Advertisement

Annons
Artiklar > Världsnamn till Landskrona fotofestival

Världsnamn till Landskrona fotofestival

Foto: Duane Michals

 

Fotofestivalen i Landskrona fortsätter att satsa stort. Till sensommarens festival kommer bland annat världskända fotografer som Duane Michals, Boris Mikhailov och Tacita Dean. Den 20-30 augusti är det festivaldags.

Den stora nyheten i år är att festivalen håller öppet i nio dagar istället för bara tre för att fler ska hinna se utställningarna, men seminarier, underhållning, artist talks med mera är främst koncentrerat till den första helgen.

Stora delar av programmet kretsar kring begreppet "fiktion".
– Jag är stolt över att kunna presentera Alexia Monduits "Into My Song". Jag såg delar av den under Paris Photo i höstas och blev omgående förälskad. Men egentligen vill jag inte favorisera någon. Det är en tung helhet vi fått ihop och det har varit ett slitsamt arbete att ro allt detta i land, säger Thomas H Johnsson, en av festivalens två konstnärliga ledare.

JH Engström var under förra festivalen inbjuden som gästcurator. I år delar han och Thomas H Johnsson och ansvaret fullt ut.
– Även jag är mest glad och stolt över helheten, säger JH Engström. Men jag nämner särskilt gärna Tacita Dean, Veronique Bourgoin och Mia Engberg. Och att vi kan visa Duane Michals och Boris Mikhailov här känns helt fantastiskt.


Kuratorerna JH Engström och Thomas H Johnsson.

I dagsläget är ett tjugotal fotografer bokade för att ställa ut i Landskrona under festivalen. Till dessa kommer grupper som med egen kurering av utställningar, exempelvis Helsingborgs Dagblads kulturredaktion, flera fotoutbildningar med flera.

Under festivalen hålls ett antal seminarium. inbokade att hålla seminarium är: Michael Famighetti (Aperture Magazine), Diane Dufour (Le Bal, director), Andrea Holzherr (Magnum Photos Paris), Corinne Vionnet, Rieko Shiga, Mishka Henner, Erik Kessel, Vladimir Birgus, samt Knut Koivisto och Göran Segeholm.

Det hålls en fotoboksdag med "Open Dummy Review" där deltagarna kan få feedback på sina bokidéer och seminarium om fotoböcker. Andra arrangemang är Artist talks, Öppen scen, morgonfilm, portfolio review med mera.

Festivalen invigs torsdag kväll den 20 augusti klockan 20. Invigningstalare blir den franska curatorn vid Gallerie VU Gilou le Gruiec. Efter invigningen öppnas alla utställningar.

Läs mer på festivalens webbplats.

Fotoutställningar Landskrona Fotofestival 2015

Duane Michals är en amerikansk fotograf född 1932 i Pennsylvania. Hans karriär tog fart under 1960-talet och redan 1970 förärades han en separatutställning på Museum of Modern Art i New York. På många sätt har Michals utmanat den etablerade synen om vad fotografi är och brutit ny mark. Hans betydelse som inspirationskälla för yngre konstnärligt inriktade fotografer har varit stor och han ses som en av 1900-talets mest betydelsefulla fotografer. Hans senaste utställning visades mot slutet av 2014 på Carnegie Museum of Art i Pittsburg under namnet Storyteller, vilket också är namnet på den bok som då utgavs om hans fotografi.

Boris Mikhailov ursprung finns i staden Charkov i östra Ukraina där han föddes 1938. Han räknas som en av de mest betydelsefulla fotograferna som haft sitt ursprung och varit verksam i fd Sovjetunionen. Hans arbete rör sig i gränslandet mellan det konstnärliga och det dokumentära. Han har ofta skildrat situationen för de människor som lever i samhällets utkant. År 2000 hedrades han med Hasselbladspriset. Boris Mikhailov lever idag i Berlin.

Tacita Dean
 är en engelsk konstnär född 1965 i Canterbury. Hon är verksam inom flera konstnärliga discipliner som fotografi, målning och ljud, men är mest känd för sina produktioner med 16 mm:s film. År 2001 visades hennes arbete i en soloutställning på Tate Modern i London och hon har mottagit ett flertal prestigfyllda internationella pris. Även Tacita Dean lever och är verksam i Berlin.


Ur serien AKT. Foto: Maja Forsslund

Maja Forsslund är en svensk konstnär och fotograf född 1975 och utbildad vid konsthögskolorna i Paris och Krakow. Hon fick sitt genombrott som fotograf genom utgivningen av hennes serie AKT på förlaget Steidl 2013. AKT hade sitt ursprung i de bilder hon tog huvudsakligen i skolans krokisal, när hon återvände till Krakow för en utbytestermin 2008. 

