Ögonblick
Vätter Challenge: SM i Sprint Triathlon 2012
Hej!
I lördags morse efter nattpasset skyndade jag mig ner på stan, det var ju triathlon tävling i Jönköping.
Hann precis ner till starten av motionärsklasserna, där killarna och tjejerna tävlade samtidigt.
Gunsmoke!
Simningen är först. Vattentemperaturen var 16,5 grader, brrr va kallt!
Stilarna varierade kan man säga.
Det var en del som inte hade koll på i vilken riktning de simmade och de hamnade mitt i en vattenfontän som sprutade riktigt mycket vatten.
Det skvätter en del!
Så fort de var uppe ur vattnet började avklädningen inför cykeldelen av triathlonen på 20 km.
Skynda, skynda!
Sedan fanns det de som tog det betydligt lugnare, han var en av de sista ur vattnet. Helt slut efter simningen.
Den här killen hade lite väl bråttom iväg, skorna satt inte på ordentligt så han bälla ordentligt(bälla=ramla på jönköpingsmål).
Cykelslingan gick mitt igenom centrum bl.a. Rådhusparken. Mycket publikvänligt.
Loppets totaltvå!
Det var rätt mycket folk som följde de tävlande. För att en så här stor tävling skall fungera behövs också funktionärer.
Huvuddomaren hade en hel del att stå i, anteckningblock för att skriva upp nummer på de cyklister som inte skötte sig, de kunde visst få tidstillägg vid förseelser.
En bra speaker gör allt mycket mer livfullt, han fick publiken att hejja. Bra jobbat!
Vatten och sportdryck behövs när man tävlar i triathlon. Hoppades på fina bilder när vattnet skvätter när de springer och försöker dricka samtidigt men tyvärr ni får nöja er med denna bilden. Jag hann inte med(inte kameran heller).
Hon har hållt på i några år om man får tro tjöjan som är från 2001. Hon ledde nästan hela loppet men fick ge sig till slut.
En misslyckad bild, hade mixtrat med inställningarna och så kommer vinnaren snabbt på upploppet, jag hann inte ändra, därför denna ljusa bild. En vinnare blev han i alla fall, låg länge tvåa men lyckades under de sista varven i löpningen slå hemmahoppet från IKHP. Starkt!
När vinnaren bland damerna/tjejerna kom var jag mer förberedd.
Även om man inte har chans på segern så visst skall det spurtas när man är på väg mot mål, ffa. om det finns någon att tävla mot!
Trots en liten "kampknuff" mot 236:an lyckades hann vinna spurten!
Bra kämpat alla! Ni såg verkligen ut att ha kul....för det mesta i alla fall, jag tror nog att jag håller mig på utsidan av stängslet även nästa gång!
Daniel
Vätterrundan 2012, ett tufft arbetspass!!
Hej!
För en månads sedan gick Vätterrundan av stapeln. Ja, jag ligger lite efter med bildhanteringen och bloggandet. Det händer så mycket under maj, juni och juli så jag hinner inte med att kolla på alla bilderna än mindre att skriva.
Jag fotar mycket, väldigt mycket enl frun!
Någon vecka innan årets Vätterrunda blev jag uppringd av en journalist på tidningen JönköpingNu. Han skulle skriva något om Vätterrundan och Googlade lite och fann en blogg jag skrev om förra årets runda(Det blir alltid mycket att göra under Vätterrundan).
Han fick ideén att skriva om rundan från det perspektiv jag oftast möter cyklisterna.
Jag jobbar på ambulansen i Jönköping och jobbar nästan alltid under rundan, därav min blogg från 2011. Det blev ett hyfsat reportage men som vanligt med lite faktafel och felciteringar.
I år jobbade jag också under rundan men började först på lördag morgonen. Cyklisterna passerar vårt upptagningsområde från ca 23.00 till 13.00.
Trots eller tack vare skitvädret gick jag upp några timmar innan jobbet och tog mig till Vätterstranden där cyklisterna passerar. Med bra regnkläder och ett rätt nyinköpt skydd för kameran var jag redo att fota. Bilderna blev lite sådär men förmedlar lite av känslan i alla fall.
Det första jag möter är två cyklar som ligger på gräset, jo enligt en funktionär var ambulansen här och hämtade två skadade alldeles nyss. Förstod att jag skulle nog få jobba när jag väl började jobba.
Blöta och kalla men fokuserade och målmedvetna, vi skall i mål!!
Bistert!
Det är inte samma service för dessa cyklisterna som på Touren som nu pågår i Frankrike, här en med reservhjul i näven!!
Vad är du för idiot som fotar i det här vädret?!
Tummen upp!
Plågad gubbe!
Redan skadad men "jag skall i mål". I bloggen från förra året skrev jag lite om hur de gärna vill fortsätta trots skador av olika slag, den här killen verkade ändå rätt ok.
Blicken är framåt!
Oskarp.
Få var utan glasögon av något slag.
