Annons
Artiklar > Så tar du en omslagsbild till Fotosidan Magasin

Så tar du en omslagsbild till Fotosidan Magasin

Ett omslag är otroligt viktigt för en tidning, i alla fall för en tidning som ska säljas i tidningskiosker runtom i landet. Ett omslag ska dra till sig nya läsare och samtidigt ge tidningen en identitet och en särprägel. Därför är det givetvis väldigt viktigt att välja en passande bild. 

– När vi väljer omslagsbild är hela redaktionen inblandad. Alla letar frenetiskt, både i magasinets bildpooler och på resten av Fotosidan.se. Detta är ett roligt, men tidskrävande jobb. För även om det finns otroligt många bra bilder att välja bland, så är det långt ifrån säkert att de passar som omslag, säger Erik Leonsson, Art Director för Fotosidan Magasin.

Magnus Fröderberg är chefredaktör för Fotosidan magasin. Han har stor erfarenhet av tidningsproduktion och har koll på vilka omslagsbilder som fungerar och inte. En av de viktigaste faktorerna, menar han, är att bilden förmedlar en positiv känsla.

– Det ska ju vara kul med foto. Omslagsbilden ska inspirera och göra dig sugen på att fotografera, säger Magnus.

Måste "andas foto"

En annan viktig faktor är att bilden andas foto. Därför får den inte fastna i ett visst fack.

–Bilden får inte gör att tidningen i stället känns som en sport-, mode- eller jakttidning. Om man blickar snabbt ska man direkt förstå att det är en fototidning.

Bilden ska också vara ganska "lättförståelig". Det ska vara en bild där budskapet är tydligt.

– Det kan finnas jättebra bilder, men som är lite för djupa för att passa som omslag. Bilder som man kan titta länge på passar bättre inne i tidningen. En mer allmängiltig bild som kan gå hem hos många personer är också önskvärt. Det innebär att om det är en modebild så är det bra om den även kan uppskattas av en naturfotograf. Om det är en landskapsbild är det bra om även en gatufotgraf tänker; Vilken bra bild! Kompositionen är också otroligt viktig. Om det inte finns luft omkring huvudmotivet som lämnar plats för logga och puffar så fungerar det inte.

– Många bilder faller på att det är en för rörig bakgrund. Det kan vara en hur fin bild som helst, men om den inte finns någon luft kring huvudmotivet går det inte att använda den på ett omslag, säger Magnus.

Till vänster ser du Christer Lindhs originalbild och till höger ser du hur det blev på omslaget. Notera hur bilden är något beskuren och Fotosidan Magasin-loggan får fint plats utan att störa bilden för mycket.

Fler utstnitt ökar chanserna

Av naturliga skäl måste bilden vara i stående format. Om den inte är så stor att man kan beskära den till stående format då, vill säga. Om man som fotograf vill öka chanserna att komma med är det bra att ta flera olika varianter av bilden med olika utsnitt och att alltid spara originalfilerna. På så sätt gör du det lättare för tidningar och andra köpare att använda bilden, inte bara på omslag utan även på andra sätt.

Det är ett extra plus om det finns något element i bilden som går att frilägga mot bakgrunden. I numret med räven kunde vi exempelvis frilägga rävens öra mot logotypen.

– Det gör omslaget mer levande. Det händer något, och blir inte så stelt. Dessutom ska objektet i bilden helst stå ut mot bakgrunden, och inte smälta in för mycket med övriga färger. Om det är en bild på en människa är det viktigt att man som betraktare får kontakt med personen. Det behöver inte nödvändigtvis vara ögonkontakt, men någon slags kontakt.

– Om någon är bortvänd i bilden kan det ge negativa associationer, och eftersom en omslagsbild ska vara positiv så är det viktigt med kontakt. Om du vill vara riktigt ambitiös kan du leta upp närmaste tidningskiosk och ta en bild på alla tidningar i hyllan. Studera sedan bilden noga. Vad skulle sticka ut i den här hyllan? Vad fungerar bra, och vad fungerar mindre bra? På så sätt kan du skaffa dig en uppfattning om hur man måste tänka när man väljer en omslagsbild.



Publicerad 2009-02-27.

12 Kommentarer

Leihf 2009-02-27 21:21  
Att hitta en omslagsbild är inte så lätt när man har krav på en snygg layout. Nu tror jag att de är så att de flesta svenska tidningar skiter fullständigt i vad de visar upp på omslaget. Bara de får plats med text som annonserar ut skandaler som säljer.
Själv sitter jag ständigt och letar omslagsbilder till ”min” tidning och jag vet inte hur många miljoner bilder det går på en omslagsbild. Så jag kan bara säga Lycka till.
alias 2009-02-28 18:10  
Intressant artikel!
the_Rose 2009-02-28 20:45  
Får man någon ekonomisk ersättning för publicerade bilder, eller är det "äran" att få sin bild utvald som gäller?

/M
Måns H 2009-03-01 18:46  
Kollade tidninghyllan. Förvånansvärt vad alla omslag är lika. Alla har utfallande bild i stående format. Fotosidan avviker genom att ha en smal ram, men fortfarande stående bild. En enda tidning hade loggan i ett fält upptill och kvadratisk bild under.

Loggan måste väl vara upptill eftersom nedre halvan av tidningen oftast skyms av stället.
Men i övrigt borde det gå att ha annan layout, t ex loggan och nån lockvara upptill, en snygg liggande bild i mitten och diverse lockgodis längst ner?

Inte för att jag tror att det är läge att ändra layout nu, nu gäller det att ta vara på tidningens bra start.
David Elmfeldt 2009-03-02 09:59  
Ja, man får ekonomisk ersättning för omslagsbilden.
Reimer 2009-03-03 14:02  
När är sista inlämningsdagen?
Ingriddim 2009-03-05 15:36  
Sista dagen för uppladdning är den 24 mars.
InaP 2009-03-05 19:50  
Hej
Funderar på att bidra med några bilder. Men gör det något att "människan" har sällskap på bilden av ett djur, typ häst?
Mvh InaP
Ingriddim 2009-03-10 16:02  
Hej Katarina!
Det tycker jag absolut att du ska göra!
Det enda råd jag kan ge dig är att skicka in de bilder som du själv tycker om och som du vill visa upp. Sedan är det bara att hålla tummarna och hoppas på det bästa!

/red.
"I Rosens namn" 2009-03-11 18:36  
Vilket format och hur stor skall bilden vara? Jag antar att ni först vill ha en jpg för en första utvärdering?

Ingela
MimmiAneby 2018-01-11 10:03  
Är jpg ok som filformat? Tema?
Mimmi
MimmiAneby 2018-01-11 10:03  
Är jpg ok som filformat? Tema?
Mimmi
MimmiAneby 2018-01-11 10:04  
Är jpg ok som filformat? Tema?
Mimmi

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.