Objektivt sett

Hav, natur, biologisk mångfald, friluftsliv, trädgård, naturbruk, hemgjord cider och annan hembrygd i hembygd.

Stora djur i svenska vatten

Det finns inte bara tvåbenta sommargäster under ytan i Sverige. Mellan juli-oktober gästas Västerhavet av blåfenade tonfiskar, som följer efter sill och makrillstim i Nordsjön in mot kusterna. De rör sig över hela norra Atlanten. Leken för dessa fiskar sker sannolikt i Medelhavet i juni, men lek förekommer också i Mexikanska golfen och utanför nordöstra Nordamerika. 

. Märkning av blåfenad tonfisk i forskningssyfte

De var en gång vanligt förekommande, men överutnyttjande innebar att de flesta försvann från svenska vatten på sextiotalet. I Öresund fanns på femtiotalet ett ganska omfattande spöfiske, som kan ses i detta klipp. Men efter att beståndet varit försvunnet från många områden har det återhämtat sig. Sedan ett antal år besöker återigen tonfiskar svenska vatten. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, forskar på beståndet tillsammans med andra forskarlag från när och fjärran. Tonfiskar märks med satellit- och radiosändare för att kunna sprida ljus över följande frågor: Hur många finns det? Hur vandrar de? Hur fort växter de? När blir de könsmogna? Hur ser tillväxten i beståndet ut? Hur påverkar dessa toppredatorer ekosystemet? Var lekar den fisk som besöker Sverige?

Själva märkningen går oerhört fort för att vara så skonsam för fisken som möjligt. Under den korta tid, ca 2 minuter, som fisken är på märkningsbåten sköljs gälarna med havsvatten och ögonen täcks för att minska stress. De mäts, märks och släpps direkt. De vägs inte, men väger oftast långt över 200 kg. 

Jag fick följa med på studiebesök. Tack SLU! Namnet till trots har den blåfenade tonfisken små gula fenor, sk finlets, på bakkroppens rygg och buk. Släktingen den gulfenade tonfisken skiljer sig främst från den blåfenade genom att ha längre buk- och ryggfenor. 

Att fotografera hoppande tonfisk är väldigt svårt. Hatten av till Patrik Eld som tog denna bild. Själv lyckades jag tyvärr inte bättre än så här:

 

tonfisk

Förutom tonfiskar finns andra marina djur. Jag hade tur och fick se vikval, som även fastnade på sensorn. Det finns inte väldigt många bilder på vikval i svenska vatten. Vikval ses årligen i Sverige, men är sällsynt. Vikvalen är den minsta bardvalen och blir uppåt 8 m. Den här föreföll vara runt 5 m, men det var svåruppskattat. Generellt så har de flesta vikvalar en lite mer böjd ryggfena än vad detta exemplar ser ut att ha, men det finns en variation. En stormfågel fastnade också på sensorn.

Vikval

stormfågel

Postat 2021-09-17 15:30 | Läst 1136 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera