Utställning
Hannah Modighs tidigare fotoprojekt "Hillbilly heroin, honey" blev valt till Årets fotobok 2010. Nu har Hannah tagit sig an ett nytt svårt och känsligt ämne; unga, prostituerade män och transsexuella i San Francisco. Fotosidan tog sig en pratstund med fotografen.
Hallå där Hanna Modigh som just nu är aktuell med utställningen "Sunday mornin comin down" på Galleri Kontrast i Stockholm. Berätta om utställningen.
- Fotoprojektet heter "Sunday mornin comin down". Titeln är från en låt som handlar om söndagsångest, som nog många kan känna igen sig i. En känsla av ensamhet, ånger över gårdagen och att bara vilja fly ljuset. Speciellt påtagligt på söndagar då staden stänger ner och förväntningarna är att man skall vara med sina nära och kära, äta kalkon och gå i kyrkan. Därför handlar bilderna om minnerna man har när man stiger upp. Speciellt efter en natts festande, då ens förflutna kommer ikapp. Hudens utsatthet är viktig. Hur den träffas av ljuset. För mig berättar huden om vad som hänt tidigare. Känslan jag fick av att vara med dessa män, transexuella är att varje dag är att vakna med söndags ångest som man snabbt bedövar. De flesta bilderna är på dagen, oftast förmiddagen. Jag har valt att fångat dom på bild i blekt ljus. Det är innan dom flyr iväg och kan dölja sig och bedöva sig bakom fest, rus och mörker.
Din förra utställning "Hillbilly heroin, honey" tog ju form som både utställning och i bokform (Journal 2010). Har du några planer på att även ge ut en bok denna gång?
- Jag har planer på att göra en bok, jobbar bara på att få ihop det ekonomiskt.
Har du valt att närma dig dina fotomotiv på något nytt sätt denna gång? Eller valt att arbeta med någon annan kamerautrustning etc? En annan "känsla"?
- Jag har denna gång arbetat mer med enkla porträtt, närmare, mer avskalat och pauser/symbolbilder. Jag har en förkärlek till subtila bilder.
Hur kom du in på att skildra ämnet med unga, prostituerade män och transsexuella i San Francisco?
- Jag åkte till San Francisco i tron om att jag skulle fota manliga prostituerade och det gjorde jag också, men det kom att handla om något mer. Och det är ofta så jag arbetar. Jag har ett tema och en plats men landar i en tillstånd. Jag upptäckte också att prostitutionsbiten är otroligt komplex. Man kan göra det på så många olika sätt och att det är svårt att definiera begreppet. Det finns förutom gatan även massageställen, bordeller, escortfirmor, outcallservices, stripklubbar, lapdance, telefonsex, porrfilmer, tidningar, internet och sexturism. Jag träffade bland annat på något som heter PFD. Part for drugs. Man byter sex mot droger. Jag var lite naiv när jag trodde det gick att göra en generell bild över prostitutionen som ett yrke eller livstil. Däremot upptäckte jag andra saker med de jag fotograferade som var mer generella.
- Varför jag valde att åka till San Francisco är för att staden i jämförelse med många andra städer i USA är en öppen och välkomnande stad. Man skyfflar inte ut "problemen" till förorterna så att de inte syns. Det gör att många söker sig hit. Många barn som rymmer hemifrån och homosexuella som inte är accepterade i deras hemort kommer till San Francisco i hopp om gemenskap och ett friare liv.
Vill du välja ut en favoritbild och berätta om varför du tycker extra mycket om denna?
- Ja, bilden med mannen som ligger på sängen. Det här är en av de män som jag kom känslomässigt väldigt nära. Han var död när han föddes men fick en chans till, därför fick han namnet Chance. Han var beroende av Crystal meth, en vanlig drog i USA. I Tenderloin finns gamla, billiga motel som staten och privata hjälporganiationer har som härbärgen eller korttidsboenden för hemlösa. I dessa stökiga byggnader bor ibland väldigt unga människor. Flera av de som jag fotograferade hade HIV trots de bara var runt 20 år. Om man har det får man förtur på att bo på ett sådant ställe.
Utställningen är aktuell på Galleri Kontrast i Stockholm fram till den 15 januari 2012.
Länk: Hannah Modighs hemsida.
Hannah Modigh är född 1980 i Stockholm men har spenderat en stor del av sin uppväxt I Indien och på Österlen I skåne. Hon är utbildad på fotoskolan Fatamorgana I Köpenhamn samt Nordens fotoskola, Biskops Arnö. Hannah arbetar som frilansfotograf och har tidigare arbetat på bl.a Stockholm City, Dagens Nyheter, Tidningen Mitt I samt Aftonbladet.
Bli först att kommentera
Logga in för att kommentera