F o t o & L i v e t

Fota lokalt kända idrottsprofiler för skyltar

Jag fick i uppdrag att fotografera 4st av Norsjöborna utvalda idrottsprofiler som ska pryda infartsskyltarna till våran kommun, Norsjö kommun

Norsjö Kommun har på deras hemsida haft så man kan rösta fram ett xx antal lokalt kända, men även rikskända profiler som man vill se pryda skyltar när man kommer in till Norsjö kommun.

( Kravet är att det ska vara vit bakgrund på alla bilderna, gärna lite action så man ser vilken sport respektive håller på med, så jag tog dessa i går i min studio )

Klicka på bilden för större och bättre kvalité

Erik Burvall är Europamästare i sin viktklass i Fitness five. ( Starkeman )

Några av dessa kommer dom att få välja ibland:

Så här kan det komma att se ut vid färdiga skyltar? är bara på skisstadiet ännu dock, ställningen kommer nog inte bli riktigt så här.

Freja Morén är känd profil inom Volleyboll, spelar i elitserien ( tror jag, hon har då gjort det )

Så här kan det komma att se ut vid färdiga skyltar? är bara på skisstadiet ännu dock, ställningen kommer nog inte bli riktigt så här.

Inlagt 2016-08-19 12:16 | Läst 2530 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det här verkar vara en ny trend bland kommuner och samhällen i shottahejti.
Såg nyligen liknande skyltar vid ett litet samhälle i Dalsland.
Verkar vara ett uttryck för ett mindervärdeskomplex.
Gillar dina bilder och tycker det är fint att det ger fotografer jobb.
Fast jag undrar vad uppdragsgivarna vill uppnå.
Tala om att de finns och att de också har innevånare som kan något? Man är inte helt under isen, ännu.
Själv vet jag inte ens var Norsjökommun ligger. Anser mig annars kunna Sveriges geografi ganska bra.
Om jag såg dessa skyltar när jag passerade kommungränsen till Norsjö skulle jag precis som i Dalsland undra varför de där skyltarna stod där och vad de ville förmedla.
Det är inte ovanligt med välkomstskyltar till samhällen i andra länder. Här är de oftast flerspråkiga. Oftast kombinerade med en informationsplats där man visar sevärheter, bra restauranger och övernattningsställen och
annan information om samhället. Det fyller ett behov och har ett syfte.
Denna här nya trenden i Sverige verkar vara att hänga på något utan ha ett budskap som tillgodoser ett behov hos de som passerar.
Läste faktiskt på om Norsjö kommun. Förstår av befolkningsstatistiken attt de är desperata. En döende kommun. En av många i Sverige.
Så ingen kritik om dina bilder eller ditt jobb. Det är utmärkt genomfört.
Vibybo 2016-08-19 15:18
Bra att någon får ett uppdrag, och bilderna ovan är jättebra, men kommunerna agerar lite märkligt informativt som du säger. Min hemkommun gjorde för ett antal år sedan 2 misstag, som invånarna protesterade mot, men politikerna lyssnade ej. 1. En sällsynt ful välkomstskylt i blå färg, där motivet ej gick att se när bilens strålkastare lyste på skylten (tacksamt). 2. En kommunlogga som de har behållit "spirit of food" ett uttryck som skall föreställa engelska, något hemgjord. Men i och för sig stämmer det med tanke på bränneriet....
Så kort sagt: Bilderna ovan är bra mycket bättre än hos min kommun.
Svar från RickE.nu 2016-08-19 18:04
Hej! och tack för din kommentar!

Här uppe i Norra Sverige så har det nog funnits välkomstskyltar in till varje litet samhälle nästan så länge jag kan minnas, så det är inget nytt fenomen, kanske är det sällan du besöker samhällen i "shottahejti" ? :-)

Möjligen att det är bilder på människor inom sport eller lokala kändisar som är en ny trend, men det vet jag nog väldigt lite om, för har inte sett det här runt omkring i varje fall.

På tre av infarterna finns det en informationstavla intill där skyltarna kommer att placeras, där det är en karta över samhället med info om bensinstation, övernattning, matställen och annan viktig information för besökaren, så denna tavla gör kanske att dom som passerar "stannar till där"? vem vet? idag har vi ändå allt på GPS en, så vi behöver snart inga skyltar alls, då till och med den gällande hastigheten visas i den.

