The Great Migration

Min resedagbok från Kenya augusti 2016

Sista dagarna

27 augusti 2016

Torsdag morgon lämnar vi Rhino Watch för resans sista anhalt, Samburu National Reserve. Samburu ligger i norra delen av det centrala Kenya och har torr buskvegetation och omges av klippiga berg. Vi bor inne i reservatet på tältlodgen Elephant Bedroom alldeles intill floden Ewaso Ngir som skär rakt igenom reservatet. Djuren kommer nattetid in bland tälten. Två lejon fällde en impala-antilop bara ett par hundra meter från våra tält. 

Av "De fem stora" hade vi mött alla utom leoparden. Chansen att få se leopard i Samburu bedömdes som god. Fredag kväll fann en av våra skickliga guider en leopard uppe i ett träd i typisk pose med hängande ben på en gren. När vi kom närmare tog den ett raskt skutt ner på marken, följde en bäckravin och intog ett större träd där den lugnt la sig till rätta och iakttog oss.

Runt vårt läger fanns gott om apor som markattor och babianer. Det gällde att hålla tältduken stängd. En markatta kom in i vårt tält när vi slarvade med låsningen. Intill floden hade en koloni med babianer sitt tillhåll. 

Fredagen blev en höjdardag för min del. Först mötet med den sista av de stora rovdjuren, leoparden. På kvällen var det redovisning av tävlingen - Resans bästa bild - med Brutus Östling som enväldig domare. Jag lyckades vinna med min noshörningsbild från Solio. Mitt andra tävlingsbidrag, lejon som jagar en giraff, blev tvåa.

På kvällen fick jag dessutom veta att jag blivit morfar igen till en liten gosse. Så det blev både cigarrer och champagne till hela sällskapet!

Resans sista safari på lördag morgon gav ytterligare ett kort möte med leopard. Därefter följde en åtta timmar lång bilresa ner till Nairobi för flyg hem till Sverige.

Stort tack till reseledare, guider och samtliga deltagare för oförglömliga upplevelser i Kenya!

Lennart

Postat 2016-09-01 17:32 | Läst 2266 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Resan fortsätter

24 augusti 2016

Aberdare är en stor nationalpark med starkt kuperad terräng. Högsta toppen är 3999 meter. Parken domineras av bergsskogar med djupa raviner och bäckar med vattenfall samt hedar i högre terräng. Parken har ett rikt djurliv med de flesta av de arter som finns i Kenya. Olika arter av apor är vanliga. Här hade gruppen en heldag i måndags.

Ol Pejeta Concerancy, som vi besökte igår tisdag, är ett privat reservat med bland annat Kenyas största bestånd av den svarta noshörningen (spetsnoshörning). Vi fick uppleva den svarta noshörningens korta stubin. En skenattack som slutade ett 10-tal meter framför vår bil höjde vår puls betydligt. En noshörning kan lätt forcera en bilkaross med sitt horn.

Noshörning, Solio Game Reserve

Idag ägnar vi oss helt åt Solio igen. Morgonpasset är redan avklarat och startade med ett möte mellan svart och vit noshörning. En stor grupp nätgiraffer och ett nära möte med en vit noshörning hörde till morgonens höjdpunkter.

Räknar med ytterligare en uppdatering innan vi är åter i Sverige på söndag. Glöm inte att kolla på bilderna i mitt album "Kenya" under Fotosidan. Fem nya bilder är inlagda idag.

Hälsningar från Lennart

Postat 2016-08-24 13:51 | Läst 1369 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Första veckan

Sen en vecka tillbaka är jag i Kenya på en fotoresa med Zoom Fotoresor. Vi är tolv fotografer som tillsammans med Hans Elmqvist på Zoom och fågelfotografen Brutus Östling reser runt på safari i Kenya. Bland deltagarna finns även fotokompisarna från Naturfotograferna Arvika, Tomas Gustafsson, Tommy Johansson och Lennart Augustsson. 

