Merläsning
Panelsamtal: Retuschör – Ett yrke på utdöende?
Föreläsning
Håller AI på att ta över produktionen av bilder – och vad innebär det för retuschyrkets överlevnad och för bildbranschen i stort? Bilddesign befinner sig just nu i en stor förändringsfas. Vilken roll spelar en yrkesutbildning för att driva utvecklingen åt rätt håll? Den 20 november bjuder Fotoskolan STHLM in till ett panelsamtal på Fotografiska med experter inom branschen som ger sin bild av framtiden.
Läs mer...
25 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Hur är det med PUL och fotosidan.se? Alltså, är det den enskilde fotografen som är ansvarig, eller är det fotosidan.se som ansvarar för publiceringen av bilderna här? Kan man kalla fotosidan.se för en nätplats med journalistisk verksamhet?
Ibland går jag och tar några snapshots nere vid torghandeln på söder i HBG! Och då kommer det alltid fram folk som arbetar där och säger att jag inte får fotografera där för ägaren! Dessa personer är invandrare och kan antagligen inte den svenska lagen särskilt väl. Men jag borde alltså kunna säga till dem att jag har rätt att fotografera där eftersom det är allmänplats (ingen äger ju torget)?
Kanon med vardagliga exempel som de flesta förmodligen kommer att förstå!
hoppas bara att dessa vakter man hör om får informationen också!
Tack!
Tackar!
Och dessutom klargör för oss alla vad som gäller!
Ringer Dig när jag får problems!
Hilsen/Sture
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=70683
Gäller fortfarande det som du ovan skriver om PUL?
Hur kan de sälja och publicera sina bilder?
Bra artikel!
Idag är det givetvis den kommersiella efterfrågan på kändisbilder som driver paparazzimarknaden. Och skrupelfria redaktörer som bara tänker på pengar...
Gött mos!
Just detta med gatufotografering och vad man får och inte får göra med bilderna tycker jag är lite svårt.
Vad gäller böcker är ju inte det reklam heller och en utställning på ditt café är ju inte heller reklam. Likadant om du trycker en bok med bilder av folk på gatan. Självklart får du använda bilderna på din hemsida. Då har du ju inte sålt bilderna som reklam osv osv. Men observera PUL.
Jag tror att du kommer ganska långt genom att använda sunt förnuft. Gatufotograferingsfrågan tycker jag nog också att du får svar på i artikeln.
Fick dessvärre ingen skrämselhicka utan gick istället sta´ och JO-anmälde polisen för denna jättedumma manöver. Har nämligen väldans svårt att tro att civilklädd snut kan ringa på min dörrklocka för att utöva nån slags psykologisk terror för att få något raderat från Internet. Förtsättning följer...
Ett förslag till en framtida artikel är att försöka redogöra lite för vad som gäller i andra länder. Hur mycket skiljer det inom EU? Jag gissar att PUL är ganska lik eftersom det är ett EU-direktiv? Men hur är det med rätten att fotografera på allmän plats?
Själv har jag under åren inte känt/haft något större problem i "härfårduintefotograferadiskussioner",
då jag sagt: "jag är konstnär! Då gäller litet annat!" ;) ;)
Som du märker är juridik ingen exakt vetenskap (och jag är inte jurist). Lagarna måste tillämpas och innehåller rum för tolkning.
Jag tycker att det är mycket märkligt hur lagarna kan vara så luddiga. Egentligen är det ju missbrukaren som kränker sig själv, om man ska vara krass.
Befinner man sig på allmän plats så borde man också få finna sig i att bli avbildad hur som helst egentligen. Blir man mer kränkt om nån ser en bild på en, än om nån ser en i verkligheten?
Nu är vi utanför omfånget hos din artikel kanske, men det är ett intressant ämne:-)
Mvh
Rasmus Mattsson