Retuscherade bilder = Satans påfund eller Guds gåva till fotografen?
När man börjar prata med andra fotografer märker man snart att åsikterna är delade om vad som är acceptabelt att göra med en bild.
Somliga skyr minsta bearbetning av en bild som pesten och skulle spotta och fräsa i vredesmod bara man föreslog att bilden troligen skulle bli bättre av att beskäras eller om man plockade bort en liten ovidkommande detalj ute i hörnet.
För Några månader sedan gick jag en kurs i naturfotografering för en kille som också har stora kunskaper i bildbearbetningprogram. Han menade däremot på att det där var ett lite gammalmodigt tänk och att man faktiskt inte har någon annan väg att kunna få till samma effekter i fotografierna tagna digitalt som man förr fick när man bearbetade bilder i mörkrum. Man gör alltså i princip samma sak nu som förr. Så kanske är en del i det hela lite avundsjuka för att man inte behärskar de hjälpmedel den nya tekniken kan ge, eller vad tror ni?.
Jag ska väl villigt erkänna att en av anledningarna till att jag egentligen aldrig funderade på att skaffa en systemkamera tidigare, var att jag inte lockades alls av att stå i ett mörkt rum och svabba med vätskor.
Jag kan dessvärre inte heller hävda att jag behärskar den nya tekniken till fullo men jag lär mig hela tiden och att sitta framför datorn och bearbeta sina bilder är nästan lika roligt som själva fotograferandet. Man skapar helt enkelt en så bra bild det bara är möjligt av det material man har. Det är i sig en konst att verkligen få en bild till sitt yttersta både genom att försöka ta den så bra som möjligt men även genom att försöka göra den ännu bättre om det behövs.
För ett par månader sedan började jag äntligen få lite kläm på hur man gör fotomontage. Att använda flera olika bilder till en har ju t.o.m. fått ett eget ord i att "Terja". Det är ju inte direkt förknippat med något positivt men ett bildmontage med eget material ser jag nog mer som konst. Det är skillnad om man använder sig av andra bilder och hävdar att man själv tagit dom och att man är emot all form av retuschering av bilder, men ändå gör det.
Jag ser nog det här med bildmontage som en möjlighet att kombinera flera bra bilder man tagit till en. Att skapa en bild som kanske annars inte vore möjlig men som gör betraktaren nyfiken. Kanske mer nyfiken än vederbörande hade varit på bilderna var för sig.
Att göra ett bildmontage är för mig att skapa en bild (konst helt enkelt) och därför behöver den inte heller vara perfekt gjord så att ingen kan se att det är ett montage. Det är naturligtvis roligt och bevis på att man är skicklig om man lyckas få bilden att se helt äkta ut (så skicklig är nog tyvärr inte jag än). Det viktiga är nog ändå att man är ärlig om att det är ett montage man har gjort och att man använder sig enbart av sina egna bilder.
När man tittar runt på alla bilder på fotosidan förstår man hur många duktiga fotografer det finns i det här landet och vilken konkurrens det är om att få in folk på ens sida för att de ska titta på just dina bilder. Vilka bilder folk tittar på verkar också väldigt styrt av tidpunkt och dag för när du lägger ut bilden och i vilka grupper du lägger ut bilden i. Om man vill ha mycket kommentarer på sina bilder är det alltså förmodligen bäst att klura ut vilken dag och tid som flest personer tittar på bilder på fotosidan.
En sak jag märkte ganska omgående när jag lade ut mina första bildmontage var att de nästan i samtliga fall rusade upp som mina mest visade bilder. Det talar för att bilderna måste sticka ut ganska mycket mot mängden för att folk ska se dem. Här nedan följer några exempel.
Det här var ett av mina allra första montage. En av kommentarerna jag fick på den var att den var väldigt amatörmässigt gjord. Faktum är ändå att denna på bara ett dygn blev min överlägset mest visade bild på fotosidan, så amatörmässig eller ej , är den i alla fall iögonfallande. I det här fallet hade jag tagit en som jag tyckte vacker bild på en solnedgång men som kanske saknade lite liv. Eftersom bilden är tagen i motljus blev förgrunden väldigt mörk. Det var dock lätt ordnat i lightroom 4. Ljuset blev däremot kanske lite för starkt och faller onaturligt men vad gör väl det när det blir en fin bild. Jag valde sedan att placera mina innekatter i en utomhusmiljö, vilket också gav mig en unik bild på dem som jag annars inte kunde ha fått.
Här ännu en ganska enkel bakgrundsmiljö en vacker sensommardag, som jag utnyttjade för ett osannolikt fågelmotiv. Den ryttlande svartvingade gladan (som bara setts ett fåtal gånger i Sverige) lyckades jag fotografera på lite långt håll vid Dumme Mosse norr om Jönköping förra året. Bilden på gladan blev nästan skarpare i montaget än på orginalbilden. Fasanhonan lyckades jag få på bild i Tidaholm. Bakgrunden på fasanhonan i orginalbilden var väldigt gräll och den gjorde sig helt klart bättre i den här miljön.
En noshörning i orten Madängsholm vore nog ganska osannolikt att stöta på men trots avsaknaden av skuggor trodde en amerikan jag chattade med, först att den var äkta, ändå tills jag visade bilden här nedan som väl knappast går att ta för något annat än ett bildmontage. Bilden på noshörningen tog jag på Borås Djurpark.
En sådan här gigantisk spindel skulle man inte vilja möta på "Hångsdalas" ängar. Bilden på spindeln tog jag på middagsbordet på midsommarafton förra året och ska förmodligen vara en "Bladkrabbspindel"