Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Merläsning
Guide: Att skärpa bilder för utskrift
Tutorials & Fotoskola
Plus
Skärpning är en bildbehandlingsteknik som används för att förstärka detaljer och förbättra intrycket av en bild. I denna artikel går vi igenom vad skärpning är och hur den kan appliceras på dina bilder som ska skrivas ut. Med rätt skärpa lyfter du dina bilder till nya höjder.
Läs mer...
12 Kommentarer
Logga in för att kommentera
//Chasid
Å andra sidan har jag lite svårt att förstå hur man skulle kunna kompensera för rotation genom att flytta någon/några linser i objektivet.
Är det jag som felaktigt har antagit att "optisk bildstabilisering" betyder att stabiliseringen sitter i optiken?
Man tycker att det är en självklarhet att IS ska finnas i samtliga kameramodeller men så resonerar inte stortillverkarna tyvärr ... :(
Frågan är väl dock om det går att kombinera IS i optik och hus på ett bra sätt, eller om den ena skulle vara tvungen att vara helt avstängd.
Kanske även för deras videokameror.
//TH
Christopher, det är visserligen obegripligt från användarnas perspektiv att inte Canon (och Nikon) för längesedan har infört AntiSkak även i kamerahusen, men ifall du tittar på det hela strikt ur Canons eget perspektiv, så har de ett starkt intresse av att inte göra det. Nu kan de ju plocka ut beydligt mer stålar från sina användare... Ex. Canons 70-200 mm-gluggar - där kostar den ljussvagare 4,0 6.000 kr mer med stabilisering än utan, och den ljussTror inte heller att Canon kommer att implemenera AS i kamerahusen i första taget, tyvärr.
Christopher, det är visserligen obegripligt från användarnas perspektiv att inte Canon (och Nikon) för längesedan har infört AntiSkak även i kamerahusen, men ifall du tittar på det hela strikt ur Canons eget perspektiv, så har de ett starkt eget intresse av att inte göra det. Nu kan de ju plocka ut beydligt mer stålar från sina användare. Ex. Canons 70-200 mm - där kostar den ljussvagare 4,0-gluggen 6.000 kr mer med stabilisering än utan, och den ljusstarkare 2,8:an hela 8.000 kr mer. Från de illverkare som satsat på AS går de ju att få kamerahus med stabilisering plus kit-objekiv för mindre än denna extrakkostnad!
Sedan har ju Canons IS-objektiv hittills kommit i sex versioner, och nu den sjunde. Hela tiden en jämn sröm av kosing till Canon från de användare som vill ligga på topp, medan .ex. Sony-användare får superba bilder med över 20 år gamla klassiska Minolta-objekiv, vilka automatiskt uppdateras till senaste AntiSkak-versionen så fort de uppdaerar till e senare kamerahus, vilket folk ju gör mer eller mindre hela tiden!
Tänk nu tanken: VAD skulle behövas för att Canon frivilligt (eller snarare - tvingas till) skulle lämna ifrån sig denna kassako, och ge sina användare AS i huset?
Mins två saker, eller hur?
Christopher, det är visserligen obegripligt från användarnas perspektiv att inte Canon (och Nikon) för längesedan har infört AntiSkak även i kamerahusen, men ifall du tittar på det hela strikt ur Canons eget perspektiv, så har de ett starkt eget intresse av att inte göra det. Nu kan de ju plocka ut beydligt mer stålar från sina användare. Ex. Canons 70-200 mm - där kostar den ljussvagare 4,0-gluggen 6.000 kr mer med stabilisering än utan, och den ljusstarkare 2,8:an hela 8.000 kr mer. Från de tillverkare som satsat på AS går det ju att få både kamerahus med stabilisering samt kit-objekiv för mindre än denna extrakkostnad!
Sedan har ju Canons IS-objektiv hittills kommit i sex versioner, och nu den sjunde. Hela tiden en jämn ström av kosing till Canon från de användare som vill ligga på topp, medan .ex. Sony-användare får superba bilder med över 20 år gamla klassiska Minolta-objekiv, vilka automatiskt uppdateras till senaste AntiSkak-versionen så fort de uppdaterar till ett senare kamerahus, vilket folk ju gör mer eller mindre hela tiden!
Tänk nu tanken: VAD skulle behövas för att Canon frivilligt skulle (eller snarare - tvingas till att) lämna ifrån sig denna kassako, och ge sina användare AS i huset?
Minst två saker, eller hur?
"Frågan är väl dock om det går att kombinera IS i optik och AS i hus på ett bra sätt, eller om den ena skulle vara tvungen att vara helt avstängd?"
Detta handlar om att koppla in två reglersysem samtidigt, vilket går utmärkt ifall de kan kopplas i serie. När det gäller optisk plus sensor-stabiliserig så kommer de att bli parallell-kopplade, vilket innebär att endast ett system kan vara inkopplat i taget. Kopplas båda in kommer BÅDA att antiskaka med rätt amplitud, men resulatet blir då överkorrigering, eftersom antiskakningen kommer att bli dubbelt så stor som den skulle vara. Således återintroduceras den ursprungliga skakningen igen, fast nu i motsatt fas. Vilket givetvis inte alls är vad man vill ha!
Annorlunda blir det ifall man kombinerar sensor-stabilisering med digital stabilisering av lämplig typ. Där är det möjligt att få två seriekopplade system, där det digitala systemet får en ganska liten skakning att stabilisera. Då kan noggrannheten iställett ökas, och på så sätt kommer det att kunna gå att få mer än de 4-5 stegs stabilisering som är gränsen med befintlg teknik.