Personligen tycker jag att det blir klart bättre med sådan skyltar som livar upp än dom som sitter där idag, som det varit dom sista åren, det är skyltar vid varje infart där det står Välkommen till Norsjö och ett hjärta som logotype. Tycker personligen att detta blir ett lyft med ett foto, sedan att det är lokala unga "kändisar" inom idrotten som bor över hela Sverige, några bor inte kvar här i Norsjö, men har sina rötter från just Norsjö, så känns bara roligt att få lyfta fram dem. Det är bara på skisstadiet hur dom färdiga skyltarna ska utformas, så kanske det blir tilläggsskyltar som blir utbytbara med info om olika arrangemang som händer inom kommunen, och då blir det ju en liten annan funktion med lite information om vad som händer på orten. Många större kommuner ex, Skellefteå som ligger 40-50 minuter härifrån har digitala välkomstskyltar med olika arrangemang som händer i kommunen, ex Skellefteå AIK Hockey lördag xx kl xx etc så tanken är väl att göra en "lågbudgetmodell" med fasta skyltar i stället för digitala, då dessa fortfarande är väldigt dyra i den storleken som behövs.

Tror även vi tänker lite olika vi som bor i "shottahejti" jämfört med en som bor i en större stad? för visst får man kämpa för att överleva på en liten ort på ett annat sätt än i en större stad med fler kunder runt knuten, och även kämpa för att orten ska överleva också för den delen, så inte är det alldeles lätt att bo och leva på egen verksamhet i "shottahejti" heller, men bra att det finns jobb. Finns det inte jobb så får man skapa jobb, man får vara "allkonstnär" så jobbar som fotograf, driver två webbutiker, www.egenposter.se samt www.reklambutiken.nu och tillverkar allt i egna lokaler med egna maskiner så inte blir det mycket tid över till sömn heller trots man bor i "shottahejti" :-)
- Men det viktigaste av allt är att man måste tänka positivt för att utvecklas och överleva i små orter som "shottahejti" - gäller att se möjligeterna i allt!


Mvh Ricke
Vibybo 2016-08-19 18:26
Hej Ricke!
Bra du kämpar, dina bilder är bra, så det är inte konstigt du får uppdrag.
Själv bor jag längst söderut i landet med släkt längst norrut, endast 154 mil snabbaste vägen enkel resa.
Dock måste jag erkänna, några skyltar av speciell art har jag inte lagt märke till, men det kan bero på att med den körsträckan söker mina falkögon mest efter fartkameror. Och någon gång korvlåda med toa.
Flash Gordon 2016-08-19 20:25
Jag är imponerad av alla er som kämpar där ute i Shottahejti. Detta är en global trend. Mitt eget Shottahejti ligger i Dalsland. Här kämpar en kvinna år efter år för att få ställets enda butik att överleva.Namnet på Butiken säger allt. Optimisten. Om man inte är optimist så orkar man nog inte heller ta den kampen.

Den här kampen pågår i hela Europa. Pyreneerna är fyllda av gamla byar som är tomma. Norra storbrittanien förlorar folk till London och södra england.
Så Shottahejti finns lite överallt.
Drivkrafterna är lätta att förstå. Jobb och möjligheter.
Så jag beundrar de som gör som du Ricke och kämpar emot.
Dalsland är idag en avkrok. Snart ett landskap som bara blommar upp under Juni-Juli när turisterna kommer för att titta på en av Europas sista vildmarker och röda sommarstugor.
Möjligheterna att tjäna sitt levebröd och få jobb i Dalsland minskar för varje år.
Så Shottahejti finns lite överallt. Inte bara i Sverige.
canic 2016-08-19 21:29
När jag gick i skolan på 50-talet stavade vi det Tjottaheiti, när ändrades det?
Fina bilder och bra jobbat Ricke!
Flash Gordon 2016-08-19 21:34
Det var också min stavning. Men sökte på nätet och där var Shottahejti det mest vanliga. Så jag valde det.
Svar från RickE.nu 2016-08-19 22:11
Hej Stefan!
Tack!
Jag tror om du kör kusten och E4:an upp till Norrland ser du nog inga sådana skyltar utan kanske mest fartkameror, speciellt sträckan Umeå-Skellefteå som nog är Sveriges mest fartkameratätaste väg?

Kör du inlandsvägen, så ser du nog välkomstskyltar i nästan varje byhåla, om den inte dött ut helt förstås.
Det är lite skrämmande att köra den vägen för det finns många ödehus och tomma gårdar längst den vägen, så lite sorgligt att se byar och hela samhällen bara dö bort och husen förfallna.

Jag var mycket och jobbade i södra Sverige sträckan Göteborg -Malmö-Ystad - under flera år, då enbart som fotograf för några större företag, brukade då köra 370 mil på en-två veckor och ändå hinna med allt fotojobb, så nog har även mina ögon kämpat med att hålla koll på fartkameror den sträckan :-) men som över hela Sverige så har fotojobben/uppdragen minskat kraftigt under sista åren, så är inte lika långa sträckor för uppdragen numera, tyvärr.
Svar från RickE.nu 2016-08-19 22:14
Tack för din kommentar Nils Erik!
Jo även jag trodde det stavades Tjottaheiti, men är kanske som Mats säger att det är mer vanligt numera att stavas Shottahejt? eller så är det bara i Norrland man stavar det Tjottaheiti?