Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Bioblitz 2012 i Röttle, Sverigepremiär!!

Hej!

Igår var jag med om något unikt! För första gången hölls en Bioblitz i Sverige och detta i mina hemtrakter. I Röttle utanför Gränna gick evenemanget av stapeln.

Bioblitz??? Vad tjuven är det för något?

Lite kortfattat: Under ett dygn samlas experter och naturintresserade inom flera intresseområden(insekter, lavar, mossor, svampar, fåglar, skalbaggar, spindlar, blommor mm). Ett kvadratkilometer stort område genomsöks för att hitta så många arter som möjligt, växter som djur. Vem som helst får vara med, kunnig som helt okunnig. Alla fynd gås igenom och dataläggs. Samtidigt så finns det guider inom alla specialiteterna för att informera den allmänhet som alltid dyker upp. Mer info finns på Gränns skogsgrupps hemsida. gå gärna in på den: www.grannaskog.se/Bioblitz.htm 

Bioblitzen var en del av invigningen av biosfärområdet Östra Vätterbranterna.

Jag var där i egenskap av fågelexpert/ringmärkare. Jag började med att visa lite fåglar vi fångat för att sedan ta hand om sträckräkning av fåglar från Röttle hamn. Fick vara med på Radions Naturmorgon och berätta lite om vad vi fångat, länk finns på Gränns skogsgrupps hemsida.

Lägret, tidigt på morgonen innan allt folket hade kommit.

Magnus Blom min kollega plockar ur en fågel från nätet.

En trädgårdssångare hänger i nätmaskorna.

En ung lövsångare(född sommaren 2012).

Det sträckte inte mycket fåglar vid hamnen men jag hade lite rovfåglar som passerade på hyfsat avstånd. Här en bivråk med födan i klorna, en vaxkaka kanske från ett jordgetingbo i närheten. Bivråken livnär sig nämligen till stor del av insekter till skillnad från ormvråken.

En bivråks hane är det, den har ett grått huvud. Honan är mer brun på huvudet.

Strax efteråt kom en ung ormvråk flygande.

Samma vråk igen. Såg totalt ca 7-8 ormvråkar i området. Rovfåglarna var dagens artgrupp, hade 3-4 fiskgjusar bl.a. en med en lax/öring i klorna(lite för långt avstånd för säker artbestämning av fisken), duvhök, pilgrimsfalk, brun kärrhök och sparvhök.

Inte flygfärdig ännu men flaxar ändå!

Har ni någon gissning på vad det är för art? Det är en knipa, en hona med två ungar simmade precis utanför bryggan jag stod på. Ungen håller på att växa och blir nog flygfärdig inom ngn vecka, dyka kunde den i alla fall.

Här en grupp som är ute för att fånga dagfjärilar. Gruppen leds av en expert som gåt igenom alla fynd med de som varit med på vandringen. Då fågelutbytet är magert drar jag mig upp till lägret.

Denna lilla "helikopter" användes för första gången i naturvårds sammanhang, dels här för att fota(Sonykamera) och även till att fånga insekter(en insektshov fästes på helikoptern och sedan styrs helikoptern i över det område som skall undersökas).

Mossig expert? Nae det tror jag inte. Upplevde det otroligt coolt att träffa experter/nördar med andra intressen än fåglar(som jag har). Det var kul och intressant att få dela med sig av sina kunskaper och sedan få ta emot ny kunskap från någon expert på t.ex. svampar. Jag vill vara med om Bioblitz fler gånger, det var ursäkta uttrycket skitkul!

Här kunde man få tips på holkar av olika slag.

Död ved lever! Claes är en av initiativtagarna till Sveriges första Bioblitz.

Blev man hungrig fanns det ekologisk, närproducerad mat och fika.

Avslutar med en fågelbild. Den här kungsfiskaren väckte stor uppmärksamhet när vi visade den. Kungsfiskaren häckar i området och detta är en av årets ungar som fastnade i vårt nät.

Tycker ni det var intressant och vill veta mer så gå in på Gränna skogsgrupps hemsida.

Daniel

 

 

 

 

Postat 2012-08-06 22:34 | Läst 10319 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

På magen i Erstadkärret Visingsö del 3

Hej!

Här kommer den sista bildsviten från Visingsö, för den här gången. Jag kommer definitivt prova igen, här på Öa samt på andra platser.

