Landskapsfotografen Claes Grundsten har gjort en fotobok om storslagna Lofoten i Norge.
I slutet av maj 2014 reste han till Lofoten för att fotografera naturen, väl medveten om områdets oberäkneliga väder som i värsta fall kan medföra urusla fotoförhållanden. Men tack vare en sagolik lyckträff blev det en period med högtryck och efter nio intensiva dagar lämnade han området med ett bildmaterial som sammanställts i en fotografiska dagbok kallad "Lofoten 9".
Lofoten bjuder på ett storslaget kustlandskap med uppåt tusen meter höga fjälltoppar, branta stup, trånga fjordar, skyddade stränder, kobbar och skär, sund och öppna havsvidder. Drygt 80 öar av växlande storlek räknas till Lofoten som i mer än ett årtusende varit basen för det Nordatlantiska torskfisket.
Bilderna har kompletterats med Claes Grundstens dagbokstexter och en hel del fakta om naturen i Lofoten - konstnärernas och naturälskarnas sagoland i norra Norge.
Kvalvika
FAKTA LOFOTEN 9
Titel: Lofoten 9 Text och bild: Claes Grundsten Omfång: 136 sidor Format: 280 x 270 mm Utförande: inbunden ISBN: 978-91-976852-2-1 Förlag: Nya Vyer. Förlag & Media HB
Oj snaka om landskaps pornograf "väl medveten om områdets oberäkneliga väder som i värsta fall kan medföra urusla fotoförhållanden. Men tack vare en sagolik lyckträff blev det en period med högtryck och efter nio intensiva dagar lämnade han området med ett bildmaterial som sammanställts i en fotografiska dagbok kallad "Lofoten 9"". Varför inte försöka skildra platsens livsvillkor.
Nu har ju inte alla samma bildintresse och bildsmak som du. Om du googlar Claes Grundsten så finner du att han inte är ett dugg grund i det han gör. Han har jobbat som expert på Naturvårdsverket och hans kunskaper om bergsmiljöer är omfattande. Han har inte samma infallsvinkel som du, men hans infallsvinkel kan vars intressant och relevant ändå.
Jo då som gammal fjällvandrare så är jag bekant, med Claes Grundstens bildvärd, den blir ganska tröttsam i längden. Precis som många av de lanskapsfotografer som totalt har missat the New Topografphics. Det känns som det som den står och stampar på samma fläck. Läser just nu "Broken" en skrift utgiven av Göteborgs Universitet och Hasselbladsstiftelsen som behandlar topografin och landskapsfotografin både historiskt och i samtiden i ett antal essäer. Det finns ett antal fotografer som har ett betydligt intressantare och djuplodande sett att mötta ämnet.
Där ser man, själv är jag nog lite imponerad av Grundsten och hans energi. Har följt hans arbete med att dokumentera vår natur och då speciellt den lite otillgängliga med små eller inga spår av mänsklig påverkan. Däremot kan jag tycka att böckernas papper och tryck inte är det bästa.
Jag har inte sett just denna bok, men ibland är "coffee table books" märkligt snåla med pappers- och tryckkvalité. Känns som jag nu hellre vill ha högupplösta eböcker som jag kan se på de nya fantastiska 4-5K skärmarna. Tänker på både datorskärmar och kopplade 4K-TV-skärmar. Det är lite skillnad det. Bilderna "poppar ut" på ett helt annat sätt. Så slipper man dessutom böjda blad och bilder som ligger över limskarvar.
Hej! Vi ser att du kör med AdBlock. Vi förstår att man kan ogilla annonser men det är en viktig
inkomstkälla för att driva denna sajt och täcka de kostnader vi har. Om du inte vill slå av
Adblock för just Fotosidan så stöd oss gärna genom att till exempel köpa
ett Plus-medlemskap.
5 Kommentarer
Logga in för att kommentera
/Stephan