Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Fotosidan testar - Pentax K10D

Fotosidan testar - Pentax K10D

Pentax tillhör trots sina många år i branschen, en av de mindre aktörerna på marknaden. Men med nya K10D har Pentax tänkt ändra på det. För K10D erbjuder funktioner som bara dyrare kameramodeller erbjuder, eller vad sägs om både allväderstätning och bildstabilisator? Många har väntat på att Pentax skulle slå sig in i prosumer-klassen, efter lanseringen av både K100D och K110D, så kom så äntligen modellen som Pentax-ägarna väntat på. Med sin 10 megapixel sensor så konkurrerar den med både Nikon D80, Nikon D200 och Canon 30D. samt även den kommande Olympus E-400. Då kan man fråga sig, hur bra är egentligen K10D och har den någon chans?

När postbudet kom med paketen så var jag full av förväntan. Min första Pentax, hur skulle den kännas? Svaret kom snabbt. Den kändes riktigt bra i handen, om än aningen liten för mina relativt stora labbar. Med kamerahuset hade pentax även lagt med ett vertikalgrepp och deras DA 16-45/4 AL. När jag packade upp vertikalgreppet så blev jag lite frågande...hmm hur ska detta vara nu då? Pentax har nämligen valt en lite annorlunda lösning, till skillnad mot t.ex. Canon och Nikon. Det finns nämligen ingen del som man ska sticka in i kamerans batterifack. Istället så ska man låta kamerans batteri vara kvar i kameran och sedan kan man komplettera med ett extra batteri i vertikalgreppet. Detta medför naturligtvis lite problem när kamerans batteri skall laddas, eftersom man måste montera av vertikalgreppet. Men för övrigt så kändes greppet bra och det satt stabilt på kameran.

Tillsammans med batteriet finns det även plats för att förvara ett extra SD-kort. Smart tänkt av Pentax, fast det gäller ju att komma ihåg att man har ett liggande där. Objektivet, DA 16-45/4 AL levereras med motljusskydd och optiken känns bra. Det finns i paketpris tillsammans med K10D och har man lite krav på sina bilder så tycker jag att man bör välja detta över det billigare paketet med DA 18-55/3.5-5.6. Prisskillnaden är ungefär 2700 kr och ger den där lilla extra biten vidvinkel som är så välbehövlig, men även fast ljusstyrka genom hela zoomen och naturligtvis då högre bildkvalité. Jag testade det mot mitt 28-70/2.8L som är ett erkänt bra objektiv och 16-45/4 stod emot bra, även om man kunde se skillnaden. Den konkurrerade utan problem ut mitt 17-40/4L i kanterna, ett objektiv som jag ändå upplever som helt okej.

Båda bilderna tagna från bildens kant med ISO100 @ f/8 med spegeluppfällning.

Naturligtvis så har även upplösningen ett finger med i spelet, men det är inget snack om saken att Pentax DA 16-45/4 AL är ett riktigt bra objektiv. Dessutom är det en mycket trevlig "walkaround-objektiv", som ger ett utsnitt motsvarande ett 24-68mm.

Pentax K10D är användarens kamera. Det märker man på alla dessa inställningsmöjligheter. Du kan göra väldigt många inställningar för att få kameran att uppträda som du vill, något som t.ex. Canons och Nikons billigare modeller saknar (även om Nikonkameror är inställbara, så har Pentax ytterligare lite till). Däremot saknas, något som åtminstone jag upplever som lite jobbigt, valt ISO-tal i sökaren. Man kan trycka på en knapp för att få fram det, men tillsammans med auto-ISO funktionen (inställbar) så borde den finnas där för att upplysa fotografen om vilken känslighet som kameran valt. Men man kan inte få allt. Vad man däremot får, är en väldigt trevlig kamera med påkostat materialval och man behöver inte heller vara rädd för att blöta ner den.

Som ovan Pentaxtestare så insåg man inte att man satt motljusskyddet upp och ner...

Pentax har en liten feature på motljusskyddet, en liten lucka för att lättare kunna vrida på ett polfilter. Manuell fokusering fungerar relativt bra och jag kunde utan problem se när jag hittat rätt fokus i den relativt stora sökaren. På tal om sökaren så tycker jag att informationen är tydlig, men skalan för exponeringskompensation saknar markeringar för 1/3 steg, vilket kanske inte är hela världen, men det hade varit så lätt att ha med. I sökarbilden finns även de 11 fokuspunkterna markerade och Pentax har precis som Nikon, tydligt markerade punkter (till skillnad mot Canon t.ex.). En annan, kanske för de mer avancerade fotograferna konstig detalj är den speciella knappen för råformat.

Onödig?

För mig som alltid kör i råformat så ter sig knappen väldigt märklig på en så pass avancerad kamera som K10D ändå är. Hursomhelst, så sitter den där och det finns säkerligen fotografer som kan dra nytta av den.

