Varmast på över 200 år
Hörde på nyheterna i morse att årets juli är den varmaste på över 200 år. Maj var också otroligt varm och torr, åtminstone här i Dalarna. Semstervädret har ju varit fantastiskt men det är inte utan att man blir lite orolig. Alla skogsbränder och en extrem torka. Tillfälligt eller klimatförändringen?
Vi tog en sväng på Dalälven på kvällen.
Mvh Terje
Inlagt 2018-07-23 22:12 |
Läst 1181 ggr. |
Permalink
Hälsn!
2014 hade vi en massiv värmebölja. På Åland varade den fyra veckor varav två med tropiska nätter (över 20 grader på natten). Saken var bara den att det handlade om två veckor i juli och två veckor i augusti. Den fördelningen triggar alltså inga rekord vare sig för juli eller för augusti.
Vad är en "klimatförnekare"? Låter misstänkt likt "Gudsförnekare".
Hälsn!
Massiva värmeböljor (se nedan) och andra tvära kast i vädret har vi haft med stor regelbundenhet i historisk tid - alltså långt före människans koldioxidutsläpp. Det är bara att ta fram de gamla kyrkböckerna och läsa. Problemet är att folk nuförtiden inte läser och orienterar sig - annat än via Internet, Vikipedia och liknande. Något av en allmän fördumning av stora delar av de yngre generationerna dessvärre.
Det är klart att människan har en påverkan - som vi far fram på alla områden. Vad det gäller koldioxiden emellertid undrar jag om inte vi små kryp på planetens yta helt har fått hybris? Jag tänker då på de enorma mängder koldioxid som vulkanaktiviteter släpper ut - och kvävedioxid därtill. Sedan tror vi att det är vi som är skuld till allt, fastän våra utsläpp troligen kan räknas i tusendelar mot vulkanernas normalaktiviteter - normalaktiviteter som har pågått i tusentals år. Därmed inte sagt att det är något fel med att minska utsläpp, så länge som det inte sker med rent fascistiska metoder.
Somliga tycks tro att koldioxid är ett gift. Inget kan vara mer felaktigt. Koldioxid är en av livets viktiga grundstenar, helt nödvändig för fotosyntesen i de gröna växterna. För att uttrycka saken enkelt: Ingen koldioxid, ingen mat och inget liv överhuvudtaget.
Den lätta höjningen av koldioxidhalten i atmosfären har exempelvis fått som följd att halvöknarna har minskat med 20% de senaste 30 åren. Troligen har även jordens aktiva biomassa ökat med ett liknande procenttal.
Får man svära i kyrkan? Jag gjorde det nyss.
- hawk
Man kan ju tycka att klimatalarmisternas minne är lite kort. Har man glömt alla iskalla och blöta somrar som har kommit i rad - även under 2000-talet? Man brukade skämtsamt säga att: "Sverige är ett land täckt av regnskog - det vill säga skog där det alltid regnar". Då var det tyst från alarmisterna.
Om man ser saken historiskt, lutar det åt att detta som vi upplever denna sommar är en vädervariation. Från exempelvis 1700-talet har vi ingen egentlig väderstatistik. Men prästerna antecknade nogsamt när det var något extra, och vädret var ofta extremt - växlade från kyla till torka. Mot senare delen av 1700-talet hade vi ett antal extremt varma och torra somrar som utlöste hungersnöd. Om den nuvarande sommaren fortsätter med torka och extremvärme även i augusti, så kanske vi kommer i närheten av dessa somrar. Läget var alltså sådant att ena året torkade skörden bort, andra året frös den bort – men det var vädervariationer, inte klimatförändringar (klen tröst för alla som svalt ihjäl).
Året 1955 när jag var 11 år gammal, hade vi en enorm värmebölja. Efter en varm juli drabbade sedan den riktiga värmen i augusti. Träden hann inte dra in sin näring - bladen blev alltså inte gula och föll av, utan hängde bruna och prasslande på grenarna. Jag var på väg i bil genom södra Sverige med mina föräldrar. Och det såg hemskt ut, skogarna stod alldeles bruna. Vi undrade hur det skulle gå - men nästa år var allt som vanlig igen.
Det som vi upplever denna sommar är alltså inget nytt. Det kan vara ett utslag av den lätta uppvärmning av planeten, men det är faktiskt mera troligt att det handlar om en vädervariation. Bäst att fortsätta med att sitta still i båten... :-)
Hälsn!
Jag tycker du skulle ha lagt din text som ett fristående inlägg, inte som ett svar på min text - vilket det inte är.
https://tellus.science.gu.se/fokus_arktis/globala_uppvarmningen/medeltemperaturen_okar
Hur vet man det? Lite sund källkritik vore på sin plats. Den metod av proxydata som du hänvisar till saknar vetenskaplig stringens (åtminstone vad jag fick lära mig under forskarkursen för doktorsexamen i geografi). Att studera trädringar, borrkärnor, sediment, med mera, görs mest över mer punktformiga lokaler, och har ofta svag relevans över större ytor. Därmed är det mindre användbart för att fastslå klimatförändringar. Det blir löpande gissningslekar över långa kedjor, vars värde i slutändan kan bli noll.
Datorer och aningslösa gissningslekar är faktiskt ett trovärdighetsproblem för naturvetenskapen av i dag.
”Värmeinnehållet i världshaven har ökat i samma takt som den globala lufttemperaturen.
Haven är den del av jordsystemet som tar hand om merparten av den extra värme, som den globala uppvärmningen innebär. Detta gör haven till en viktig del av klimatsystemet och en betydelsefull faktor i samband med klimatförändringar, eftersom klimatförändringar som regel ytterst beror på förändringar i jordsystemets värmebalans.”
https://www.facebook.com/KIT.Sverige/videos/2197095680525197/