Bilden i främsta rummet!

Åter på Gotland 2019 -Ganns ödekyrka...

Ett utflyktsmål som jag hade satt upp på min önskelista för i år. Ganns kyrka byggdes på 1200-talet men övergavs troligen redan på 1500-talet. Sedan hölls det sporadiska gudstjänster där tills det inte längre var säkert att vara där. Israel Kolmodin, superintendent (typ Biskop), i Visby stift i slutet av 1600-talet, sägs ha skrivit "Den blomstertid nu kommer" vid Hångers källa alldeles bredvid.

Så vi börjar väl vid Hångers källa då! :)

1.

(Här vet jag att jag har varit förut, till och med sjungit Psalmen!)

2. Men Ganns ödekyrka har jag inte varit vid förut, trots att den ligger bara något hundratal meter längre fram längs vägen. Dessutom är det inte alls långt till Lärbro. Så det är lite märkligt att den gått mig förbi...

3. Visst kunde man ha önskat sig ett mysigare, vackrare, mer spännande fotoljus. Men är det en sommardag på Gotland, så är det ljust. Det bara är så...! 

4. 

5. Det är mycket kvar av kyrkan, trots att det varit "övergiven" i femhundra år

6. 

7. Jag antar att det är en populär plats för friluftsgudstjänster för Lärbroborna.

8.           

9. 

10. 

Sen åkte vi vidare till ett par kyrkor i bättre skick..! :)

Inlagt 2019-06-27 20:17 | Läst 4614 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina beskrivande bilder tycker jag.

Märkliga byggen. Att små församlingar, bara några gårdar, kunde anlita professionella byggare och bygga så att även en övergiven kyrka finns kvar. Och detaljer - titta bara på kapitälen i bild fem, "nyskapande" skulle dagens arkitekter säga.
Svar från Tovok 2019-06-28 23:23
Visst är det väl rätt häftigt att vi har dessa "berättelser" från förr så tydligt att man kan kliva in i dem och få någon slags kontakt med dem som fanns då...! Vi var på fornsalen för första gången på jättelänge. Då läste jag att på Gotland kunde det vara så lite som fyra gårdar som bildade en församling och byggde en kyrka, medan på fastlandet krävdes det tolv gårdar, (om jag inte minns fel!) Inte undra på om det inte fungerade alla gånger då. Speciellt som det inte är så långt till nästa kyrka, som i Ganns fall. Det är ju inte långt till Lärbro och den mäktiga kyrkan där...! Ja, du Måns det är väl såna detaljer som gör att man fastnar för arkitektur, eller? :) Det skulle ju vara vackert och visa på något bortom det jordiska! :) Tack för kommentaren! :) /Tommy.
Från 1200-talet...ojoj..om stenar kunde berätta!
Svar från Tovok 2019-06-28 23:24
Ja, tänk! Visst är det fascinerande! På Gotland är de flesta kyrkorna byggda under den perioden! :) /Tommy.
Fina bilder från denna ödekyrka, lämnar mycket till fantasin.
😁
Svar från Tovok 2019-06-28 23:25
Tack Hans-Åke! Visst är det spännande! :) /Tommy.