Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
30 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Är så trött på journlister.. USCH!
Kvaliteten hos en journalist ligger inte främst i hur få språkfel de gör, utan vilket innehåll materialet har. Att hitta sakerna med högst nyhetsvärde, högst relevans. Att vaska ut väsentligheter och sila snömos. Och så vidare.
Läser inte nyheter så ofta, men likväl, de få gånger jag gör det så blir jag alltid irriterad på främst vinklande av nyheten, uteslutande av information, och syftningsfel. Fel hos meningsuppbyggnad noterar jag också, men inte lika mycket. Kanske är det för att man är så van mer akademisk svenska som gör att man lättare blir irriterad över sånt här. Ironiskt nog avskyr jag samtidigt de strikta reglerna i just akademisk svenska så det att jag reagerar så starkt på språk fel i vardaglig journalistik tyder nog på att den är aningen bristfällig i vissa fall.
Sen måste man ju också ifrågasätta firmorna - inte bara journalisterna själva: Varför anser ni firmor att korrekturläsning är så lågt ner på prioriteringslistan?
Och det att skribenter skulle vara kompetenta fotografer... Jo.. det har vi ju sett så ofta att INTE fungerar... Tror nog en fotograf behärskar svenska språket bättre än skribent behärskar fotografering, men jag kan säkert ha fel.
Kanske kommer vi om några år se på uppdelningen reporter/fotograf som något omständligt och gammaldags , på samma sätt som många andra yrkesgrupper inom tidnings- och tevevärlden har fått stryka på foten pga rationaliseringar och teknikutveckling.
Varken bra bilder eller bra texter är dock speciellt gångbara i dagens mediautbud, så frågan är kanske inte så relevant.
Hursomhelst så bör förstås utbildningarna till journalist respektive fotograf slås samman så att framtidens reportrar behärskar både bildspråk och skriftspråk.
Beslutsfattarna är nog i huvudsak ekonomer, med vag känsla för hur en modern tidning skall drivas. Bilden är ju mer och mer viktig för att visa vad som händer i världen. Det var inte en pennfäktare som tog bilden av den drunknade lilla flyktingen.
Ekonomerna har nog också en dålig kunskap i hur de två yrkesgrupperna fungerar i arbetssituationen. Den som har den minsta kunskap i hur man arbetar med kamera och penna vet att det är stor skillnad. Man kan inte göra båda hantverken samtidigt.
Skall man göra en bra tidning måste man ha bra medarbetare. Har man dåligt med pengar i ett företag borde det var självklart att man behåller de bästa medarbetarna av pennfäktarna och fotograferna.
Observera att det inte är en lag att fotografer måste gå först. I Danmark anställer man fler fotografer i dagens situation. Det betyder att medieägarna där tolkar situationen annorlunda. Nu är Danmark annorlunda när det gäller att styra företag. Betänk dock att det är ett mycket framgångsrikt land vad gäller företagande.
Ha det bra
Bob
De lade i princip fram upplägget som t.ex. Aftonbladet använder sig av..
Det var intressant. Det väcker frågan; vilka yta i en tryckt tidning är dyrast? Är det bildytan eller textytan? Det har säkert ränkenissarna på tidningen räknat ut.
Det vet kanske Magnus Fröderberg också? Även om han nog inte är räknenisse på FS.
Ha det bra
Bob
/journalist och gymnasieekonom ;)
Jag tror att vi ställer högre krav i och med att valmöjligheterna och teknikmöjligheterna har blivit fler.
Jag har göttat ner mig i en rad landsortstidningsarkiv genom åren och det har inte varit någon njutning att läsa eller betrakta den skrivna och fotograferade journalistiken under 1950- till 1980-talen (även om frisyrerna var snyggare).
Stilistiskt har det bara gått uppåt. Faktamässigt är det typ samma nivåer även om internetboomen har omfördelat researchmöjligheterna till både det bättre och det sämre.
Ännu en helt ovetenskaplig slutsats....
Man har visserligen mindre tid i dag men samtidigt har redskapen blivit snabbare.
Jag kan mest relatera till den lokala tidningen som heter barometern/östran och det känns som en skoltidning producerad av ett mellanstadie nuförtiden.
Bilderna får vilken tolvårig instagramtjej som helst att framstå som cartier bresson i jämförelse och tyvärr gör det att man många gånger inte bemödar sig med att läsa artikeln trots att den skrivna delen kan hålla hög kvalitet.
En bra skriven artikel mår nog bättre utan bilder än ett gäng riktigt dåliga. Dock vet jag inte hur en dagstidning helt utan eller med endast stockfoton skulle upplevas av den stora köpkretsen.
Men de som bestämmer fattar nog inte hur mkt sämre bilder det kan bli förrän första numret med instagrambilderna trycks...