Vi åker omkring i tre Toyota Land Cruiser med chaufförer som är dessutom är guider och kan Kenyas natur som sin egen ficka. Vår man heter John och är suverän för uppgiften.

Första stoppet var den kända Masai Mara Nationalpark i sydvästra Kenya. Här sker vid denna tid stora vandringar av gnuer och sebror över floden Mara. Övergången är ofta dramatisk med väntande nilkrokodiler som största hot. Vi har besökt flera övergångar och fått fina fototillfällen.  Annars är Masai Mara i huvudsak en öppen grässlätt med böljande kullar. Här finns de flesta av Afrikas större däggdjur såsom lejon, elefanter, giraffer, flodhästar, antiloper, geparder.

Vi bodde inne i nationalparken i en lodge som heter Ngenche Safari Camp. Elegant inredda tält med allt vi behövde och mer därtill. Parkens djur fanns alltid närvarande. Att dusch utomhus i Afrikas natt och höra lejon, hyenor och flodhästar på nära håll är en fantastiskt upplevelse. Men vi kände oss helt trygga. Varje tält hade egen livvakt som alltid såg till att vi var säkra och fick den hjälp vi behövde.

Gnuer, Mara River

Lejonhanne, Masai Mara

Lejonhanne, Masai Mara

Efter fyra dagar i Masai Mara åkte vi nordost till Lake Baringo. En sötvattensjö i Great Rift Valley som är ett fågelparadis. Över 400 fågelarter har rapporterats. Vanliga är kungsfiskare, hägrar, storkar, biätare, vävarfåglar. Vi fick också möjligheter att ta flyktbilder på afrikansk fiskörn. I sjön finns både krokodiler och flodhästar. Vi bodde på lodgen Samantian Island, på en ö ute i sjön. En eftermiddagsutflykt till Lake Borondo med sina tusentals flamingos hann vi också med.

Buffel, Masai Mara

Flodhäst-SPA, Masai Mara

Gepard, Masai Mara

Efter två dagar vid Lake Baringo fortsatte resan österut till Rihno Watch Safari Lodge nära Mount Kenya. Här ska vi stanna till torsdag och besöka flera parker. Idag har vi besökt Solio Game Reserve som är ett privatägt Wildlife Conservancy för i första hand noshörningar. Här finns bland annat de tre enda vita noshörningarna av den nordliga rasen som finns i världen. Solio har också spelat en viktig roll för den svarta noshörningen. Många av Afrikas övriga djur finns också här förutom elefanten. Leoparden finns här men är skygg och vi hade inte lyckan idag. 

Flamingo, Lake Borongo

Se fler bilder i mitt album, Kenya.

Hej så länge!

Postat 2016-08-21 23:04 | Läst 1398 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Island 2009 - så var cirkeln sluten

Seidisfjörður 30 juli 2009

 

Efter 35 dagar och 438 mil är vi åter i Seydisfjorður. Härifrån ska färjan Norröna strax ta oss tillbaka över havet. Via Färöarna och Shetlandsöarna anländer vi till Hanstholm på Jylland  om två dygn.De senaste dagarna har vi kört längs sydöstra Island. Vi stannade en dag i nationalparken Skaftafell. Skaftafell är en bra utgångspunkt för alla som vill upp på Europas största glaciär Vattnajökull. Flera armar av Vatnajökull når ända ner till kusten som till exempel Skaftafellsjökull.

   

I Skaftafell ligger också ett av Islands vackraste vattenfall, Svartifoss. Det är inte speciellt imponerande varken i fallhöjd eller i vattenmängd. Men inramningen med basaltpelare är magnifik!

  

En av resans höjdpunkter var den glaciala lagunen Jökulsarlòn. Denna lagun har bildats under de senaste hundra åren då Breiðarmerkurjökel sakta drar sig tillbaka på grund av varmare klimat. Lagunen är 25 kvadratkilometer och har ett största djup på 190 meter. Isberg från jökeln fyller sjöns klara vatten och kan ligga kvar i upp till fem år. I ständig rörelse är de  aldrig sinande fotoobjekt.