Tungan ser bra ut, inga infektionstecken! Du kan fortsätta cykla!
Färggrann gubbe!
En muntergök!
En glad tjej, det var inte så många tjejer som passerade.
Tre generationer! Det var mycket få ute och hejade vid sextiden och i ösregn men de här var tappra.
Jag var tvungen att gå fram och prata med dem, samt fråga om det var ok att ta några kort på dem. Att heja på cyklisterna gjorde de varje år i några timmar. Mormor, dotter och barnbarnet. Tjejen pep iväg strax efter att hennes far passerat dem(tog väl ca 5 sekunder för pappan att passera), förstår att en varm säng lockade. Den gamla damen var riktigt go!
Vissa åkte ihop, lagvis kanske från samma arbetsplats eller samma cykelklubb.
Heja, heja, kämpa på! Man såg på cyklisterna som passerade dessa tre tappra att det var uppskattat att de satt där i regnet och hejade. De fick många vinkningar och glada tillrop tillbaka av cyklisterna.
Det är dags att vinka/ta farväl till rundan för denna gången, jobbet kallar och jag behöver en varm dusch innan det är dags att ta hand om den första cyklisten.
Följebilen har precis hämtat de två cyklarna vi såg i början av bloggen, Vätterrundan tog slut i Jönköping för de två cyklisterna.
Årets runda var en av de tuffare, för cyklisterna och för oss på ambulansen. Nattpersonalen hade varit igång hela natten och vi som började på morgonen körde för fullt tills alla hade passerat vårt område, efter det lugnade det sig lite grann. Tyvärr dog en man, flera fick ganska svåra skador med hjärnskakningar, brutna armar, nyckelben, hjärtinfarker och en massa skrubbsår.
Majoriteten kommer nog igen trots det nästa år, dessa dårar :) och jag jobbar väl som vanligt nästa år!
Hoppas vi ses på bloggen innan dess!
Daniel
Tanzaniaresan började inte på Arlanda
Hej!
Efter att jag förra veckan varit på mitt första fotoklubbsmöte i Bankeryd och där fått se bilder från Sydafrika och Mozambique kände jag inspiration att blogga lite om vår resa i Tanzania 2008.
Alltså inte helt nyligen gjord resa men har bestämt mig att gå igenom mina bilder på nytt, redigera lite och göra ett nytt bildspel. Gjorde ett på stört efter vi kommit hem(utan att göra något med bilderna) och vill nu se om jag lärt mig något om bildredigering samt se hur jag väljer bilder till ett bildspel.
Jag kanske kommer att fokusera på andra bilder/teman, tycker det skall bli lite spännande faktiskt. Ni kommer att få se ett urval av bilderna, det blir nog ganska många bloggar om resan framöver. Resan har haft en stor påverkan på mig i alla fall.
Här sitter Joel och Jakob och jag på Arlanda.
Resan började inte på Arlanda utan försommaren 2007 då vi av Bengt fick frågan: Vill ni hänga med till Tanzania nästa sommar? Jag skall ordna en resa , vi blir 4-5 familjer. Svaret kom spontant och omedelbart...JA! Bengt är född i Tanzania och har sedan han blev vuxen jobbat i landet i flera år, så en bättre reseledare kan vi inte få.
Därefter blev det flera träffar med våra blivande resekompisar, varav en del vi aldrig träffat tidigare. På träffarna lärde vi och våra barn känna de andra familjerna, vi planerade vår resa, det blev flera omfall under resans gång men till slut hade vi ett bra upplägg.
Den 13:e juni 2008 bar det iväg mot Tanzania.
Ett antal timmar senare på Addis Ababas flygplats, mellanlandning, trötta var bara förnamnet.
Äntligen, "Proceed to gate 2". Vi närmar oss slutmålet, Kilimanjaro Airport som ligger nära Arusha i norra Tanzania.
En massa plåttak finns det...i Addis Abeba.
On your left you see Africas highest mountain, sa kaptenen. Oftast kädd i dimma och moln.
Äntligen får vi känna värmen, lukterna och höra ljuden från Tanzania. Joel lite trött, han åt nästan inget på 20 timmar. Flygplansmaten var inte riktigt i hans smak...
Vår första bilresa, i Afrika tog ca 40 minuter. Oj vad vi spanade och sög i oss intryck. Nu är vi i Arusha och möter för första gången detta spelande gäng. När vi flera timmar senare tog en promenad i stan åkte de fortfarande omkring och spelade, ett brudpar till ära.
Nu följer lite snabba bilder genom bilfönstret.
Skor eller sandaler till salu.
Grönsaker, frukt och ägg i lite sepiatappning.
Samt i färg.
Här bodde vi i tre nätter, ett katolskt gästhem men även en skola. Ett helt okej boende för en billig penning, bra mat och så ligger det centralt och bra. Jörgen får possera lite vid entrén. Världen är liten brukar man säga, inne i köket på gästhemmet så står en god vän från förr. Nämen vad gör ni här...? Kärt återseende såklart.
