Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Blivande barnmorskor och sjuksköterskor i Kapoeta, Sydsudan??

Hej igen!

I mitt förra blogginlägg...för 2 månader sedan lovade jag mer bilder från Kapoeta, jag skulle berätta lite vad vi gjorde där. Vi har sedan 2017 gjort flera resor per år till Sydsudan, syftet har varierat. Denna gången skulle vi sjukvårdare försöka sätta oss in i hur hälso och sjukvården fungerade i delstaten, se var våra (begränsade)resurser skulle kunna vara till glädje och utveckling i området. 

Efter ett möte med hälsoministern, läkare och representanten för den nya NGO organisationen(som ansvarade för sjukvården) kom vi fram till att vi skulle prioritera att undervisa på den nystartade  skolan för sjuksköterskor och barnmorskor som sjukhuset själva skulle försöka driva. Det blev vår främsta uppgift under 2 veckor. En liten varning, det blir nog ett rätt långt inlägg/blogg:)

Förberedelser inför de första lektionerna i kvällsmörkret. Bilderna blir i färg denna gången.

En snabbtitt i deras bibliotek tillsammans med representanten från CCM Comitato Collaborazione Medica, en italiensk NGO som tagit över ansvaret för sjukvården i delstaten för några månader sedan. De gav ett bra intryck och hade redan gjort många förbättringar. 

En passande titel på boken. Vid vårt förra besök fanns det 1 läkare för 1 miljon människor!! Nu fanns det 7 stycken glädjande nog men alla jobbar i Kapoeta, i staden. Så ett fokus för våra föreläsningar är att förbereda studenterna att jobba utan ha någon läkare att konsultera, de måste själva agera och fatta beslut om behandling etc.

Efter en kort introduktion och presentation för varandra var det dags att börja undervisa. Jocke som är infektions överläkare började. Passande nog höll de precis på med infektionssjukdomar i kursen. Det blev 2 utmanande veckor för studenterna på många sätt. I stället för att någon bara läste ur en bok för dem så försökte vi introducera lite grupparbeten, rollspel, praktiska moment blandat med vanliga föreläsningar. De fick också själva hålla i redovisningar för varandra, inget de gjort innan. 

Som ni ser var rummet inte direkt anpassat för att ha utbildning i. Ett fönster, en dörr, ström fram till kl 12, minst 35 grader varmt, inga bord...ja listan kunde göras mycket längre.

Marie expert på hud och könssjukdomar hade undervisning om det. Jag som ambulanssjuksköterska undervisade om patientbemötande, hur man undersöker en patient, hur man kontrollerar några viktiga men enkla parametrar(medvetande, puls, andningsfrekvens, temperatur) för att kunna bedöma en patient. Se, lyssna, känn var ledord för mig. Enkel första hjälpen föll också på min lott. 

Patientbemötande, använde den "gyllene regeln". Som du vill bemött/behandlad skall du också bemöta dem du träffar/behandlar. Ett rollspel mellan mig och Marie blev väldigt uppskattat, mycket skratt, mobilerna filmade allt. 

Rollspel i patientbemötande...detta var innan Covid-19(febr-20) så vi tog i hand:)

Här får de testa att hålla ett litet anförande/undervisning.

Nya erfarenheter för dem, nervöst ja men utvecklande tror vi.

Utvärdering, vad var bra, vad kunde gjorts annorlunda etc.

Nu till lite bilder från våra praktiska övningar. Här ovan, hur sätter man en infart(ett dropp). Vi fick improvisera, ett dropp/droppslang med orange saft, en flaska, ja det var armen som man fick sticka/sätta nålen i. Funkade bra men visst behövs bättre utbildningsutrustning, något vi skall försöka få fram tills nästa resa...när nu det kan tänkas bli?? Vi skall i alla fall planera för det i morgon!

De fick testa nålsättning, räkna puls, ta blodtryck, räkna andningsfrekvensen, kontrollera temperaturen samt stabilt sidoläge mm.

Fanns det ingen barnomsorg fick barnen till några studenter vara med, man hjälptes åt med barnvakten ifall mamman skulle agera.

Väldigt söt och snäll(tyst) tös.

Pulskontroll

Kontrollera andningen och frekvensen

Feber?

