NATUR, ARKITEKTUR - OCH RESEBLOGG

En Fotografisk resa i tid och rymd 2012 i Säterdalen 25-26 Juli

Bubblorna i ÅN

Bubblorna i ÅN

Många skönhetsupplevelser i naturen är svåra att fånga med kameran. Ljusförhållanden kanske inte alltid är perfekta från den position man befinner sig på, men upplevelsen finns där ändå. Ljuset skiftar mer än vi kanske tänker på med avseende på tiden på dygnet, väder, vind, atmosfärens renhet o.s.v. och det fordrar att man är ute väldigt mycket, även i mindre behagligt väder. Vid resor får man dock ta chansen när tillfällena kommer, för man vet aldrig när motsvarande naturupplevelser återkommer i just det landskapet.

Storlomskväll

 Storlomskväll

Storlommen är något större än en gräsand men betydlig mer långsmal. Kroppslängden är 65-74 centimeter och vingspannet 105-125 centimeter. Könen är lika. Den har en dolkformad näbb som oftast hålls horisontell när man ser fågeln simma. Huvudets övergång till halsen är i det närmaste omärklig. I sommardräkt har den askgrått huvud och hals. Strupen och framhalsen är violettglänsande svarta. Halsens, krävans och bröstets sidor har svarta och vita längdstreck. Kroppen är rent svart på ovansidan med två avlånga fält på vardera sidan, bildade av fyrkantiga vita fläckar. De undre delarna är vita och ving och stjärtpennorna är svarta. I vinterdräkt är den ljusgrå på ovansidan av huvudet och baksidan av halsen, jämnt brunaktigt svartgrå på kroppens översida och vit på haka, strupe, bröst och undersida. I flykten sticker fötterna ut långt vilket gör att vingarna ser ut att sitta på mitten av kroppen till skillnad från smålommen. Den håller också oftast huvudet stilla och ger inte lika kutryggit intryck som smålommen. Jämfört med andra sjöfåglar ligger storlommen ganska lågt i vattnet, särskilt om den känner sig störd eller orolig.

Rangordning

Rangordning

Dalaromantiken - en levande tradition eller ett naturligt varumärke för turistnäringen i Dalarna? 

 

Havfrue

Havfrue

Den lille Havfrue på resande fot Den lilla sjöjungfrun, Köpenhamns symbol, attraherar årligen nästan en miljon besökare. År 2010 kommer dock betydligt fler att kunna beundra den lilla figuren: efter att ha suttit på sin sten sedan 1913 reste hon till China för att under sommaren finnas på den Danska Paviljongen på Världsutställningen EXPO 2010 i Shanghai.

 

Kanotcaravan

Kanotcaravan i Venedig

Venedig (på venetianska Venesia, på italienska Venezia) är en stad i nordöstra Italien, belägen i och omkring en lagun vid Adriatiska havets norra del. Staden är huvudstad i regionen Veneto och huvudort i provinsen Venedig. 1987 fick staden och dess lagun status som världsarv. Invånarna kallas venetianer och talar ett romanskt språk kallat venetianska, de talar vanligtvis också italienska. Stadens historiska centrum ligger på några öar i mitten av Venetianska lagunen några mil norr om floden Pos mynning i Adriatiska havet. Viktigast är den av Canal Grande tudelade huvudön och ön Giudecca, som skiljs från huvudön av Canale della Giudecca. På fastlandet ligger tätorterna Mestre och Marghera som administrativt tillhör kommunen Venedig liksom Lido samt öarna Torcello, Murano, Burano, Sant'Erasmo och Vignole. Runt lagunen finns andra städer, till exempel fiskestaden Chioggia som är en egen kommun och har binamnet ”det mindre Venedig”. Stadens historiska centrum är traditionellt uppdelat i sex stadsdelar så kallade sestieri: Cannaregio, San Polo, Dorsoduro (med ön Giudecca), Santa Croce, San Marco och Castello (med San Pietro di Castello och Sant'Elena). Venedig är en stad på vattnet, byggt på miljontals träpålar av ek och alm som slogs ned i den sandiga och leriga jorden. 

Anmälningsbild till utställningen!

Blå Lagunen, som är fylld med mineralrikt vatten, har blivit internationellt känd för att ge avslappning och medicinsk lindring för dem som har hudproblem, liksom för andra som "bara" vill ha en härlig badupplevelse. Det var 1980 som man började bada i Den blå lagunen, och därefter har dess popularitet bara vuxit. Den nya badanläggningen med ny badutrustning rymmer 900 besökare. Det finns också en inomhuspool med saltvatten, en vinterträdgård, restauranger, hotell m.m. Den blå lagunen är alltid spännande, stärkande och härligt avslappnande oavsett om den omges av snö på vintern eller midnattsol på sommaren. Arkitekt: Vinnustofa arkitekta: architects Sigríður Sigþórsdóttir

Inlagt 2012-06-09 20:46 | Läst 8272 ggr. | Permalink

"Fantastiska bilder!"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fantastiska bilder!
Svar från lasse.boberg 2012-06-09 22:40
Hej och Tack Stefan!
Ha en skön kväll och helg från Lasse i Varggården
Fint värre!
Hälsar
Monica
Svar från lasse.boberg 2012-06-09 22:41
Hej och Tack Monica!
Ha en skön kväll och helg från Lasse i Varggården
Mycket läckra bilder! /Matti
Svar från lasse.boberg 2012-06-09 22:41
Hej och Tack Matti!
Ha en skön kväll och helg från Lasse i Varggården
Ett nöje att läsa texten till dessa mycket fina bilder!
Alla blir favoriter på olika vis här!!
Hälsn Anne-Sophie
Svar från lasse.boberg 2012-06-10 08:24
Hej och Tack Anne-Sophie!
Du får se dem monterade i Säterdalen!
Ha en skön Söndag från Lasse i Varggården
Otroligt vackra bilder! Gillar dom allihop! =)
Mvh Heléne
Svar från lasse.boberg 2012-06-10 09:28
Hej och Tack Heléne!
Ha en skön Söndag från Lasse i Varggården
Härliga bilder och fin text till
Marianne
Svar från lasse.boberg 2012-06-10 09:28
Hej och Tack Marianne!
Du får se dem monterade i Säterdalen, jag hoppas att du ställer upp igen?
Ha en skön Söndag från Lasse i Varggården
Härliga bilder....Ser fram emot att få se dem "på riktigt" / Ingela
Svar från lasse.boberg 2012-06-10 13:53
Hej och Tack Ingela!
Du får se dem monterade i Säterdalen!
Ha en skön Söndag från Lasse i Varggården
Tack för två supertrevliga dagar. Härligt att få se dina bilder live och hemskt roligt att få träffa dig, en av mina stora inspiratörer. Hoppas vi ses nån mer gång, kanske på FB :-)...
//Barbro
Svar från lasse.boberg 2012-07-26 23:08
Hej och Grattis till segern, du var en värdig vinnare och jag önskar att jag hade möjlighet att fotografera en så vacker bild, som din segrarbild!
Jag tycker också att det var trevligt att ses och givetvis så träffas vi säkert snart igen!
Ha en skön fortsättning på sommaren från Lasse i Varggården
Å så badsugen jag blir. Var där och tappade kameran! Tur jag hade dom där små "korten vad de nu heter" i några ex på ett annat ställe från resan - Minnesota - Island. Undrar om nån tittat på mig på fotona när jag badar i lagunen .. jäkla tjuven! Monika, tant, femmänning, 66 - pust