Bilden i främsta rummet!

Idag har det gått bättre med nya zoomen, riktigt lyckad fågelfotoutflykt...

Om jag får säga det själv, iallafall! :) I morse åkte jag till Ängelsberg och skulpturparken, drack medhavt kaffe och tittade på fåglarna. Dessutom fick nya telezoomen Olympus M.Zuiko 100-400mm f/5,0-6,3 bevisa vad den går för.

****

1.

Kniphonan var där, men hannen såg jag inte till, hoppas att det inte har hänt något.

****

2.

****

3.

****

4.

Den förste att komma fram och hälsa ordentligt var herr Svartvit flugsnappare.

****

 

5.

Sen kom bofinken.

****

6.

Rödhaken samlade mat.

****

7.

Herr svartvit flugsnappare igen.

****

8.

Och fru svartvit flugsnappare.

(Tydligen grå flugsnappare iallafall, tänk att jag aldrig kan gissa rätt!!!)

****

9.

Sen kom han riktigt nära! :)

****

10

****

11.

Större hackspetten letade också käk, tror jag. Det är hektiska tider!

****

Så rasslade det till i ett av de närmsta träden och en fågel satte sig på stammen. Jag trodde att det var Nötväckan som retades med mig som den hade gjort en stund. Det var lite motljus, så jag såg inte riktigt. Men jag höjde kameran och drämde iväg några bilder, innan jag insåg att det inte var någon Nötväcka...

12.

Utan det var faktiskt en Mindre hackspett, inte helt vanlig. Väldigt roligt tycker jag! :)

****

En stund senare flaxade en Spillkråka rätt över huvudet på mig. Den kom så plötsligt ut ur skogen, så den hann jag inte med att fotografera!

****

13.

Jag såg även ett par Forsärlor, just det, såg mer än fotograferade. Men här har ni ett bildbevis, om än ett kasst sådant! :)

****

14.

En gräsandshona med sina ungar låg på behörigt avstånd.

****

15.

En närbild på en bofink.

****

16.

En bit bort satt Gråkråkan och övervakade, och lade sig i diskussionen.

****

En riktigt fin förmiddag med fåglarna i Ängelsberg!

****

Inlagt 2022-05-30 20:09 | Läst 2396 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Nä men titta, du har fått grejerna att fungera! Kul bild trean men oroliga men ändå¨tilltalade bakgrunden!

Ligger Ängelsberg i ditt distrikt? Jag har varit där ett par gånger, 1974 då Engelsberg vr ett av tre svenska pilotprojekt i Europeiska Byggnadsvårdsåret 1975, och långt senare och kom då även ut på Oljeön. Historiens vingslag överallt.
Svar från Tovok 2022-05-30 20:52
Ja, jag tänkte att jag måste ju öva innan jag ska till Gotland! :) Nja, distrikt vet jag inte... Ängelsberg ligger ungefär 12-13 km hemifrån, (Kärrgruvan, Norberg), så det är väl i mina "hoods". Men, jag jobbar inte längre i Norberg, så det är inte alls "mitt pastorat" eller "min församling", om det var det du menade. Det var det inte tidigare heller, utan Ängelsberg tillhör, Västanfors-Västervåla! Oljeön har stått på min "bucket-list" ganska länge utan att jag har lyckats ta mig över dit, kanske blir det av i sommar! Idag var det jättekul att fotografera! :) /Tommy.
Fina fågelbilder! Lilla hackspetten och andra närbilden på flugsnapparen är favoriterna.
800 mm (motsvarande) är ju inte helt fel, och det är ju här som M4/3 glänser. Jag får börja fundera på ett nytt system (om försäkringsbolaget vill) och det är kanske dags att lämna FF om man bara har teleobjektiv monterat i alla fall. Hur funkar det när det blir lite mörkare?
Svar från Tovok 2022-05-30 21:12
Det är klart att det märks att det är en mindre sensor när det blir mörkare. Det blir lite brusigare. Det är inte helt bekvämt att skruva upp Isot jättehögt. Jag har satt ett tak på iso 3200, och det funkar. På min gamla kamera (Pentax K3, APS-C), kunde jag gå upp till iso 6400, med ungefär liknande resultat. Nu är jag inte så känslig för brus. Jag tycker att det kan vara rätt snyggt t.o.m, och man anpassar sig till de förutsättningar man har. Dessutom finns det ju programvaror numera som tar hand om bruset, som jag har förstått det, (Har inte testat!) Man ska också ta med i beräkningen att Olympus (OM-systems) bildstabilisering i kamerahus och en del objektiv, är helt outstanding. Det kompenserar en hel del för mig iallafall! Jag är supernöjd och blir ofta överraskad av resultatet från min utrustning. Bilder är ju inte bara frånvaro av brus, eller hur? :) /Tommy.
Svar från Tovok 2022-05-30 21:18
Grymt prisvärt, dessutom, tycker jag! /Tommy.
Bra bilder! 'Fru flugsnappare' här är en Grå flugsnappare.. man ser det på de längsgående mörka strecken på hjässan!
Hälsn!
Svar från Tovok 2022-05-30 22:15
Tänk att jag aldrig lyckas gissa rätt!!! Hur ånga gånger har jag inte gissat att det är grå flugsnappare, för att senare få klart för mig att det är en hona av den svartvita! Och nu är det tvärtom...! En anledning till antagandet var att de verkade umgås, bråka och jaga varandra. Nåja, det är väl bara att bryta ihop och komma igen! ;) Tack för din kommentar Jan! :) /Tommy.
Fin serie bilder, ser riktigt bra ut. Fint med flugsnappare och bofink i träden
Svar från Tovok 2022-05-31 11:46
Tack för det Peter! Ja nu är det försommar när både bofinken och flugsnapparen flaxar runt kring huvudet på en och sjunger så det står härliga till! :) /Tommy.
Ljuvliga bilder, dina bilder gjorde mig glad. -Bra jobbat!
Svar från Tovok 2022-05-31 22:09
Tack Morgan, roligt att du tyckte om mina bilder! :) /Tommy.
Fina bilder på både svartvit flugsnappare, bofink och mindre hackspett.

Hälsningar Jörgen
Svar från Tovok 2022-05-31 22:12
Tack Jörgen! Visst är det fint när fåglarna börjar "härja omkring"! :) /Tommy.