De flesta har enkla mobiler, bra hjälpmedel när man skall räkna puls och andningsfrekvensen

Blodtryckskontroll

Marie förklarar hur allt funkar

Morris i stolen var en av deras lärare, egentligen en laboratorieassistent som sadlat om

Hello, are you awake???

Andas men medvetslös då skall du lägga en person i stabilt sidoläge

Fundersam...ja det kan man allt vara

Det är vi också, hur skall det gå för dem? Just nu är allt stängt pga Covid-19. Studenterna kan inte gå i skolan men vi hoppas att de kan börja lite senare i höst. Vi vill fortsätta stötta dem på det sätt vi kan. Vi skall faktiskt träffas i morgon för planering av föreläsningar som vi kan spela in och skicka ner som ett komplement till föreläsningar på plats...kanske under 2021.

Det blev långt och har du orkat läsa så här långt är jag impad, en sista bild bara på klassen.

Sköt om er, håll avstånd och hitta ert sätt att njuta av denna dagen!

Daniel

Postat 2020-08-24 13:06 | Läst 4336 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

I en annan tid, i en annan del av världen...

Hej!

Hoppas ni alla mår bra! 

Jag är ok, chillar lite vid datorn efter ett dygns ambulanstjänst. Tänker på tiden innan Covid-19, på vad jag/man gjorde och hur man/vi gjorde saker.

Redigerat lite bilder från Sydsudan igår, så naturligt går tankarna dit också. Läser på nätet om hur Covid-19 också drabbat landet, läser om dödsskjutningar i Kapoeta, staden jag var i nu senast. Regnet bara öser ner där nere, gräshopporna äter upp den gröda som kan finnas. Ja listan kan göras lång på utmaningar mina vänner möter var dag.

Igår blev det lite bilder från sjukhuset i stan, här kommer de i svartvitt.

Alla får betala 10 SSP(Sydsudanesiska pund)detta är mindre än 1 krona. Pengarna används för att odla grönsaker som sedan används till mat för patienterna.

Abraham bearbetar jorden för att kunna så. Allt arbete gjordes för hand med som synes ganska dåliga redskap.

Abrahams son hjälper till med bevattningen.

Förmannen 

Mormor med ett av sina barnbarn registreras inför mottagningsbesöket.

Satiro, en clinical officer var den som behandlade patienterna. En clinical officer har sex års vårdutbildning och är ett mellanting mellan läkare och sjuksköterska. Det var lite svårt att sitta med och se hur 24 av 26 patienter fick antibiotika när kanske bara ca 5-6 egentligen hade symtom som motiverade den behandlingen. Det var inte bättre med vilka som fick malaria behandling, 20 av 26 fick det, trots att flertalet hade negativt malariatest!

Vi hade bra diskussioner men han köpte inte mina argument för att vara lite mer sparsam med dessa behandlingar trots han gick emot sin egen regions riktlinjer. 

Idag är Marie med och följer arbetet med patienterna.

Joakim vår infektionsläkare i samspråk med sjuksköterskan som hade ansvaret på den enda avdelningen för vuxna patienter.

På apoteket.

Allt skrivs ner för hand, namn, kön, ålder, symtom, diagnos och given behandling. Det känns som om det är lång tid kvar innan digitaliseringen når hit.

Väntan här med. Ett besök på den öppna "outdoor" mottagningen tar flera timmar. Man får vänta på att registrera sig, på vårdgivaren, på eventuell provtagning, svaret och sedan vårdgivaren igen och till sist vid apoteket.

Äntligen, kanske den här kvinnan tänker. Nu skall jag få min medicin. Apotekaren förklarar hur patienten skall ta sin medicin. Att lämna ut skriftlig information är oftast inte lönt då över 90% av kvinnorna i området är analfabeter.

I nästa blogg skall jag berätta vad jag/vi sysslade med i Kapoeta med omnejd denna gången. Detta var femte gången jag var i Sydsudan.

Önskar er en go helg och håll er friska!

Daniel

Postat 2020-06-12 13:26 | Läst 5954 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Dumme Mosse en vandring i regn och sol

Hej!

Hemma igen efter ett dygn på jobbet.

Kaffet är urdrucket, huvudet lite tungt, musiken i högtalaren väljs av Spotifys Discover Weekly. Ännu så länge helt ok, lite blues vilket funkar för mig. 