 

LCD-Displayen på baksidan är på 2,5 tum och känns riktigt skarp med sina 210.000 pixlar. Den kan visa alla kamerans inställningar, eller då den senast tagna bilden. K10D har en annan lite rolig sak. Man kan ta en bild, utan att lagra den, för att sedan förhandsgranska den med olika vitbalansinställningar. Jättebra funktion om man använder jpg, tycker jag. Skärmen klarar av att visa både RGB- och luminans histogram samtidigt, vilket är trevligt.

 

Hur är då kameran att fotografera med? Jo, den fungerar riktigt bra tycker jag. Slutarljudet är väldigt dämpat och känns lite segt, men det är relativt tyst som sagt. Kameran klara av 3 bilder/s och buffert minnet klarar 9 RAW och obegränsat(!) antal jpg bilder. Jag tycker exponeringen fungerar relativt bra, även om man ibland får hjälpa den med exponeringskompensationen.

Motljus med K10D och DA 16-45/4 AL

Bilden ovan är tagen under ganska svåra förhållanden, men objektivet stod upp tappert och gav inte allt för mycket reflexer. Sensorn klarade dessutom av att återge det mesta, även om delar av bilden är utfrätt, så verkar Pentax inte ha några problem med det dynamiska omfånget, trots sina 10 miljoner pixlar på sensorn. Det är som vanligt mycket snack om brusegenskaper och jag har i mina relativt snabba tester kommit fram till att, visst har kameran brus, dessutom av lite elak karaktär (färgbrus). Det finns säkert de som upplever det som ett problem. Jag är lite kluven, för redan vid ISO800 så uppstår det en del brus men jag tror inte någon av de andra 10 megapixel kamerorna presterar mycket bättre, skulle i så fall vara Canon som är kända för att ha just mindre brus. Men eftersom jag inte testat 400D ännu så kan jag inte säga med säkerhet att det är så.

Kvällsbild som ser ganska bra ut 1/5 f/5.6 ISO800, Noise Ninja

Men här ser det inte lika bra ut (obehandlad)

Bildstabiliseringen fungerar riktigt bra och jag lyckades få skarpa bilder ända ner till 1/8, vilket är riktigt bra. Nu är det inte så ofta som man använder så relativt långa tider, men om man istället för att se hur lång slutartid man kan använda, så kanske man istället ska se det utifrån vilken som är den minsta bländaren jag kan ha? För orkar man inte dra med sig stativet ut i naturen och vill ta en landskapsbild med stort skärpedjup så brukar det inte fungera sådär jättebra. Men tack vare bildstabiliseringen så tjänar man några extra bländarsteg.

En annan finess som Pentax K10D har, är möjligheten att dubbelexponera. Det är mig veterligen bara en del Nikon och Fuji-modeller som har denna funktion. Trevligt, och det för tankarna tillbaka till den analoga fotografin lite.

Dubbelexponering (pålagd vinjettering)

Ovanstående bild är en dubbelexponering, där jag först tog en bild på månen (med 45mm) och sedan på piren med 16mm. Effekten blev att bilden fick en dimmig känsla, samtidigt som månen ej blev helt utfrätt, då jag använde en betydligt kortare tid för den exponeringen.

Ska jag summera mina intryck av Pentax K10D så är resultatet att jag är positiv till kameran i det stora hela. Det finns en del småpetitesser som jag kan irritera mig på, som t.ex. vertikalgreppets utformning och vissa knappars placeringar. Men det är ju min subjektiva uppfattning. Men kameran är välbyggd med bra material och K10D känns stabil i handen, utan knirr. Hade jag varit användare av Pentax-systemet så hade jag varit glad idag. Detta är en kamera som förmodligen många Pentax-ägare väntat på och jag hoppas att K10D ger Pentax den injektion som de behöver för att fortsätta sin utveckling av sin mellanformatskamera 645D. Lite mer om kameran och mina funderingar finns i min blogg

Byggkvalite

Bildkvalite

Ergonomi

Pris/Prestanda

 



Publicerad 2006-12-08.