Mia Engberg
Mia Engberg (1970) är en svensk filmregissör med flera uppmärksammade och prisbelönta kortfilmer. 2014 utsågs Belville Baby, som visas på festivalen, till Bästa dokumentär vid Guldbaggegalan. Mia Engberg är också verksam som producent och musiker. Hon är en av de filmare som ingår i produktionsbolaget Story samt undervisar på Dramatiska institutet.


Foto: Alexia Monduit

Alexia Monduit är en fransk skådespelerska och sångerska som nyligen gjort entré inom fotografins värld. Hennes fotografi var ursprungligen ett privat projekt, när hon ville finna nya former för att uttrycka sig själv och sina känslor. Hennes arbete upptäcktes av Gallerie VU:s konstnärliga ledare och hon hade sin första utställning under fjolårets Paris Photo tillsammans med Jeffrey Silverthorne.

Halil (1957) är en svensk fotograf. Han är född i Ankara, men lämnade Turkiet 1980 och bor i Stockholm. Han utbildade sig till fotograf bland annat på Norden Fotoskola. Han har i sitt arbete haft ett starkt engagemang för att behandla problematik som finns i det turkiska samhället och har arbetat för att yngre turkiska och svenska fotografer skall dela erfarenheter. Halil har ett flertal bokproduktioner bakom sig och har erhållit pris vid festivalen i Arles.


Foto: Doug Richard


Doug Richard
 (1968) är en amerikansk fotograf med sitt ursprung I Californien och San José. Han är grundare av websiterna American Suburb X (americansuburbx.com) och These Americans (theseamericans.com). Hans arbete följer den starka traditionen från amerikanska ikoner som Walker Evans, Robert Frank och Stephen Shore genom att ta den till en ny tid och skapa en dokumentär strategi som utnyttja nya tekniska vägar för att följa människornas liv och de platser de bebor.

Veronique Bourgoin
 är en fransk fotograf med utbildning vid konsthögskolan i Paris. Hon har nu sin bas i Montreuil och bedriver ett konstnärligt forskningsprojekt genom att använda och sammanföra fotografi, video, teckning, performance och böcker. Hon grundade 1994 Atelier Reflexe och är en av krafterna bakom Royal Book Lodge. Tidigare i år ställde Veroniqu ut i på Fotohof i Salzburg tillsammans med Juli Susin.

Carolyn Drake
 är en amerikansk dokumentär fotograf med utbildning från ICP i New York och Ohio University. Dessförinnan hade hon varit verksam med multimediaproduktioner för olika företag.
Hennes önskan att dokumentera hur verkligheten och historien skapas och förändras över tid, har lett henne till att fleråriga resor i Central-Asien. På Landskrona Foto festival visas delar av hennes dokumentation av minoritetsfolk i västra Kina. Carolyn Drake har mottagit flera prestigefulla priser i USA.

Anna Strand är en Malmöbaserad fotograf med examen från Högskolan för Fotografi i Göteborg 2008. Hon har sedan dess bland annat ställt ut separat i Malmö Konsthalls C-sal och på Peter Lav Gallery i Köpenhamn, samt deltagit i grupputställningar som exempelvis Det Synliga: Samtida Svensk Fotografi på Artipelag i Stockholm och Zero Budget Biennial på Rokeby Gallery i London. 
Anna Strand vann 2014 Svenska Fotobokspriset med "Nagoya Notebook".

Olle Ljungström är en välkänd svensk låtskrivare och artist. Han är också verksam som bildkonstnär. En mer okänd sida av hans konstnärskap är fotografi. Hans fotografi utgår inte från kontroll och perfektion, utan ifrån vad känslan och slumpen åstadkommer. Han arbetar med en tekniskt mycket enkel kamera för att just dessa kännetecken skall få påverka resultatet och bilden.

Johan Österholm
 är född 1983 och bor i Malmö där han studerar vid Masterprogrammet på Malmö Konsthögskola. Österholm intresserar sig starkt för fotografiets historia och den fotografiska processens förmåga att tala med något som befinner sig långt bort i tid och rum. Johan deltog i portfolio review´n vid förra årets festival och blev vald till ”årets review”. Priset blev erbjudandet att ställa ut vid årets festival.

Chris Shaw
 (1961) är en engelsk fotograf md utbildning från West Surrey Collage. Efter att ha blivit hemlös tog han arbete som nattportier för att få tillgång till en bostad. Under 7 år med arbete på olika hotell resulterade det i ett projekt om den yrkesgruppen. Utställningen uppmörksammades av festivalen i Arles och har sedan visats på ett stort antal platser och publicerats av amerikanska Twin palms.
Hans senaste stora projekt Weeds of Wallasey är också publicerad som bok och visas under årets festival.


