Fotografer
Naturvårdsverket utser Årets naturfotograf sedan 1990. Mats Andersson får stipendiet på 25 000 kronor för sin suggestiva bildkonst.
Mats Andersson har tidigare vunnit den svartvita klassen i tävlingen Wildlife Photographer of the Year 2016 och blivit utsedd till Årets nordiska naturfotograf 2016. Han har publicerat bilder i många tidningar, magasin och almanackor genom åren samt gett ut tio böcker.
Mats Andersson studerade bland annat foto på Konstindustriskolan i Göteborg under 1980-talet. Därefter följde jobb inom reklambranschen. Sedan 1989 har han arbetat som Art Director och fotograf på Concret Reklam i Jönköping.
– Han tar oss med in i ett svartvitt dunkel, där skogens invånare förvandlas till väsen i en mystisk sagovärld. Bildspråket är både konsekvent och personligt. Det förmedlar känslor snarare än att vara berättande och har redan nått en internationell publik, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.
Vintervila. Februari månad i den lilla byn Bashult utanför Jönköping. Det är en stilla och tyst morgon. Många djur har svårt att finna föda. Det är kallt. Plötsligt ser det ut som den lilla ekorren sätter sig och ber. Sluter ögonen …
Mats Andersson är naturligtvis mycket glad.
– Det är något jag aldrig kunde drömma om. Och att den hedervärda utnämningen kommer samma år som jag haft så många andra framgångar känns overkligt. Jag är verkligen lyckligt lottad som får vistas ute i vår vackra natur så mycket och göra personliga bilder - bilder som dessutom nu uppmärksammas på detta sätt, säger en mycket glad Mats Andersson.
Ghost. Det är höst. Oktober. Klockan närmar sig sju på kvällen. Mörkret är påtagligt i de djupa Småländska skogarna. En älg passerar i skogen likt ett spöke. Tänker på ett av konstnären John Bauers citat; ”Fantasin får dagligen och stundligen mat i skogen”
15 Kommentarer
Logga in för att kommentera
/B
Minns när Arne Schmitz kom med sina grafiska djurbilder på 1960-talet: något helt nytt och mycket stimulerande. Bra jobbat åt liknande håll, Mats
Jag kan inte minnas att de funnits ett större problematiserande av den svenska eller nordiska naturen. Möjligen kan den varit någon in om dåvarande FC som skulle kunna gjort det.
Naturfotografin avser att visa upp den idealiserande naturen hur den kan se ut då den är äkta, dvs utan människans inblandning. Jag tror att den fungerar som en flykt undan verkligheten.
Hur som helst jag anser Mats vara en nyskapare som vågar vara utanför den berömda boxen.
Mellan 1990 och 1994 bedrevs ett stort projekt kallat EKODOK-90 av Nordiska Museet där 25 fotografer under 6-12 månader skulle skildra relationen mellan människa och natur i Sverige. Jag minns att det projektet genererade en del intressant landskapsbilder.
Jan Töve har länge tagit idealiserande naturbilder, men på senare tid gjort projekt där människans inblandning i naturen syns. Har för mig att en av böckerna heter "Viskan".
Mats Andersson har ett eget bildspråk som skiljer sig. Det är värt att belöna då många andra naturfotografer har stilar som är svåra att skilja från varandra.
Jag tror du tänker på "Silent Landscape"
inget fel i dessa två bilder, de funkar.
även fast jag måste erkänna att jag får lite
"kejsarens nya kläder känsla" över dem.
de är fina och så, men vinnaren?!