Bildjournalistik
Dagstidningarna Corren och Göteborgs-Posten trotsar respektive landstings nyinförda fotoförbud. Tidningarna hävdar att landstingen vill skydda sig från insyn och granskning.
Landstingen har inget stöd för fotoförbud i lagen utan det är snarare frågan om en egen ordningsregel. Arbetsgivarorganisationen Tidningsutgivarna och Svenska Fotografers Förbund ger rådet till alla fotografer är att strunta i fotoförbudet, men att lämna platsen om sjukhuspersonalen önskar det. Annars kan det bli tal om olaga intrång.
Under TT:s Utgivarforum vädrades missnöjet med landstingens fotoförbud från flera tidningschefer, rapporterar Medievärlden.
I Östergötland kräver landstinget att tidningarna söker tillstånd om de vill besöka sjukhuset. Enligt Correns publisher Charlotta Friborg ger det problem med källskyddet om tidningen ska uppge vem de ska besöka.
– Det sägs vara för att skydda patienterna men hela andemeningen tycks vara att skydda personalen, sa Charlotta Friborg.
– Jag har frågat ledningen om någon tidning i Göteborg någon gång har gjort något övertramp inne på sjukhusen. De har inte kunnat hitta något sådant exempel, sa Jonathan Falck, tidigare chefredaktör för Göteborgs-Posten, till Medievärlden.
Scanpix-chefen Tobias Röstlund berättade att det blir allt svårare för dem att arbeta.
– Allmänheten ifrågasätter allt oftare våra fotografers närvaro och där de får kämpa mer för att få tillträde till olika lokaler och evenemang.
Källa
21 Kommentarer
Logga in för att kommentera
När bilderna var tagna så delades de åtminstone förr i tiden ut i klassrummen och så gick minst en halvtimme till innan alla jämfört sina bilder med andras. Om läraren förberett något annat så var det mer eller mindre bortkastad tid. Av dessa skäl vill skolpersonalen som ofta ser fotograferingen som en verksamhet som stör deras arbete och som dessutom är kommersiell att denna outsourcas från skolan och helst helt sköts på fritiden.
Som gammal lärare så har jag en viss förståelse för att de inte har skolfotografernas perspektiv på det hela.
Med den skolpolitik som förs idag så förstår jag om det blir ett stressmoment, vilket är mycket synd.
Efter grundskola, gymnasium och flera eftergymnasiala utbildningar är min erfarenhet att det är enormt mycket dötid i skolan. T.ex. 30 elever på en lärare, 10 har kört fast och står i kö för att få hjälp. Repriser eftersom många var sjuka vid första genomgången. Och annat strul, inget vinstdrivande företag skulle överleva med sådan ineffektivitet som jag ofta upplevt i skolan. Sedan skiljer det mellan olika skolor och olika lärare.
Man ska använda sunt förnuft, inte slänga upp bilder på andra hur som helst. Men...... det börjar gå för långt i Sverige.
JB
Landstinget, som det handlar om här, kan liksom vem som bestämma ordningsregler för sina lokaler. De kan bestämma om rök-, glass- eller fotoförbud mm. Den som bryter mot reglerna kan avhysas. Grunden till förbuden kan vara hänsyn till den enskilde. Men kritikerna menar att man ska ta individuella hänsyn. Det finns ju mängder av tillfällen då fotografering är positivt.
Jag vet inte vad sekretesslagen kan ha för inverkan på besökare. Jag gissar att den rör förhållandet mellan patient och personal.
JB
JB
JB
http://vimeo.com/52314158