Bildbehandling
Lightroom 4 får större möjligheter att återskapa högdagrar och justera exponering i videoklipp än sin föregångare. Programmet har också blivit billigare.
Nya reglage ger fotografen större möjligheter att återskapa högdagrar och ljusa upp skuggpartier än i tidigare versioner av Lightroom. Programmet är anpassat för att bättre ta till vara moderna systemkamerors stora dynamiska omfång.
– Reglagen har fått nya namn, och sitter på nya ställen. Alla finns inte heller kvar, utan det kommer krävas en del omlärning. Slutresultatet är bättre, och det går att uppnå en högre kvalitet i bilderna nu, säger Mattias Karlsson Sjöberg på utbildningsföretaget Moderskeppet.
Skärmdump som visar före och efter. Alla reglage är ställda i mitten när bilden öppnas.
Ett verktyg för att lättare vitbalansera bilder med olika ljuskällor har också tagits fram. Nu går det att ändra vitbalansen i valda delar av bilden med en pensel. Liknande funktioner finns även för moaré och brusreducering.
En kartfunktion placerar ut fotografens bilder på en karta, för en lättöverskådlig vy över de mest besökta fotoplatserna. Med omvänd geotaggning lägger sig även bilderna i album på de platser som besökts.
Ett ökat stöd för videoredigering gör att det går att justera till exempel exponering och kontrast samt klippens start och slut. Det går också att plocka stillbilder ur videoklipp.
Adobe har även inkluderat en funktion för att skapa fotoböcker. Programmet kan själv sortera in bilder i en bokmall, som sedan går att redigera och lägga in text i.
– Eftersom många inte har egen skrivare är det här en jättebra funktion för privatpersoner som vill ha sina bilder i tryck, säger Mattias Karlsson Sjöberg.
För den professionella fotografen finns en funktion kallad soft proof. Den simulerar hur en bild kommer se ut efter den blivit tryckt eller utskriven. Det är tänkt att hjälpa fotografen kompensera för brister i trycket så att bilderna blir som de är tänkta.
Mattias Karlsson Sjöberg menar även att priset är en stor nyhet. Adobe har länge kritiserats för de höga priserna i Europa jämfört med USA. Lightroom 4 ligger på 1.225 kronor för nya användare och en uppgradering kostar 675 kronor. Det är, lite grovt räknat, priset i USA plus svensk moms.
– Den nya prissättningen gör programmet tillgängligt för alla, inte bara för de insatta.
Lightroom 4 stödjer filer från Nikon D800, D800E och D4 samt Canon 1DX och kompakterna G1X och S100.
92 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Ska testa nya Lightroom.....
Ska testa nya Lightroom.....
Gratulerar, jag köpte det direkt, det funderade jag inte ens på med LR 3 för 3500 kr!
Otroligt nog har de utförsäljning på sina produkter, fast de inte har något lager de behöver tömma! En kopia av LR 4 kostar ju inte mer än en kopia av LR 3!
Det verkar inte som att Adobe förstår att de inte säljer fysiska produkter och inte dataprogram.... Att deras kunder är människor är en annan grej de har bekymmer med att greppa riktigt.
Annars klandrar jag din inte för ett ögonblick om du vänder dig till en annan källa och skaffar LR 4, det och mer därtill har du ju redan betalat för!
Hur funkar återbetalningen?
För övrigt bra artikel. Roligt att se att Adobe pressar ner sina sjuka priser till vettig konsument nivå och inser att det inte längre bara är proffsvärlden som är i behov av ordentliga RAW-konverterare.
Inte för att reta någon, men jag är för övrigt jätte glad att se skärmdumpar för Adobes program med Windows-operativsystem. Vanligtvis brukar alltid Adobes program visas, i dylika situationer, i OSX
Hur funkar det`?
Det var snack om ett nytt sätt att betala för programmen. Jag är dock bara intresserad av PS+LR och hoppas kunna köpa dem tillsammans till något lägre pris som man kunde med LR3+PS CS5
Min åsikt är att LR generellt hjälper fotografen att leverera mera än kostnaden för att uppgradera från 5DmkII till III eller motsvarande för Nikon.
Just Soft Proof och vitbalanspensel verkar ju najs, men kanske inte värt 1225 kronor... Så finns det andra anledningar för mig att skaffa detta?
Som tur är så lämnas katalogen för tidigare versioner orörd (LR4 använder sig av en egen katalogfil som skapas utifrån den tidigare katalogfilen, som i sig lämnas orörd).
Min åsikt är att LR generellt hjälper fotografen att leverera mera än kostnaden för att uppgradera från 5DmkII till III eller motsvarande för Nikon."
Håller helt med! Är det verkligen någon som på allvar tycker 1225:- (full) eller 675:- (uppgr.) skulle vara för mycket för detta fantastiska paket? Jag delar helt din åsikt. Jag vet inte om steget kommer vara lika stort som mellan version 2 och 3 som jag tyckte var enormt bildkvalitetsmässigt. Men det man sett är att precisionen i verktygen ökat och bara att den är bättre på att rädda högdagrar kommer väl bara det att göra många väldigt glada förutom de funktioner som riktar sig till alla som filmar med DSLR nuförtiden. Jag uppgraderar ikväll. Vågar inte riskera att gå miste om detta när jag ska fixa mina senaste semesterbilder.