Vad är det som händer här då?
Jo, efter att vi installerat oss, fått i oss lite mat så kom vi på att Sverige skulle spela mot Spanien i EM samma kväll. Lite knäppa som vårat gäng e/var fick vi för oss att det skall nog gå se även sent en kväll i Arusha. Sagt och gjort hela gänget slängde sig i bilarna och for ut på stan. Hela första halvlek hann ta slut innan vi hittade en restaurang som visade matchen. Glädjen var stor, en stund innan Spanien avgjorde i slutet av matchen.
Vad gjorde det, vi var i Afrika och i morgon var det min födelsedag, som present, att åka i första bilen på safarin i Arusha Nationalpark.
Daniel
Idag blev jag glad!
Hej!
Över att solen sken, när jag cyklade hem efter ett dygns arbete på ambulansen!
Efter att ha kört ambulans i total tjocka ett helt dygn så var det underbart att se solen och lite blå himmel. Fram med kikaren och kameran. Lite fågel och en del blommor blir det nog på hemvägen.
Blommande lupiner strax innan Rocksjön. Cyklar vidare ner mot sjön, fyra sångsvanar flyger trumpetande över mig. Rödhakar, grönsiskor och någon domherre hörs.
Intill Rocksjön ligger Munksjön. Munksjön ligger mitt i centrum av Jönköping men trots det kan man se en del fåglar i sjön. Idag mest mesar, rödhake som sjöng faktiskt samt några gärdsmygar(men den ville inte vara med på bild).
Munksjö AB, fortfarande igång. En del av industriområdet skall bli bostäder framöver.
Det nya kulturhuset Spira, som invigs i morgon den 11.11.2011. Ett mycket omdiskuterat bygge i stan. Jag tycker det är fint men....hade hellre lagt pengarna i vården men så är jag inte direkt någon kulturfreak.
I tidningen är det nästan var dag bilder på blommor. Är tiden ur led, nae det tror jag inte , vi får nog vinter snart.
Den här båten har gjort sitt.
Cyklar vidare, förbi Max och Mc Donalds vidare förbi Skogskyrkogården. Vid Kättilstorp blir det ett fotostopp. Bären lockade till sig lite sidensvansar.
Bären var lättare att fota, sidensvansarna ville ej vara med på bild, lyckades i alla fall få med en, ser nästan ut som bäret kan kväva fågeln.
Hösten är överallt runt blomman, vissna löv jag riktigt känner doften av multnande löv. Det gillar jag!
Gula som solen, nästan lite vårlikt.
Upptäcker en ekorre högt uppe i ett träd, den ser mig också och är lite spänd på vad jag skall göra. Jag lämnar den i fred och är snart hemma igen.
Nu är det kväll, stjärnklart och minusgrader. Passar utmärkt, i morgon bitti skall jag spela hockeybocky med brandkåren, det är något att se fram emot!
Höst på er!
Daniel
Kreta del 6: Längs gatorna i Agia Apostoli
Hej!
Hotellet vi bodde på var centralt beläget så det var en del trafik i området. Inget störande dock.
Inte ens ambulansen lät något, sirenerna kanske var sönder. Hade varit kul och fått följa med och se hur mina grekiska kolleger jobbar.
Ett riktigt lass med schyssta meloner. Lägg märke till megafonen på taket, tyst för tillfället men kunde säkert låta en del.
Min morgonrutin var ju upp i ottan och ut och promenera, kamera, kikare och vatten medföljde. Oftast gick promenaden ner mot havet men inte idag. Nu ville jag se vad som fanns bortom backen vid hotellet.
Riktigt så långt som till bergen hade jag inte tänkt och gå. The white mountains, kallades de för att det nästan såg ut som snö på topparna. Så var det ju inte nu på sommaren men vintertid finns det snö där.
Gick förbi en kyrkogård. Gick inte in då det var lite folk där.
Oftast en bild på den/de döda, något ljus och en helgonbild av något slag.
Kyrkogården låg fint på en kulle med utsikt mot bergen. Fullt med blommor, inga äkta då det snabbt skulle vissna.
Längre bort från centrum blev det mer och mer odlingar, här fikon(tror jag) och senare olivodlingar med mängder av olivträd.
Enligt uppgift skulle det finnas 30 miljoner träd på ön.
Vid skörden lägger man ut de svarta finmaskiga näten under träden och sedan skakas oliverna ner och samlas ihop.
Vindruvor för att ätas eller till vintillverkning?
Jag känner inte till om det tillverkas något gott vin på Kreta, har i alla fall inte hört Carl-Jan nämna något om vin från Kreta på radion hos Lotta Bromé.
När jag var ute och gick ville jag också se lite fågel men de var få till antalet arter och väldigt skygga, lite lättare att se vid strändernas buskmarker så jag återkommer kanske snart med några bilder.
Daniel