Ny och gammal teknik SIDE BY SIDE...
Finns det någon maskinpark som utvecklats så mycket tekniskt som ett tryckeri, men ändå så används dom gamla maskinerna flitigt fortfarande side by side...
Jag fick i uppdrag att fotografera i ett tryckeri, av tryckeriet som ska använda bilderna för egen marknadsföring, men jag som tidigare varit inom denna branchen fick mig en funderare på hur dom riktigt gamla maskinerna fortfarande används. Alldeles intill denna mycket gamla Heidelbergare så står en toppmodern digital printer av märket Kodak, visst är den kanon på alla sätt och vis, men det är ju egentligen bara en stor ( ursäkta ) jäkla laserskrivare i färg.
Nu används inte just denna maskin så mycket skulle jag tro, men intill den står det en tvåfärgsoffsetmaskin, den är inte av senaste årsmodell den heller, men den gör sitt jobb fortfarande och med riktigt bra resultat, den t.o.m är mycket lönsammare eller den kostar betydligt mindre att producera med än vad den nya digitala pressen gör.
Men jag skulle tro att om 10 år så lever den gamla mekaniska maskinen vidare medan den digitala maskinen som står intill redan är skrotad och omkörd flera gånger av nyare teknik som blivit ännu bättre och mer lönsam... eller vad tror ni?
( Lite detaljblder från maskinen ovan )
Fördelarna men den digitala pressen är: Den går fortare, ingen ställtid utan det är bara att printa ut på direkten, ingen rengöring, mindre personalkostnader etc, nackdelarna är kort livstid, kostar mycket och ska betalas på mycket kort tid, mycket hög drivskostnad
Bilden nedan är en två-färgs offset som dom använder flitigt även idag, mestadels för blanketter och sådant.
Det är ett "sölig" jobb att vara tryckare vid en sådan här gammal maskin, man måste röngöra valsarna ordentligt och det som är jobbigast är om man ska byta färg för att köra gult... då kan man rengöra och få jobba en hel dag innan man kan påbörja den verkliga tryckningen!
Här tryck det blanketter för fullt...
En stolt tryckare av den äldre generationen...
Här är den yngre och modernare tryckaren, han trycker enbart digitalt och här står han vid den digitala tryckpressens Rippstation där alla tryckjobben passerar innan dom trycks.
Så ser den stora digitala tryckpressen ut, fast jag tycker egentligen att det är en som en jättestor färglaserskrivare.
Men visst är den både snabb och gör ett riktigt bra jobb.
Den unga moderna tryckaren kollar in så det inte blivit något fel vid utskriften eller förlåt menar ju tryckningen :)
Färgkarta
Lupp
Skellefteå AIK som är tryckta digtalt
Porträttbild av den yngre digitala genarationen ;)
( Jag körde 3st blixtar här, en mot en gul vägg på full speed för att överexponera bakrunden och lura den så den tror att den är den vit studiobakrund, en spott från vänster för att liva upp killen lite, sedan en blixt med softbox från höger som huvudljus, gillr inte de skarpa skuggorna, men med tanke på hur det såg ut här och den korta tid jag hade på mig ( typ två bilder eller 4 sekunder ) så blev den godkänd.
den äldre mekaniska generationen ;)
Tror ni de kommer att kunna använda några av dessa bilder för eget bruk/marknadsföring? dom är tre anställda till samt ägaren, men har fotograferat dom tidigare i studiomiljö, så dom ville inte bli fotograferade denna gång...
( alla bilderna ovan är original ur kameran, ej heller beskurna, bara krymta )
Bodde i vällingby en gång i tiden och kommer ihåg att företaget Gust Carlson i Vinsta industriområde hade försäljning och service på Original Heidelberg.
Det är om du säger! Moderna `tryckmaskiner´ är mycket dyra i drift. Redan på 90-talet kostade ett A4-ark utprintat från en bättre leasad kopiator med serviceavtal 1 krona per styck. Så när vi skulle göra några hundra prospekt (sv/v) gick vi till grannfirman AB Tidkort som hade en gammal deltidsarbetslös tryckmaskin för jobbet. Kostade papper som vi höll med samt 7 öre per tryckt blad.
Och det blev bättre jämfört med vår egen Minolta kopiator.
Dina bilder är finfina! Klart de skall användas.