En av sothönans ungar kom nära men tyvär inget solljus på den.

Sothöna adult.

Småskrake hona, det häckar flera par på Visingsö, även i kärret.

Även en kanadagås kan vara bildskön. Det rastar minst 500 på norra delen av ön och många brukar hålla till i kärret.

Gravand, född i kärret. Gravanden häckar mest längs Sveriges kuster men har sedan länge häckat på Visingsö. Årets häckningssäsong har inte varit så bra, lite färre ungar än normalt.

En spovsnäppa och en rödbena kom hyfsat nära där jag låg. De var mer nervösa än drillsnäpporna och grönbenan tyvärr. Spovsnäppan är inte helt utfärgad, det fanns några i kärret som var riktigt fina men de var inte inom fotohåll.

Tycker det är häftigt med dessa vadare, häckar uppe på den Ryska taigan, Sibirien. Vi har ringmärkt en del vadare i kärret så vi har flera återfynd från Sibirien på kärrsnäppor, spovsnäppor, brushanar mm. Ett roligt fynd är också en kustsnäppa ringmärkt längst ner på Syd-Afrikas spets som rastat på Visingsö och blivit kontrollerad av oss.

Den här rödbenan har med största sannolikhet häckat just i Erstadkärret.

Kärrsnäppa, gammal fin fågel. Den sträcker ut lite grann, tror att den reagerade på kameran. Det var den sista bilden, hoppas som sagt kunna ta minst en tur till innan sommaren är slut.

Ha en riktigt skön sommardag idag! Jag skall städa ett förråd innan jag får cykla till stranden(uppsatt på min "to do-lista").

Daniel

Postat 2012-07-26 10:17 | Läst 9169 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

På magen i Erstadkärret Visingsö del 2

Hej!

Nu fortsätter min lilla bildsvit från Visingsö eller Öa som vi kallar det i Jönköpingstrakten.

Har valt att visa en art i taget och idag blir det drillsnäppan. Det var den art som först kom nära nog att fota, tyvärr innan solen kunde lysa på den med sina vackra strålar men man kan ana ljuset i alla fall.

Har fotat med en Canon 7D och ett 400mm/5,6. Har ni några synpunkter på bilderna så skriv gärna en rad. Min fundering på om de är för mörka? Vad tycker ni?

Solen var på gång när den första vadaren visade sig, en drillsnäppa.

Maten var finns den?

Drillsnäppan kom närmare och närmare, ibland reagerade den på kameraljudet och drog sig undan lite för att sedan komma närmare igen.

Som närmast var snäppan på ca 1 meters avstånd, den gick förbi mig utan att bry sig, det var lite coolt faktiskt! Har ringmärkt vadare i mängder för flera år sedan och sett dem på nära håll men visst är det roligare att studera dem i naturen utan att de vet att du är där.

Ett litet lätt drag med näbben på ytan för att se om det finns mat.

Balansakt på ett ben.

En sista närbild, nu är solen uppe! Det syns i ögat!

Hoppas återkomma i morgon med fler bilder.

Daniel

Postat 2012-07-24 00:08 | Läst 6393 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

På magen i Erstadkärret, Visingsö

Hej!

Idag har jag gjort det!! Ja...som Jens Christian brukar göra så bra. Ligga på mage och fota fåglar.

För ett par år sedan passerade vi en affär utanför Växjö med gamla grejer mm. Jag hittade ett kamouflagenät som jag köpte, den kan bli bra att ha när jag skall fota fågel tänkte jag. Nu har den legat i förrådet i två år minst!! Jens Christians bloggar i vår gav mersmak och triggade iväg mig, äntligen. Tack Jens!

Tog nattfärjan till Visingsö 01.15, körde upp till kärret, sov lite, för att innan det blev för ljust leta reda på en "bra" plats att vara på. Hinner bara visa en bild nu, men tog minst 400 under ett par timmar innan jag tyckte det räckte. Det är ju inte så bekvämt trots liggunderlag och bra kläder.

Bilden är tagen innan solens uppgång.

En grönbena.

Fick bilder även på drillsnäppa(kom så nära att kunde ha tagit på den genom nätet), rödbena, spovsnäppa samt lite änder och gäss som jag hoppas kunna visa om någon dag, en annan måste ju jobba lite också.

Kan säga att det gav mersmak i alla fall!!

Daniel

 

 

Postat 2012-07-22 23:24 | Läst 5926 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vätterrundan 2012, ett tufft arbetspass!!

Hej!

För en månads sedan gick Vätterrundan av stapeln. Ja, jag ligger lite efter med bildhanteringen och bloggandet. Det händer så mycket under maj, juni och juli så jag hinner inte med att kolla på alla bilderna än mindre att skriva.

Jag fotar mycket, väldigt mycket enl frun!

Någon vecka innan årets Vätterrunda blev jag uppringd av en journalist på tidningen JönköpingNu. Han skulle skriva något om Vätterrundan och Googlade lite och fann en blogg jag skrev om förra årets runda(Det blir alltid mycket att göra under Vätterrundan).

Han fick ideén att skriva om rundan från det perspektiv jag oftast möter cyklisterna.

Jag jobbar på ambulansen i Jönköping och jobbar nästan alltid under rundan, därav min blogg från 2011. Det blev ett hyfsat reportage men som vanligt med lite faktafel och felciteringar.

I år jobbade jag också under rundan men började först på lördag morgonen. Cyklisterna passerar vårt upptagningsområde från ca 23.00 till 13.00.

Trots eller tack vare skitvädret gick jag upp några timmar innan jobbet och tog mig till Vätterstranden där cyklisterna passerar. Med bra regnkläder och ett rätt nyinköpt skydd för kameran var jag redo att fota. Bilderna blev lite sådär men förmedlar lite av känslan i alla fall.

Det första jag möter är två cyklar som ligger på gräset, jo enligt en funktionär var ambulansen här och hämtade två skadade alldeles nyss. Förstod att jag skulle nog få jobba när jag väl började jobba.

Blöta och kalla men fokuserade och målmedvetna, vi skall i mål!!

Bistert!

Det är inte samma service för dessa cyklisterna som på Touren som nu pågår i Frankrike, här en med reservhjul i näven!!

Vad är du för idiot som fotar i det här vädret?!

Tummen upp!

Plågad gubbe!

Redan skadad men "jag skall i mål". I bloggen från förra året skrev jag lite om hur de gärna vill fortsätta trots skador av olika slag, den här killen verkade ändå rätt ok.

Blicken är framåt!

Oskarp.

Få var utan glasögon av något slag.

Tungan ser bra ut, inga infektionstecken! Du kan fortsätta cykla!

Färggrann gubbe!

En muntergök!

En glad tjej, det var inte så många tjejer som passerade.

Tre generationer! Det var mycket få ute och hejade vid sextiden och i ösregn men de här var tappra.

Jag var tvungen att gå fram och prata med dem, samt fråga om det var ok att ta några kort på dem. Att heja på cyklisterna gjorde de varje år i några timmar. Mormor, dotter och barnbarnet. Tjejen pep iväg strax efter att hennes far passerat dem(tog väl ca 5 sekunder för pappan att passera), förstår att en varm säng lockade. Den gamla damen var riktigt go!

Vissa åkte ihop, lagvis kanske från samma arbetsplats eller samma cykelklubb.

Heja, heja, kämpa på! Man såg på cyklisterna som passerade dessa tre tappra att det var uppskattat att de satt där i regnet och hejade. De fick många vinkningar och glada tillrop tillbaka av cyklisterna.

Det är dags att vinka/ta farväl till rundan för denna gången, jobbet kallar och jag behöver en varm dusch innan det är dags att ta hand om den första cyklisten.

Följebilen har precis hämtat de två cyklarna vi såg i början av bloggen, Vätterrundan tog slut i Jönköping för de två cyklisterna.

Årets runda var en av de tuffare, för cyklisterna och för oss på ambulansen. Nattpersonalen hade varit igång hela natten och vi som började på morgonen körde för fullt tills alla hade passerat vårt område, efter det lugnade det sig lite grann. Tyvärr dog en man, flera fick ganska svåra skador med hjärnskakningar, brutna armar, nyckelben, hjärtinfarker och en massa skrubbsår.

Majoriteten kommer nog igen trots det nästa år, dessa dårar :) och jag jobbar väl som vanligt nästa år!

Hoppas vi ses på bloggen innan dess!

 

Daniel

 

 

 

Postat 2012-07-17 23:42 | Läst 7761 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 130 131 132 ... 149 Nästa