Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Välkommen till Ottenby, del 2!

Hej igen!

Hoppas ni orkar med lite fler bilder från Ottenby, Öland!

Fått rätt god respons på förra bloggen, vilket jag är tacksam för. Det blir lite liknande foton nu men avslutar med några fågelbilder. Ottenby är ju faktiskt känt för sin mångfald av fåglar...och fågelskådare.

Det kommer mer fågelskådare under morgonen. Ottenbys parkering blir helt full.

Folk kommer och går, alla passerar trädgården där ringmärkningen pågår. Undrar hur ringmärkningen går till, kommer de fånga något kul just idag??

Här kämpar personalen med en liten flock blåmesar och talgoxar som fastnat i näten. Det känns att plocka mesar, de vet precis var man skall sätta in stöten och bita ringmärkaren...har egen erfarenhet:)

Vill man var lite "stygg" kan man klappa i händerna när en mesflock passerar i luften, vips så drar dom ner mot närmaste buske och fastnar då ofta i ett nät.

Här kommer personalen med sina fågelpåsar. Hur många gånger har de fått frågan: Fångat något kul idag? Vad har ni påsarna? 

Ja är man lite nyfiken på ringmärkning kan jag rekommendera att boka en guidning på Ottenby Fågelstation, en upplevelse att minnas! Ta med era barn de kommer att älska det.

Här visar personalen upp en nötskrika, syns nog inte på bilden(var lite lat). Personalen är ofta väldigt tillmötesgående och visar gärna upp olika arter för intresserade.

Många skådare lämnar inte udden förrän ringmärkningen avslutats för dagen kl 11. Det vore ju synd att missa något:)

Längre fram på morgonen/förmiddagen blir vi skådare mer rörliga på udden. Vi går och skrotar lite, träffar någon bekant, försöker fotografera etc. Jag hade bestämt mig för de senare, fotografera men inte så mycket fåglar utan fågelskådare och lite miljö. Det resultatet ser ni nu.

Långe Jan och liten man.

Jag tar en sväng till ut på udden.

Det är rätt högt vattenstånd nu, inte mycket till tångbankar.

Prutgäss.

Ingen som kollar på gässen?

Några som skådar fortfarande, en han kollar av telefonen efter ett larm skulle jag tro.

Nu skall vi se, hur många vitkindade gäss var det i flocken? Anteckningsboken fylls i noggrant, uppgifterna brukar många sedan registrera på datorn på en hemsida som heter Artportalen. Ett bra ställe för den som vill veta vad som rör sig ute i naturen, inte bara fåglar utan alla sorts djur och växter.

Kul och se dig Lasse!

Här snackas det nog en hel del gamla drag, obsar man gjort sedan sist vi sågs. 

Ensam bland tusentals vitkindade gäss.

Innan jag avslutar blir det nu några fågelbilder från mig.

Starar

Ännu fler starar...

En dvärgbeckasin på väg in i ljuset.

Hade turen att hitta en badande sparvhök.

En ormvråk spanar efter trafikdödat vilt intill vägen.

Oops några färgbilder!!

Ägretthägrar precis över mig.

En ung pilgrimsfalk.

En rätt kul bild, Lasse och jag gick i Mellersta Lunden när vi såg några hjortar på håll. Vi gömde sig bakom en mur och Lasse härmade hjortarna, en kom rusande mot oss, fulla av brunst...han blev besviken när han i stället fick se mig bakom muren:)

En stor flock hämplingar blir en fin avslutning på bloggen. Hoppas ni fått lite längtan till Öland!

Ha en fortsatt skön höst.

Daniel

Inlagt 2019-11-02 23:31 | Läst 4652 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ser ut som det är fler bilar och skådare i Ottenby än i Falsterbo, men det är nog mer utspritt i Falstebo då parkeringarna är små. Kul att alla står på rad, det är nog mer skådare än fotografer här. Jag är nog mer rörlig, står sällan still mer än 10 minuter
Svar från Daniel Steen 2019-11-11 19:17
Hej Peter!