Är det någon som har något tips om bra litteratur så speak up bara. Lightroom är inget program man kan utnyttja till fullo bara genom att klicka runt lite på måfå. Det finns mängder av dolda kommandon som är bra att känna till. Därför vill jag ha en ny bra bok att grotta ner mig i.
Tidigare kostade det hutlösa 3500 kr som man nu sänkt till mer rimliga 1225 för LR4.
För övrigt kan man knappast jämföra kostnaden för ett objektiv med kostnaden för ett program.
Undrade bara om Adobes gamla regler om begränsade användarvilkor fortsättningsvis gäller vid köp av studentversionen? Ex. Att man inte får sälja sina bilder som är behandlade med studentversionen av PS/LR?
/Thomas
Då kommer antagligen CS6 ocskå kräva Win 7.
/Thomas
Adobe Certified Expert är ett prov du gör. I princip testar det att du kan manualen utantill (dvs du kan vara snorbra på att bildbehandla och ändå bara klara 10% av testet).
Är du sedan utbildad och anställd lärare (ibland räcker det att vara anställd) kan du ansöka om att bli Adobe Certified Instructor.
Här kan du läsa om testet:
http://www.adobe.com/support/certification/ace.html
Här är lite jag skrev första gången jag klarade testet:
http://www.moderskeppet.se/live/bli-adobe-certified-expert-och-instructor-repris/
Kanske kan vara något i framtiden.. För sin egen del..
Kan inte det vara ett upplägg för er; "Bli ACE med moderskeppet i år". En kurs för att klara provet ;).
Inga problem. Men jag provade först via deras nordamerikanska sidor och det gick inte så bra...
By the way: Vet någon om noise reduction har förbättrats sedan LR3?
Nej..
Tack för tipset!
- egna pappersstorlekar i bokmodulen. Man är mer eller mindre fast i deras partnerskap till bokleverantör.
- video hanterar fortfarande inte läsa/skriva meta-data till quicktime-filmer
- softproof endast RGB (i alla fall i beta).
Skulle vara kul om LR4 kunde vara ett slags Adobes version av WinMoviemaker; simpelt till sina funktioner, men sakna alla idiotiska brister som WinMM har.
Mattias på Moderskeppet tror inte att det går att justera interfacet, men att det möjligen kan finnas nån hack. Nån som vet?
Men jag försökte registrera mig på Adobes sida för att beställa, men den sa att mailadressen redan fanns (mysko!) och när jag tänkte vara old school, alltså ringa och beställa, kom man inte fram på deras nummer. Så det bidde fotobutiken i norr...
Nu kan man kanske få önska att priset på Nik Silver Efex skulle gå ner också - blir lite fånigt när en plugin kostar nästan dubbelt mot det program man pluggar in det i ...
Negativa: Saknar precisions verktyg för mer omfattande redigering och manipulering. Saknar Black-n-white-color tinting.
Slutsats: Helt solklart enligt mig att dessa skillnader finns; skall du producera mycket bilder som INTE kräver mycket manipulering och precisions behandling så skall man använda lightroom. Photoshop kompletterar jag med då jag skall göra nogrannare redigeringar. Prova Lightroom så fattar du genast vad alla snackar om. =) Men som sagt: Ha kvar ditt photoshop också!
Ska nog ge det en chans om det är som du säger att har man bilder som inte behöver så mycket redigering, så blir arbetsflödet effektivare. Guld värt i stressade situationer.
Men, Adobes online affär är ju rena skämtet, om det nu inte var för att det är sant.
Valde att köpa online versionen då de erbjuder framtida nedladdning och för att slippa en kartong till som tar plats.
Tog nästan 10 minuter innan jag fick ett mail om att jag kanske har köpt programmet och nu har det gått 3 timmar och jag har fortfarande inte fått en nedladdningslänk utan det står som status väntar?
(Loggar jag in så står det att jag skall betala 664$ för affären, om jag byter till sverige så säger de 664 kr dock, seriöst?)
Det hade gått snabbare att åka in till lämplig affär och köpa upgraderingen.
Skrämmande att ett bolag som lever på att producera it har en så låg it mognad.
Var bara tvungen att skriva av min frustration lite, förhoppningsvis blir det bättre när jag fått installera LR4 och kan fokusera på mina foton.
Jag är inte säker på att Demoversionen fungerar lika bra på uppdateringar då jag inte vill nyinstallera LR utan uppgradera mitt befintliga LR3, Adobe sa inget om detta vid min beställning iaf. Har i ärlighetens namn inte letat efter information om demo versionen då jag beslutade att köpa en uppgradering.
Är van vid att saker man köper online går också igenom direkt, det är ju lite av iden med online köp.
Jag valde engelskt språk fast köpte den i den "Svenska" online butiken i svenska kronor, ngt säger mig att detta kan vara en felkälla men troligtvis inte.
Läste lite äldre inlägg på nätet om Adobes antika e-shop, det kan ta ett dygn enligt en tråd från 2008, tyder på att det är en manuell process ngnstans i kedjan.
Tack för hjälpen Anders, men jag väntar nog tills jag får serienummret innan jag uppgraderar, klarar mig med LR3 en dag till det är ju trots allt en helt fantastisk mjukvara, skall bli riktigt kul att se skillnaderna i LR4
Är tydligen dumt att beställa på helgerna för då verkar Adobes servrar ha ledigt.
Installationen blev ingen uppgradering utan den installerade en parallell version (dvs den gamla låg kvar) så demo versionen hade nog fungerat utmärkt som Anders föreslog.