Venezuela
Förra vintern åkte vi på resa till Venezuela. Spännande land, men väldigt fattigt i princip överallt där vi var. Vi bodde på ön Isla de Margarita och lokalbefolkningen var väldigt trevlig (men talade bara spanska). Tyvärr lockade turisterna på ön dit folk från fastlandet, och de var inte lika trevliga. Vi råkade inte ut för något, men vi blev varnade från att gå ut från hotellet efter solnedgången, utan skulle då ta taxi även om vi bara skulle 500m bort. Men vädret var riktigt bra. Varmt i luften och riktigt skönt i havet. Dock blåste det en del så strömmarna var lite luriga. Vissa förstod inte detta och blev utdragna. Det fanns inga livvakter på stranden så då fick personal från strandbaren rycka in och simma ut.
Att tänka på är att växla till sig amerikanska dollar för att växla till landets valuta (Bolivares). Sen ska man inte växla på bankerna utan fråga på hotellet om de har någon att rekommendera som kan växla. Ofta får man dubbelt så bra växlingskurs som hos banken. Dock är detta olagligt så man får se upp :)
Sen är det otroligt svårt att ta ut pengar på deras bankomater (om de ens är i funktion). Är du inte tillräckligt snabb loggas du ut och får börja om. Ingen optimal situation om du har en lång kö bakom dig. Vi lyckades inte få ut några pengar trots flera försök.
Här är vi på snorkelsafari till grannön och det är alltså Isla de Margarita på bilden.
Margerita har två olika sidor. Ena delen är grön och frodig, medan den andra delen är karg och bergig.
Den karga delen.
Snäckförsäljare
Juan. En cool kille som hade en egen gård uppe på en bergssluttning.
Uppe på hans gård.
De hade i princip bara gamla amerikanske bilar. Vissa i bättre skick än andra.
/Lena
/Rasmus
Hälsar Agneta.
I HELA sydamerika, förutom i Brasilien, så är spanska modersmålet. När jag var i Colombia för 9 år sedan fanns det inte EN engelsk tidning att köpa (och då snackar vi Colombias huvudstad Bogota). Väldigt få kunde någon som helst engelska.
Vi gick aldrig ensamma till en bankomat p.g.a. rånrisken, och utanför/i bankerna hade dom beväpnade vakter, och låste ibland banken inifrån när bankvalvet var öppet. Att ha dollarsedlar på sig var detsamma som att bli misstänkt för att sälja/köpa knark(kokain). Man var tvungen att kunna bevisa var man fått dollarsedlarna från, genom att visa upp ett speciellt papper som man fick på banken när man växlade till sig $-sedlarna..........
Ett väldigt vackert land där man tydligen har alla 5 olika klimatzoner inom landets gränser.