8 Kommentarer

interpix 2006-12-08 09:59  
Om man även som jag alltid kör RAW kan man lägga RAW+JPG som funktion på RAW-knappen. En annan sak jag märkt är att man kan får ut 12-13 RAW/DNG med att snabbt minneskort innan buffertminnet är fullt, alltså några fler än i specen. Kul att fotosidan nu börjar få upp ögonen för Pentax med både blogg och test! Betygen säger inte så mycket om man inte har något att relatera till, finns det tex någon kamera som har högre pris/prestanda?
Jeppe 2006-12-08 10:11  
Betyg är alltid svårt. Man kan göra en 10-gradig skala, elelr en grövre 5-gradig. Problemet är om man sätter 5 av 5, vad gör man sedan, om det kommer en kamera som ger samma prestanda för mindre pengar? Eftersom detta är första recensionen, så finns det inte så mycket att relatera till, men jag hoppas att det går fram att kameran tillhör den bättre i sin klass. Min EOS 1D hade jag inte gett mer än kanske 3,5 i pris/prestanda eftersom den har ett såpass högt inköpspris. Men betygen baserar ju sig på skribentens åsikter, precis som i alla recensioner. Ska lägga till lite mer text i summeringen.
Joakim K E Johansson 2006-12-08 18:13  
Det finns framförallt en funktion som Pentax kör med och som jag saknar något oerhört på min Canon 20D (jag hade en Pentax Z1p under flera år - en fantastiskt användarvänlig kamera), och det är IF-knappen. Den sitter precis vid tummen och tillåter dig att växla mellan manuellt läge och full automatik med en knapptryckning. Trycker du in knappen blir kameran helt automatiskt och ställer alla sina variabler efter automatiken, när du släpper knappen blir kameran helt manuell igen. Otroligt bra när du snabbt vill få ett schysst exponeringsvärde att utgå ifrån. Om du tex komponerar om bilden så att exponeringen ändras kraftigt behöver du inte snurra på inställningshjulen som en galning. Ett tryck på IF-knapen räcker och sedan ett par "hack" på hjulen för att finjustera exponeringen. Jag önskar att Canon hade haft en liknande funktion. Jag saknar den hela tiden. Det gör nämligen kameran otroligt snabbjobbad på fältet. Bra att ha också när det oväntade händer och man vill ha en hygglig chans att få en bra exponering även att kameran står på manuellt läge.
Måns H 2006-12-17 18:37  
Funderar allvarligt på att skaffa en K10D. Hade Penatx förr och tycker att bildstabilisering i huset verkar kanon. Men recensionerna går långt isär. DPreview finner att jpeg-bilderna saknar kantskärpa, annars skulle kameran vara tveklöst "highly recommended", nu "måste" man köra RAW menar dom. Hur uppfattar du skärpan på JPG, är det så att man ändå alltid tar ett varv genom Photoshop och då blir det bra, är det bra ur kameran eller saknas den skärpa som t ex Canon D30 har? Är lite oroad av Kamera&Bilds test också, dom trivs inte riktigt med kameran, men hoppas att det bara är bristen på ISO i sökaren och nåt med vitbalansinställningarna som jag ändå låter automatiken sköta.
interpix 2006-12-18 00:45  
Det är ju inte mig du frågar men man bör notera att Phil skriver att "kantskärpeproblemet" är något som bara kan ses i 100% visning och inte i tryck under A3. Skärpnivå är för övrigt subjektivt och andra kan tycka en lägre skärpning tom är bättre. Tidiningen Colorfotos stora test av K10D anser inte att det finns några jpg problem alls, Bildkvaliten sätts lika som Nikon D80 i jpg. Man bör nog heller inte lägga för stora värden i Phils Askeys personlig preferenser av vad som är en bra bild.
Jeppe 2006-12-19 11:25  
Nu har jag inte läst Phils recension. Men jag tycker det låter konstigt att kantskärpan skulle vara annorlunda med jpg än med RAW. Jag kan kolla när jag kommer hem i kväll. Men en sak är säker Måns. Det ÄR en trevlig kamera, med många inställningsmöjligheter. Att recensenterna klagar beror på att man ofta finner något som man personligen inte gillar. Därför går också recensionerna i sär. T.ex. så ser jag att avsaknaden av ISO-känslighet i sökaren som en brist, andra kanske inte bryr sig. TItta på betygen som recensenterna ger, det ger en indikation på om kameran är lyckad i det stora hela. Sen kan man detaljgranska innehållet och om de brister som recensenten hittar, överrensstämmer med vad man själv tycker så kanske man ska fundera över köpet.
relsand 2007-01-08 00:07  
Som mange andre er jeg svært interessert i å kjøpe Pentax K10D. Jeg leser derfor så mange testrapporter som mulig for å prøve å få en snitt vurdering av bildekvalitet. Det som forundrer meg, som den fotoamatør jeg er, er hvorfor ikke det blir brukt "samme" objektiv når ulike kamera skal sammenlignes. Jeg vet at "samme" objektiv av 3dje parts produsent til ulike kamera ikke er helt like, men det må da være bedre å bruke slike objektiv enn kameraets eget når kameraet i seg selv skal sammenlignes, eller ...?
Jeppe 2007-01-18 22:49  
Hej Roger!
Det finns två sidor på det myntet. Man köper ett system och alla dess fördelar och brister. K10D presterar väldigt bra tillsammans med DA 16-45/4 som testet visar. Det finns ingen möjlighet för mig att ha tredjepartsobjektiv till alla olika kameramärken som jag testar. Men det ger ändå en riktning på vad man kan förvänta sig. Eftersom jag inte gör anspråk på att ge laboratoriska tester och mätresultat (överlåter detta till de som har tid för detta) så får man ta mina recensioner mer som hands-on och inte tekniska utläggningar som t.ex. dpreview. Jag hoppas ändå att mina recensioner ger lite behållning och läsvärde.
Mvh
Jeppe
Henrik Bergström 2007-03-25 23:15  
Något som är bra med K10D är att den är vädertätad. Detta kan väga upp nackdelarna om man inte är allt för kräsen.
crawen 2007-06-30 23:50  
Betyg: 4
Måste bara fråga...hur gör man en dubbelexponering med K10D?
ANNONS

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar