Bildbehandling
Bildprogrammet Darktable har nu släppts i en ny officiell version, 2.4.0. Utöver en lång rad förbättringar och nya funktioner är den stora nyheten att det nu finns en officiell och supportad Windows-version.
Darktable är byggt på öppen källkod och har hittills mest varit känt som det kanske bästa Lightroom-alternativet för Linux-användare. Men det har också sedan några år gått att installera och köra i Mac OS X och nu som sagt också i Windows. Går du till installationssidan hittar du färdiga versioner för en rad Linux-varianter: Ubuntu, Fedora, Opensuse, Arch Linux, Funtoo/Gentoo, Rhel 6/SL6/Centos 6 och Debian. Men också för Solaris, FreeBSD. Mac OS X och som sagt numera Windows.
Så vad gör programmet? Det har en bilddatabas som hjälper dig hålla reda på dina bildfiler och du kan justera och framkalla dina råfiler utan att påverka originalen. Det gör med andra ord på det stora hela samma saker som marknadsdominanten Adobe Lightroom.
Mörkrumsläget. I mörkrumsläget arbetar du med bilden via en lång rad moduler för olika justeringar. De vanligaste modulerna ligger grupperade vilket gör att det trots det stora antalet är överraskande lätt att hitta bland dem.
Darktable håller reda på bilder av alla upptänkliga format med hjälp av nyckelord, gradering och färgetiketter. Du kan söka, gruppera och sortera bilder i databasen. Data om bilderna och vad som gjorts med dem sparas inte bara i databasen, utan också i XMP-filer. Programmet har bra stöd för färgprofiler och drar nytta av grafikkortsprestanda via OpenCL. Det är modulärt uppbyggt, det finns i dagsläget 61 moduler för olika typer av redigeringar du kan välja bland. Du kan även fotografera med direktfångst (tethering). Sist men inte minst finns programmet på 21 språk, varav ett är svenska. Du hittar en mer komplett lista med funktioner här.
Utöver officiellt stöd för Windows innehåller den nya versionen en mängd mindre nyheter, några exempel: en ny framkallningsmodul för att ta bort dis, masker har fått ångra-funktion och du kan nu gruppera ångra-steg smartare sätt, stöd för komprimerade Fujifilm-råfiler plus nya algoritmer för avflätning (demosaicing) av X-transfiler, kontrastmodulen kan göra mycket mer omfattande justeringar osv, osv.
Gruppen bakom Darktable påpekar med visst eftertryck att Windows-versionen inte är helt komplett ännu. Bland annat kan du inte skriva ut ännu och det är lite krångel med direktfångst. Men vi har själva provkört i Windows, och jämfört med de inofficiella versionerna som vi körde i höstas fungerar programmet mycket bra. Det är en viss inlärningströskel med Darktable, men det här har länge varit ett intressant alternativ till det kommersiella programmen och som nu blivit tillgängligt för mycket fler.
26 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Taggar, ja, resten, nja.
Just import the picture where the .xmp from Lightroom exists and it will import whatever in this .xmp. Note that this only happens the first time, that is when there is no .xmp from darktable.
A Lr xmp is named “.xmp” a darktable xmp is named “..xmp”.
Någon som känner sig hågad? :-)
Är det ännu en fri produkt som inte har allt utan att man gör ett köp?
För att exportera trycker man CTRL+E. Bildkvalitet, filändelse och mapp väljer man innan man klickar fram en bild.
https://kameratrollet.se/tag/fotokurs-darktable/
Du har för övrigt diskussionstråden angående Windowsversionen här https://discuss.pixls.us/t/darktable-for-windows/4966/1
Däremot så har jag inte lyckats hitta drivrutiner för min Epsonskrivare, så det har bara blivit litet slötestande.
Men jag skulle nog ta och testa råkonverteringen. Adobes .RAF-konvertering lämnar ju en del frågetecken om man tittar noga efter.
https://gist.github.com/jimmyz88/8134827
Och som Peter säger använd det som du själv gillar och behöver.