Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Har du blivit lurad?

Har du blivit lurad?

Den sk "Sala-mannen" härjar igen.

Under förra året förekom det ett flertal annonser på Fotosidans annonsmarknad, inlagda av några olika medlemsidentiteter - inlagda av samma bedragare. Några av våra besökare hade tyvärr gått i fällan och betalt in pengar i förväg, och sedan aldrig sett rökan av den kamera de trodde sig ha köpt. Spåren ledde till en ung man i Sala och polisen där gjorde en utredning och tog det till domstol. Straffet blev dock bara skyddstillsyn.

Detta har dock inte hindrat den skyldige att fortsätta med bedrägerier. Vi har fått in indikationer på att en medlem som kallat sig "Elin Mikaelsson" har varit samma person och lyckats lura iallafall en Fotosidan-medlem. (Vi har redan raderat denne "Elin" och annonserna efter at vi fått tips om att det varit skumt). Polisen har öppnat utredningen igen och personen är anhållen i sin frånvaro.

Polisen i Sala efterlyser nu alla som blivit lurade, även om man tidigare inlämnat en polisanmälan (i annan del av landet tex) eller på annat sätt haft kontakt med personen. Vi bistår polisen med IP-adresser och dylikt, men de vill alltså även komma i kontakt med alla som tror sig blivit lurade av personen.

Ju mer information de kan få in om detta, desto bättre utredning kan göras och förhoppningsvis möjlighet till ett rejälare straff som håller personen ifrån Internet en längre tid...

Kontakta:
Roger Eriksson
Polisen i Sala
0224-541 45

Publicerad 2006-08-25.

10 Kommentarer

Haraldus 2006-08-25 16:21  
Kanske vore på sin plats att uppdatera och rätta sidan Regler och råd… Nedanstående förslag till komplettering har jag skickat till dej Christer utan någon synbarlig effekt.
/Harald

Regler och råd för radannonser (Förslag till ändring/komplettering)

Om man hittar en vara som är klart ”för billig” så ”bör man inse” att den troligen är stulen. Tumregel. Om priset på en ny vara är betydligt lägre än halva priset så bör man kräva en förklaring. Kanske är det ett konkursbo etc.

Ta reda på personens namn, adress och telefonnummer. Slå upp personen i telefonkatalogen Eniro.

Ta reda på personens personnummer eller företagets registreringsnummer genom att ringa till Skatteverket. (Tel. 0771-567 567 ->3 ->2 = folkbokföringsuppgifter för privatpersoner. För företag är det andra val! Lyssna av talmaskinen!)

När du har personnumret/registreringsnumret så kan du ringa till Kronofogdemyndigheten och kolla om personen/företaget har några skulder registrerade där. (Tel. Kundcenter 0771-73 73 00. Till växeln 0771-529400)
Om personen/företaget har några skulder registrerade hos Kronofogden bör du noga överväga om du alls ska göra någon affär. Om du ska göra någon affär så använd Internetgirot, Payson eller annan betalningsgaranti med gott rykte. Sådan betaltjänst bör förresten alltid användas om beloppet är 500 SEK eller mer.

Om du blir ombedd att sätta in pengarna direkt på någons bankkonto så kom ihåg att det inte går att kontrollera hos bankerna vem som har ett visst banknummer eller vice versa. Det har Datainspektionen stoppat sedan många år. Däremot kan man slå upp ägaren till både Plusgiro och Bankgiro.
/Harald
Christer Lindh 2006-08-25 19:45  
Åhå, har du skickat det till mig direkt eller till redaktionen? Om du skickat till mig direkt och det var i somras måste jag ha missat det, det vart lite kaotiskt i inboxen när jag inte hade uppkoppling på ett tag. Sorry för det.

Hursom, bra text - den tar vi och fogar in. Jag har också lagt till ännu mer text och varning om att man inte skall betala i förskott.
Haraldus 2006-08-29 20:42  
Jag skickade till dej direkt Christer och jag har skickat flera mail. Gläder mej åt att Regler och råd nu ska förbättras ytterligare!
Intressant att det finns sajter där man kan slå upp folk och företag. Då slipper man ju ringa till Skatteverket där det ju kan vara köer ibland.
/Harald
einard 2006-09-01 00:44  
Om regler och råd så bör vi tillföra etik för köparen som hjälper i följande situation:

Jag (säljare) har gjort avtal med en köpare om ett objektiv mot postförskott, där sen köparen inte löser ut objektivet. Det kostade mig PF-avgiften, Returfrakt samt att objektivet låg på posten i en månad.

Det var en av våra värdiga medlemmar som betedde sig på detta sätt. Om man ångrar sig så kan man väl i alla fall höra av sig.

/einar
vonD 2006-09-06 13:44  
Paypal
Både säljaren och köparen måste godkänna affären för att pengarna ska utbetalas. (Tradera har det systemet)
vonD 2006-09-07 11:35  
Payson var namnet!
Paypal har inte SEK...
Mugglaren 2011-02-18 00:18  
Hej! Mitt namn är Fia. Min son har nyligen blivit lurad av en blocket bedragare. Betalade in 10.000 hårt ihop sparade kronor till en kille som skulle sälja en 7D. Vi vet att man inte skall betala in men denna kille var mycket skicklig. Han sa att han vi gärna kunde komma till honom och köpa kameran öga mot öga. Men tiden räckte inte till för oss och han sa kolla upp mitt nummer på eniro och hitta. Sen kan jag skicka en kopia på mitt KK. Sagt och gjort allt verkade stämma. Personen fanns även på ratsit. Vi satte in på ett Nordea konto. Har du blivit lurad på samma sätt, hör gärna av dig! Jag har utrett detta och fått fram en del egen info. Kommer att vara en finne i röven på bedragaren. Kommer aldrig ge mig innan denne man åker fast. Polisen lägger inte mycket energi på denna typ av brott. synd nog.
ANNONS

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.