Har jobbat 48 timmar bara i helgen så även om denna natten var ok är man lite seg. Är sjuksköterska och arbetar inom ambulanssjukvården. Var "ledig" i lördags, när jag sovit klart på em kändes det att jag behöver få luft, jag måste ut men det ösregnade hela eftermiddagen. Det finns bara dåliga kläder säger en del, så på med bra kläder och jag åkte ut på kvällen trots regnet, suget blev för stort.

Målet var en lång vandring på Dumme Mosse.

Mulet och grått

Alla lederna är inte handikapp anpassade ännu.

Lite höstkänsla på mossen men det är vår!!

Ett hål bland molnen öppnade sig och solen fick komma med sitt ljus, lite regndroppar i luften gjorde inget.

Jag har vänt mossen ryggen, går mot bilen...en sista bild tänkte jag.

Hittade dock ytterligare något motiv

Solens strålar lyser upp himlen ännu

Min "lilla" promenad som bara skulle ta 1 timme är snart uppe i 3 timmar...frugan undrar nog vad jag gör:)

När jag närmar mig bilen hör jag morkullan komma flygande, det är nästan mörkt, lite ljus från väster på himlen.

Rätt mörka siluett bilder. Vilken avslutning på kvällen, morkullorna(3 st) spelade, taltrastarna, dubbeltrast sjöng, en trana ropade på avstånd. Det är vindstilla, det doftar vår efter regnet. Jag har laddat mina batterier igen.

Det är mörkt nu men morkullan spelar vidare...

Jag tackar för mig och skall nu ut och sätta lite potatis:)

Sköt om er och håll avstånd!

Daniel

Postat 2020-05-04 10:52 | Läst 7447 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

På mage igen...

Hej!

Konstig rubrik kanske.

För några dagar sedan tog jag äntligen mig tid till att fotografera under mitt kamouflagenät. Uppstigning strax efter klockan tre, det är mörkt ute. Ingen vind och ett par minusgrader. 

Målet är en liten damm utanför Jönköping, målart svarthakedopping.

Ville inte störa så därför den tidiga uppstigningen, hade inte varit på detta stället innan och hittade inte någon perfekt plats att lägga ut liggunderlagen, var lite högre grästuvor som störde en del av sikten men samtidigt gjorde mig än mer osynlig.

Behövde inte vara orolig att jag störde, fåglarna simmade bara ett par meter ifrån mig utan att reagera på min närvaro. De första timmarna låg det en dimma över dammen innan solen gjorde sitt jobb och dimman lättade. Har nu ett berg av foton att ta hand om, här kommer ett första "lass".

Vad är det för något som flyger över?

Precis intill mig, grästuvan ger en fin inramning.

Parningsritualer, revirbråk och födosök bland alla 16-18 fåglar jag såg.

Avslutar med några svartvita foton från allra tidigaste timmen.

Sista fotot för denna gången.

Att ligga på magen i flera timmar är inte skönt för rygg och nacke men upplevelserna gör det väl värt. Innan ljuset kom, att få höra alla ljud från fåglarna, vingarna brus, spelläten, plasket i vattnet...livskvalité!

Hoppas komma åter med fler bilder.

Ha en skön dag alla!

Daniel

Postat 2020-04-29 10:41 | Läst 5294 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Det stormar...

Hej!

En storm ute i naturen...men även inombords.

Det är lättare att visa hur det ser ut i naturen än hur det stormar av känslor inom mig. 

Vitkindade gäss i Laholmsbukten.

Skrattmåsar och fiskmåsar.

Älskar att se dessa fåglar hur de så elegant hanterar vinden, vågorna.

Ljuset var väldigt varierande, detta foto är taget sent på kvällen, solen gömd bakom molnen.

En ensam vindsurfare njöt av vinden, lekte och utnyttjade stormen till max...till något som gladde honom. För mig en positiv bild, mitt i kylan, för kallt var. Hoppingivande!

Precis som kungen sa i sitt tal igår, någon gång tar "stormen" slut, det finns ett ljus att se fram emot!

Ljuset:)

Stay safe and healthy!

Daniel

Postat 2020-04-06 10:30 | Läst 4852 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 24 25 26 ... 149 Nästa