Fotografer
Makrofotografen John Hallmén har utsetts till Årets Naturfotograf 2012 av Naturvårdsverket. Han får priset för sina extrema närbilder.
Stipendiet delas ut för 22:a året och prissumman är 20 000 kronor. Stipendiaten får även möjlighet att ställa ut bilder på Naturhistoriska riksmuseet.
─ John Hallmén får stipendiet för att han med sina extrema närbilder och med stort skärpedjup har öppnat dörren till de riktigt små djurens värld. Aldrig förut har vi kunnat ta del av så detaljerade bilder av insekters utseende, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket.
Guldstekel. Täckt av daggdroppar sitter denna stekel blick stilla i väntan på morgonsolen. En hemlös parasit i färgsprakande riddarrustning av högteknologiskt kompositmaterial. Guldstekelns kroppspansar är anpassat för att i bokstavlig bemärkelse motstå värddjurens gaddar och klor – den lägger sina ägg i bins strängt bevakade bohålor. Färgprakten är lite av ett mysterium. Kanske är den bara en optisk bieffekt i en uppbyggnad, slipad av evolutionen för optimal hållfasthet.
John Hallmén är 34 år och kommer från Stockholm. Han är självlärd fotograf och har avbildat småkryp sedan 2006. Lennart Nilssons extrema närbilder är en stor inspiration för John. I september planerar Johna att ge ut boken”Än lever skogen”.
─ Jag har trollbundits av småkrypens variation och artrikedom i hela mitt liv. Som fotograf drivs jag av viljan att förmedla min fascination till andra. Det är fantastiskt roligt att utses till årets naturfotograf och jag ser det som en chans att öka uppmärksamheten kring naturens grundbultar, säger John Hallmén.
Gulfläckad ängstrollslända. I hundratals miljoner år har det funnits trollsländor. Vad kan denna framgångsrika konstruktion säga oss? Här ser vi vingfästena på trollsländans rygg. Form, färg, funktion – skönheten är en sak, men hur mycket av detta kan vi förstå och förklara?
I det senaste numret av Fotosidan Magasin (3/2013) är John Hallmén Fotosidans makroexpert och ger sina bästa tips för bättre makrobilder.
17 Kommentarer
Logga in för att kommentera
John är inte bara engagerad och skicklig utan genuint hjälpsam också. Delar med sig av ett kunnande som kommit genom uthålligt och pågående sökande.
Fantastiska bilder. John är en duktig skribent och delar generöst med sig.
Grattis till Killen med skillen :)
I den mån vi som kallas naturfotografer påstår oss säga något om verkligheten så tycker jag vi lyder under ungefär samma redovisningsplikt som vetenskapsmän. Dvs, om vi vill kunna hävda att vi visar något som är "på riktigt", så är det är fullt rimligt att kräva av oss att vi redovisar metod, utrustning och andra omständigheter kring plåtande och efterbehandling. Och i det läget håller det inte att komma dragandes med begrepp som "konstnärlig integritet" eller "yrkeshemligheter". Nog vore det sorgligt att tro att det som gör oss unika som fotografer skulle gå förlorat om vi var öppna med vår teknik?
Det känns som att han fotat aliens som slumrar och väcks till liv när kameran åker fram.
Det är han som fått mig att inse att macro är min grej :)
Tack John för att du finns!