Jindřich Štreit
 är mest känd för sina fotografier från landsbygdslivet i byn Sovinec och dess omgivningar under kommunisttiden. Han fick betala ett högt pris för sina bilder, bland annat sitta av många månader i fängelse och förlora sitt lärarjobb. Efter kommunistregimens fall 1989 förändrades hans situation radikalt. Som professor i fotografi på universitetet i Opava har han influerat mängder av nya fotografer och varit med och organiserat mer än osannolika 1100 utställningar.

Viktor Kolář
 har i över ett halvt århundrade fotograferat sin stad Ostrava, den tunga industrins centrum. Han visar gruvornas slagghögar, de rykande skorstenarna, smutsen och de oändliga raderna med höghus. Kommunistregimen faller och Kolář fortsätter att följa staden. Genom att följa Ostrava fångar han de enorma förändringar som svept genom Centraleuropa under det senaste halvseklet. 


Dita Pepe
 svit Autoportréty (Självporträtt), förändrar hon sig med hjälp av peruker, smink och kläder. Hon byter partners, attribut och husdjur. Hon skapar en sociologisk berättelse som rör sig mellan dokumentär och fiktion. Med stadig blick mot betraktaren av bilden, ställer hon besvärliga frågor: Hur mycket påverkas vi av människor omkring oss? Hur skulle jag blivit om jag fötts av andra föräldrar eller med en annan hudfärg? Hon har valts till årets personlighet inom tjeckiskt fotografi och publicerats i flera stora europeiska tidningar.


Jennie Rosberg (1977) är årets mottagare av Claes Lewenhaupts stipendium för unga fotografer. Jennie bor i Malmö och arbetar som konstnär och fotograf. Hon är utbildad vid London South Bank University (BA Hons Digital Photography) och vid Högskolan för Fotografi, Göteborgs universitet (MFA Fotografi). Hon har tidigare deltagit vid utställningar i Göteborgs konsthall, Fotografins hus i Stockholm och Galleri Breadfield i Malmö.

Scarlett Hooft Graafland (1973) är en holländsk fotograf med utbildning från konsthögskolan i Haag och Parsons School of Design i New York. Hon fascineras av den surrealistiska skönheten i karga naturlandskap och genom att placera vardagliga föremål i den miljön ger hennes bilder ett eko från surrealistiska konstnärer som Rene Magritte. Hennes fotografier är visade vid festivaler och utställningar på en stor mängd platser i världen.

Jem Southam (1950) är en engelsk fotograf och professor i fotografi vid Universitetet i Plymouth. Han är en landskapsfotograf som arbetar med storformatskamera och analog färgfilm för att kunna skapa stora bilder där varje en skild detalj i landskapet framstår med stor tydlighet. Betraktaren kan då filosofera över det sköna och intrikata förhållandet mellan alla aspekter av den givna bilden av landskapet. Hans projekt kännetecknas av en tålmodig dokumentation av landskapsförändringar över lång tid på bestämda platser.

Coskun Aral (1956) är en turkisk bildjournalist med långvarig erfarenhet av att dokumentera olika konflikthärdar i världen. Han har varit knuten till ett stort antal av världens stora nyhetsmagasin. Under 2014 var Coskun Aral Artist in residence i Landskrona och han valde då att dokumentera immigranter i Landskrona mot bakgrund av de förhållanden de flytt ifrån och där han själv varit som fotograf under konflikten. Utställningen har han givit namnet Exodus.


Sergey Melnitchenko är en ukrainsk fotograf som är medlem i Ukrainian Photographic Alternative.  Nu bor han och är verksam i Kina.
På många sätt kan man se Sergey som en fotograf som arbetar i Boris Mikhailovs efterföljd. Med serien The Imiganary of Love vill han provocera de homofoba stämningar som är aktuella i så många delar av världen.


Christian Vium (1980) är en dansk antropolog och fotograf med erfarenheter från ett stort antal besök i framförallt afrikanska och asiatiska länder. Hans fotografiska dokumentära projekt har visats vid ett stort antal festivaler i Europa och USA.

Oss emellan är namnet på årets bidrag från de skånska folkhögskolor som har föreberedande fotoutbildningar. Utställande elever är Tobias Widman, Hanna Abrahamsson, Viktor Ekström, Fanny Dahlin, Elise Alexandersson och Tryggve Tirén.

Åsa Karlsson är en Lundafotograf som under sommaren och under fotofestivalen visar en serie bilder på Landskrona stadsbibliotek, som utgår ifrån hennes fascination för boken som föremål.

Urinvånarna är ett fotosällskap i Landskrona som skapades i samband med den första fotofestivalen 2013 De ville då skapa en arena för landskronafotografer i anknytning till festivalen. I år kureras deras utställning av fotografen Hans Jonsson. Urinvånarna består av Caysa Molin, Anders Cöster och Jens Jentin Lindberg. Till årets utställning har man bjudit in Josefin A Olsson och Jonas Westring.



Publicerad 2015-06-09.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar