
En och annan vill nog satsa, men majoriteten tycker
att det är bra som det är.
Vi i FK Focus i Örebro försöker synas på stan genom utställningar på div. ställen. Synas i lokalpressen i artiklar. Synas på nätet genom egna sidor på FS, FB, G+ och egna hemsidan som uppdateras ofta.
Allt detta är viktigt om man vill nå ut och hoppas på nya medlemmar samt kommunicera med sina medlemmar och andra.
Dessutom får vi en livfull fotoklubb som syns och hörs.
Samtidigt blåser nog förändringens vindar i många klubbar. Det pågår ett generationsskifte både när det gäller människor och teknik. När jag gick med i "min" klubb (Varbergs Fotoklubb) för några år sedan var den ganska sömnig - typ månadsmöten + årsmöte + en egen kalender som finansierade verksamheten. Hög medelålder och väldigt få som var riktigt engagerade. Mycket teknikprat och få riktiga bilddiskussioner.
Sedan dess har det hänt massor. Men det som betytt mest är nog interaktiviteten - att vi har använt oss av nätet för att stärka klubben. En egen grupp här på Fotosidan som var väldigt aktiv till en början. Sedan flyttades diskussionerna mer och mer över till en Facebookgrupp. Den är "halvöppen" så att även de som bara är nyfikna på klubben har tillträde. Där kan vi planera utflykter med väldigt kort varsel. Vill man ut och fota och vill ha sällskap är det bara att skriva en rad och strax svarar någon som har tid och lust att hänga på. Frågor, infall och förslag haglar.
En gång om året ordnar vi fotomarathon där allmänheten får vara med. Gärna när det är som mest folk i vår sommarstad. Det gör att klubben syns utåt. Efteråt ställs bilderna ut på museet.
I stället för bara månadsmöten (som vi fortfarande har) är det öppet i klubblokalen varje tisdagskväll. Det blir umgänge under väldigt avspända former. Man kan droppa in och ut när man vill. Spontana bildvisningar, bilddiskussioner, bildredigering, då och då veckouppgifter och naturligtvis även en del prat om utrustning. Vi lånar och testar gärna varandras grejer. Perfekt om man inte riktigt kan bestämma sig för vad man vill ha. Den som inte kan så mycket får hjälp av dem som kan mer. "De gamla" kan ofta oerhört mycket om fototeknik. Hur en kamera faktiskt funkar. De yngre är i sin tur ofta fantastiska på bildredigering. Alla har något att lära - och att lära ut.
När kvällarna blir långa och ljusa på våren skippar vi träffarna i klubblokalen och gör fotoutflykter istället. Morgonen efter kan man räkna med att få se en bild på sig själv i Facebookgruppen. Kravlande i den mest bisarra ställning med kameran. Några av mina mest kreativa bilder har kommit till under sådana utflykter - i skymningen när man börjar bli lite trött och fnissig och mycket oseriös :-P
Visst deltar klubben fortfarande i den klassiska tävlingsverksamheten som verkar vara många fotoklubbars ryggrad. Men för oss är det mer en bisak. Ändå har klubbens samlade tävlingsframgångar ökat rejält de senaste åren. Det tror jag är en följd av alla intensiva bilddiskussioner vi har på klubben + de utmaningar och veckouppgifter som spontant dyker upp.
Inser att ordet spontant dyker upp ofta i mitt inlägg - men jag tror att det är nyckeln till varför Varbergs fotoklubb levt upp de senaste åren. Spontaniteten och samhörigheten har gjutit nytt liv i klubben. Och vi har otroligt kul ihop :-D
Härligt att läsa det du skrivit.
Just att lära av varandra mellan ung och äldre tror jag är nyckeln till framgång för klubbarna.
Som Christina säger - vi har kul tillsammans.
C-H Segerfeldt, ordförande, Lidingö fotoklubb,
www.lidingofotoklubb.se
Det som slår mig när jag går igenom listorna från "RSFs utställningar och salonger" är hur få Stockholmare som är med, är vi i Stockholm extra dåliga på att gå med i fotoklubbar och i så fall varför? Jag har själv aldrig varit med i någon fotoklubb, naturligtvis har tankarna funnits men det har alltid slutat med att jag har valt att avstå.
Är det inte så att föreningsliv bygger på att man har tid över för att engagera sig med "likasinnade", i vårt moderna samhälle är tid en bristvara som vår omgivning ställer krav på att få del av.
Att fotografera har i alla fall för mig blivit ett sätt att kunna disponera min egen fria tid till någonting angeläget, jag arbetar i genomsnitt ungefär 12h per dag och har gjort så i många år. När möjlighet finns stjäl jag en stund för att ta några bilder, jag kan ta små omvägar för att ta en bild, ibland åker jag till arbetet en timme tidigare för att ta några bilder i soluppgången osv.
Varje gång när jag går ut på stan så ser jag fotograferande människor, de fotograferar med allt från mobiltetefoner till avancerade systemkameror.
Fotografering har kanske utvecklats i två diametralt olika riktningar, ett stort antal som bara tar snap shots som sprids i realtid via sociala medier och så en annan grupp som lägger ner mer och mer tid på att göra bilder, vissa lägger ner massor av tid framför datorn (i stället för mörkrummet).
Egentligen kanske vi lägger ner mer tid framför datorn med PhotoShop för att disponera vår egen tid.
Temadagar kan vara ett sätt att engagera fler typ Fotosöndag, veckans tema är...
Hur som så tykcer jag det verkligen är kul att träffa personer i verkliga livet för att snacka foto med. även om jag verkligen gillar forum så får jag en helt annan gemenskap irl.