 

Att få övernatta 20 meter från stranden är ett privilegium. Bilden är tagen halv fem på morgonen när det första ljuset sveper över sjön.

  

Nu är resan nästan slut men den kommer alltid att finnas med oss. Det har inte bara varit en resa. Det har också varit ett för oss helt annorlunda sätt att leva. Utan mobiltelefon (borttappad PIN- och PUK-kod), klocka, TV och tidningar, har vi levt här och nu. Utan att veta var vi sover nästa natt. Utan den minsta stress har vi i långsamt tempo förflyttat oss på ön. Utan några måsten.

 

Att vi dessutom haft en osedvanlig tur med vädret har förgyllt resan ytterligare. Högst 10 mm regn under de första 4 ½  veckorna. Sista dygnet har himlen öppnats på vid gavel. Vi tror att Island gråter för att vi åker hem.

  

Tack för att du läst bloggen från vår islandsresa!

 

Marita o Lennart

Postat 2009-08-02 01:14 | Läst 3361 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Landmannalaugar - nästan overkligt

Skaftafell 27 juli 2009

  

Vi har nu kommit till Skaftafell nationalpark och vår resa börjar närma sig slutet. När man upplever så mycket nytt varje dag går tiden väldigt fort. Vi har inte längtat hem en enda gång under dessa fyra och en halv veckorna. Men så har vi också tillbringat sista veckan med Åsa och Anna. Det är ju de närmaste som man saknar mest på långa resor.

  

En god middag och koll på utelivet i Reykjavik på lördag kväll följdes upp med Blå Lagunen i söndags. Under veckan har vi avverkat både kända och mindre kända platser. Þingvellir är en för islänningarna nästan helig plats. Det var här som Islands första allting hölls år 930. Þingvellir är sedan några år med på UNESCO:s världsarvslista. Geysirområdet består av gejsrar, varma källor, lerkällor och rykande hålor. Stokkur har utbrott var tredje till femte minut och kastar då upp en vattenkaskad upp till 20 meter. Gullfoss är Islands mest kända vattenfall. Ett imponerande fall i två steg.

  

Andra imponerande vattenfall på södra Island är Skogafoss och Seljalandsfoss. Är man beredd att bli rejält blöt kan man gå mellan Seljalandsfossen och bergväggen. Sånt missar man inte.

  

Området kring Vik med Dyrholaöy och kilometerlånga svarta sandstränder hann vi också med innan veckans och kanske hela resans höjdpunkt -  Landmannalaugar. Efter en halv dags resa från Vik, som avslutades med en tre mil lång miserabel grusväg över en steril öken med lavasand, nådde vi Landmannalaugar. Tack familjen Fajersson från Nacka för eskort över vaden! Landmannalaugar är en dröm för landskapsfotografer. Här finns glaciala dalar, canyons, mosstäckta lavafält, öken, varma källor och höga berg. Bergen består av ryolit som tack vare Landmannalaugars geotermiska grund har gett färger som nästan inte kan skådas någon annanstans. Från vitt via grönt, rött, orange och blått i alla nyanser till askgrått, blyertsgrått och kolsvart. Bergens läge ger olika färger vid olika tider på dygnet och i olika väder. Ett fantastiskt ställe på vår jord!

    

Nu har våra döttrar åkt hem till sig och vi är nu i Skaftafell. Skriver detta på campingplatsen och klockan är 02.00 natten mot måndagen. Som tur var tog vi med oss de extra stödbenen till vår camper. Här har det blåst så in i baljan nu ikväll. Vår granne med en stor fin husbil blev alldeles nyss av med takluckan. Den kommer nog några barn att kasta frisbee med i morgon.

 

Ha det gott!

 

Marita o Lennart

 

Postat 2009-07-27 14:03 | Läst 3314 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 Nästa