Antalet bilar och fågelskådare är stort. Det var länge sedan jag skådade i Falsterbo så jag har inte koll hur det är där men tror att det kan vara riktigt mycket folk när de har Bivråkens dag eller vad den nu heter nu för tiden:)

Daniel
Trevligt igen att se på! Och några fler kvinnor kanske denna gång. En annan fundering: Det verkar ändå vara övervägande ÄLDRE män. Var är alla yngre män? Är det här en typisk manlig pensionärshobby?
pdahlen 2019-11-03 07:58
Du får se i min blogg :). Men visst har jag samma intryck att 80% är pensionärer kanske 10% yngre män och 10% kvinnor. Borde finnas någon statistik om det. Men det kanske inte är ett utdöende släkte ändå, jag började också runt 60 och det kanske fortsätter så att man antingen väljer golf eller fågelskådning på äldre dar
Svar från Daniel Steen 2019-11-11 19:19
Hej Ragnar!

Antalet kvinnor ökar stadigt, över lag är medelålder på dem också rätt hög.

Det finns många både män o kvinnor under pensionärsåldern:)

Daniel
Toppen blogg igen! Härliga bilder och läsning. Trevlig avslutning.

MvH
Johnny
Svar från Daniel Steen 2019-11-11 19:19
Tack Johnny!

Kul att du gillade den!

Daniel
Jättefint! Öland i maj.. svårslaget! Vet inte när dina bilder här är tagna, men det får gärna vara lite varmt väder tycker jag..
Hälsn!
Svar från Daniel Steen 2019-11-11 19:20
Hej Jan!

Bilderna är tagna under vecka 41.

Skönt väder denna gången, inte alls så kyligt.

Daniel
Kul att få se lite bilder på skådarna och de gör sej mycket bra i svartvitt. Ordentligt klädda för att vara ute hela dagen kan man anta. VI har varit på en märkning vid Ottenby (sambon fick det i present + blev "fadder" till en rödhake) och det var väldigt intressant. VI har även varit med på flera märkningar här hemma och det är alltid lika spännande vad det är i påsarna. Dina starar i svartvitt är toppenfina och den badande sparvhöken förstås.
Hälsningar Lena
Svar från Daniel Steen 2019-11-11 19:21
Hej Lena!

Tack för din respons.

Ja ville testa svartvitt denna gången även om ngr färgbilder smög sig in.

Daniel
Fint där, var dit i påskas då var det inte så här mycket folk och kikare.
Många fina bilder, och kul med hjorten som visar tungan.
Att få vara med på fågelmärkning är också kul, var det på Landsort för många år sedan. Då csr det juniorerna som var ute och mätkte. Trevliga och så kunniga små killar.
Svar från Daniel Steen 2019-11-11 19:23
Hej Margareta!

Tack för input. Tydligen visar de tungan så när de är brunstiga.

Ringmärkning är kul och ger bra information.

Daniel
Intressanta och trevliga bilder.

Jag skulle tro att om man filmade en gäng skådare så skulle deras beteende inte skilja speciellt mycket från många flockflygande fåglar som t ex starar.

Hälsningar Jörgen
Svar från Daniel Steen 2019-11-11 19:24
Hej Jörgen!

Kul tanke att jämföra fågelskådare och fåglar beteende. Håller med dig, du skulle se vad som händer när en raritet dyker upp.

Daniel
TheInvisibleJackal 2019-11-12 11:15
Hej Daniel.

Som f d skådare känner jag väl igen beteendemönstret. Står man på lite avstånd och tittar på gruppen av skådare som inte lyckats se rariteten man själv såg en stund tidigare så märker man av en lätt nervös oro i den gruppen. Ungefär som en flock kärrsnäppor som inte riktigt kan bestämma sig för att leta mat här eller flyga en liten bit bort och leta där istället och så fram och tillbaka igen och till en tredje, rent av fjärde plats.

Hälsningar Jörgen